Funkcije u Adobe Photoshop CS5 za koje možda ne znate ili ih niste primetili ( 3)

Google Groups
Udruženje Korisnika Adobe Photoshop
Dajte vašu podršku projektu pridruživanjem grupi

Adobe Photoshop ima skoro neograničene mogućnosti i veliki broj funkcija tako da ih je teško sve razotkriti i upamtiti čak i za najveće majstore. Ja ću napraviti jednu seriju postova sa ovim naslovom a počeću sa podnaslovom da li ste znali da:

Možete da primenite stil na sloj za slova (ili bilo koji sloj) jednostavnim prevlačenjem stila (skup efekata) sa STYLES kartice na sloj 
 Kliknite na stil i držeći taster miša pritisnut, prevucite ga na sloj sa tekstom i otpustite.
Možete Ukloniti skup efekata (style) koje ste primenili na sloj
Desni klik na sloj i izaberite Clear Layer Style.
Možete pretvoriti slova u figure (Shape) i raditi sa svakim kao sa zasebnom figurom
Desni klik na sloj za slova (Type layer) i izaberite Convert to Shape. Kada pretvorite slova u figure biće vam dostupne i sve opcije za transformaciju figure iz Edit menija.
Jedna od stvari koje ne možete raditi u Mini Bridge je da kreirate direktorijume
 Ako pritisnete taster Alt i kliknete na ikonicu za Bridge, bićete prebačeni u Adobe Bridge u isti direktorijum koji pregledavate u Mini Bridge i biće vam dostupne sve opcije ovog moćnog programa.
Možete da kreirate vektor masku
Vektor maske su idealne za dizajnere jer je moguće uvek promeniti i modifikovati ovakvu masku a osim toga daju oštre ivice. Da kreirate vektor masku, pritisnite Ctrl na tastaturi dok klikćete na Add layer mask ikonicu. Zakim aktivirajte vektor masku kliknuvši na nju, izaberite olovku (Pen Tool) ili figuru po slobodnom izboru (Custom Shape) i uverite se da je aktivan model (način crtanja) Paths na traci opcija alata. Crtajte i kombinujte.
Možete menjati izgled radnog okruženja
U Adobe Photoshopu možete pomerati kutiju sa alatkama i premeštati je gde vam je zgodno. Takođe možete pomerati i premeštati kartice sa paleta i prilagođavati izgled radnog okruženja vašim potrebama i navikama. Kada hoćete da sve vratite na podrazumevane vrednosti, idite na ime radnog okruženja desnim klikom i izaberite Reset Workspace. Raspored će biti vraćen na podrazumevani.
Možete promeniti veličinu minijaturnog prikaza (Thumbnail) sloja (layer)
Desni klik direktno na minijaturni prikaz i izaberite jednu od opcija: 
No Thumbnails (neće biti prikazane minijaturne sličice).
Small Thumbnails (biće prikazane vrlo male sličice).
Medium Thumbnails (biće prikazane sličice srednje veličine).
Large Thumbnails (biće prikazane velike minijaturne sličice slojeva).
Možete pokretati Photoshop pomoću tastaturske prečice
Ako imate ikonicu za Photoshop na radnoj površini (ako je nemate pronađite Adobe Photoshop u All Programs), idite desnim klikom na nju i izaberite Properties (vaš meni se verovatno razlikuje od ovog što vidite na snimku). U Adobe Photoshop CS5 Properties dijalogu (onom koji se otvori) kliknite u polje Shortcut key: i pritisnite neku kombinaciju tastera na tastaturi a zatim na dugme Apply.


Коментари

Популарни постови