Photoshop kako da.. postavim (ubacim) sliku (sloj, layer) iznad druge

Jedan od problema na Internetu je kako postaviti pitanje i dobiti odgovor. Uglavnom sve možete pronaći ali je glavna stavka koje je termine koristio autor i koje je ključne reči odabrao za pretragu. Na osnovu teksta i ključnih reči dobijamo rezultate pretrage i meni se lično dešavalo da ne mogu danima da pronađem to što mi je potrebno. Kada naiđem na članak koji sam tražio to jest odgovor na pitanje, shvatim da se moja razmišljanja o tom pitanju ili problemu potpuno razlikuju od razmišljanja autora teksta i to je glavni razlog lutanja i dugotrajnog traženja. Pokušaću u daljem tekstu da pogodim sve upite koje neko može da postavi.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

U ovom članku će biti objašnjeno kako da stavite jednu sliku preko druge u Photoshopu ili kako da kombinujete slike. Razlog da ovo uradite može da bude pravljenje kompozicije od dve ili više slika. Na internetu možete pronaći i preuzeti (skinuti) veliki broj figura, objekata, lepih natpisa, ikonica koje možete ubaciti u neku sliku (postaviti, poređati jednu iznad druge) i time napraviti lepu i interesantnu novu sliku, kompoziciju. Osim toga možete sami napraviti odnosno izdvojiti objekte i delove slike a zatim ih prebacivati i komponovati sa drugim slikama koje imate na kompjuteru. Osim što možete prebacivati, ubacivati , kombinovati jednu sliku sa drugom vi možete pojedinačne slojeve (layer) iz jedne slike iskopirati i pebaciti u drugu.

Prebacivanje sloja (layer) prevlačenjem

Prva situacija koju ću opisati je da imate dve slike otvorene u Photoshopu. Nebitno je da li su one poređane na karticama (Tab) ili su svaka u svom plutajućem prozoru (Floating Window).



Bitno je da slika, ili njen deo (sloj) nije na Background ili zaključanom sloju. Background sloj se tako i zove po fabričkom podešavanju i to i piše na njemu, ima ikonicu katanca sa desne strane minijaturnog prikaza na LAYERS kartici.Ovaj sloj ima svaka novo kreirana slika i većina slika kada ih otvorite u Photoshopu, ne možete ga pomerati ni premeštati. Zaključan sloj može da ima bilo koji natpis, naziv ili ime a prepoznaćete ga po ikonici katanca.

Najbrži način da otključate Backgound sloj je da kliknete na ikonicu katanca i držeći taster miša pritisnut prevučete katanac na ikonicu korpe za otpatke. Drugi način je da dvaput brzo kliknete na minijaturni prikaz sloja i potvrdite na dugme OK u New Layer dijalogu koji se pojavi. Ovim ste konvertovali zaštićeni Background sloj u normalan (običan) i možete ga pomerati i premeštati iz jednog dokumenta u drugi.



Zaključan sloj ima ikonicu katanca sa desne strane i obeležena je i druga ikonica katanca (podebljana) na LAYERS kartici koja se nalazi u Lock: sekciji. Da otključate ovaj sloj, kliknite na ikonicu katanca u Lock: sekciji, ili prevucite katanac na ikonicu kante za otpatke.


Kada ste otključali sloj ili konvertovali (duplirali) Background sloj, uverite se da je sloj na kome se nalazi slika ili objekat koji hoćete da prebacite aktivan, to jest da ima plavu pozadinu. Vodite računa o dimenzijama dokumenata, ako je slika ili sloj koji ubacujete mnogo većih dimenzija moraćete da ga smanjite pre nego ga prebacite. Ako to niste uradili pre prebacivanja, možete i nakon a dobar način je da prvo taj sloj pretvorite u Smart Object a zatim smanjite ubačeni sloj (sliku).

Izaberite Move Tool iz kutije sa alatima, kliknite na područje slike i držeći taster miša vucite prema kartici na kojoj se nalazi druga slika na koju hoćete da dodate (prebacite) sliku ili sloj. Kada budete iznad kartice na kojoj se nalazi slika koja treba da primi drugu sliku ili sloj, zadržite i bićete prebačeni na tu karticu. Spustite se niže (još uvek držite taster miša pritisnut) i otpustite. Na ekranu će se pojaviti slika, objekat koji ste prebacili. Ovim ste iskopirali i prebacili sliku, objekat ili sloj tako da imate sliku koju ste prebacili onakvu kakva je i bila u originalnom dokumentu plus kopiju slike ili sloja u drugom dokumentu.



Ubacivanje slike pomoću komande Place

Drugi način da ubacite jednu sliku u drugu je preko komande Place. Sa otvorenom slikom u Photoshopu na koju hoćete da dodate (ubacite) drugu, idite na File > Place. Otvoriće vam se Place dijalog u kome treba da navedete na sliku koju hoćete da ubacite, kliknete na nju a zatim na dugme Place. Biće ubačena ta slika kao novi Smart Object sloj. Kada ovako ubacujete sliku, trebate potvrditi ubacivanje. Slika će stajati na centralnom delu sa okvirom i možete joj promeniti dimenzije pre nego što potvrdite ubacivanje preko znaka za potvrdu na traci sa opcijama alata (Options Bar) ili tastera Enter.


Kada ubacujete slike preko Place komande možete koristiti dodatnu povoljnost koju nudi Photoshop a to je da slika koja se ubacuje bude automatski prilagođena dimenzijama slike u koju ubacujete. Ovo je korisno za slučaj da slika koju ubacujete ima veće dimenzije od slike u koju ubacujete. Idite na Edit > Preferences > General (Ctrl + K) i kliknite u kvadrat ispred polja Resize Image During Place.

Коментари

Популарни постови