Vektorske figure (Vector shapes) i putanje (Paths) u Adobe Photoshop CS5

Lekcija 15

O vektorskim figurama i putanjama
Pre nego što počnete da radite sa vektorskim figurama i vektorskim putanjama, veoma je bitno da razumete osnovne razlike između dve glavne kategorije kompjuterske grafike: bitmap slika i vektorskih grafika. U Adobe Photoshop možete raditi sa obadva tipa grafika, čak možete kombinovati bitmap slike i vektorske grafike u istom projektu.

Bitmap slike, tehnički se zovu raster slike, su bazirane na mreži sastavljenoj od kvadrata koji su poznati kao pikseli (pixels). Svaki piksel u sebi sadrži informacije o boji i položaju. Kada radite sa bitmap slikama vi vršite promene na grupe piksela od kojih je slika sastavljena. Bitmap slike mogu da prikažu fine prelaze između nivoa boja i zbog toga su dobre za prikazivanje slika kontinuiranih tonova kao što su fotografije i umetničke slike kreirane u programima za crtanje. Nepovoljna strana bitmap grafika je što one sadrže fiksni broj piksela i kao rezultat toga mogu da izgube detalje i da se pojave zupčaste ivice kada ih povećavate ili štampate sa manjom rezolucijom od one za koju su kreirane.

Vektor grafike su sastavljene od linija i krivih koje su definisane kao matematički objekti zvani vektori. Ovakve grafike zadržavaju jasno definisane ivice bez obzira da li ih pomerate, povećavate ili im menjate boju. Vektorske grafike su pogodne za ilustracije, slova i grafike kao što je logo jer mogu da se menjaju i povećavaju bez gubitka u kvalitetu.

Evo konkretnog primera poređenja loga, jedan je vektorska grafika (levi logo) a drugi je isti logo rasterizovan (pretvoren u piksele). Na samom startu je izostavljeno jedno slovo P na kraju reči Photoshop.


Zatim su obadve slike smanjene na 50% svoje veličine, s tim što je na vektorskoj dodato slovo P koje nedostaje, brzo i jednostavno, dopisivanjem slova.


Na kraju su obadve slike uvećane za 200% i evo rezultata:


Levi logo koji je vektorski objekat, dobro izgleda i dodato je slovo koje nedostaje. Desni rasterizovani logo je postao mutan kada je uvećan i svaka naredna promena dimenzija će još više pogoršati njegov izgled.

Razumevanje crtanja figura i putanja
Crtanje u Adobe Photoshop podrazumeva kreiranje vektorskih figura i putanja. U Photoshopu možete crtati pomoću pre-definisanih figura (Custom Shapes), olovke (Pen Tool) ili olovke za crtanje slobodnom rukom (Freeform Pen Tool). Opcije za svaku od ovih alatki su dostupne na traci opcija alata.

Pre nego što počnete sa crtanjem u Photoshopu, morate odabrati model crtanja na traci sa opcijama. Model koji odaberete za crtanje određuje da li ćete kreirati vektorsku figuru na zasebnom sloju, radnu putanju na postojećem sloju ili rasterizovanu figuru na postojećem sloju.

Vektorske figure su linije i krive koje crtate pomoću pre-definisanih figura ili olovaka. Vektorske figure su nezavisne od rezolucije i čuvaju oštre ivice kada im se menja veličina, štampaju na PostScript štampaču, sačuvaju kao PDF datoteka ili uvoze u vektorski  bazirane aplikacije.

Putanje su konture koje možete pretvoriti u selekciju, popuniti bojom ili dodati liniju okolo (Stroke). Možete lako promeniti figuru  putanje menjanjem njenih sidrišta (anchor point).


Radna putanja je privremena putanja koja se pojavljuje na PATHS kartici na paletama i definiše konturu (obris) figure.


Putanje možete koristiti na nekoliko načina:

Kao vektor masku da sakrijete neki deo sloja.
Konvertovati putanju u selekciju.
Popuniti putanju bojom ili dodati liniju (okvir) u boji.

Modeli (načini) za crtanje
Kada radite sa figurama ili olovkom za crtanje, možete crtati na 3 različita načina. Način (model) crtanja birate aktiviranjem jedne od ikonica na traci sa opcijama alata kada ste prethodno aktivirali figuru ili olovku sa kojom ćete crtati.


Shape Layers (slojevi figura) opcija kada je aktivna kreira figuru na zasebnom sloju. Možete koristiti figure po ličnom izboru (Custom Shapes) ili olovke da kreirate ovakav sloj. Slojevi figura su idealni za kreiranje grafika za Internet stranice jer se lako pomeraju, razmeštaju i menjaju. Možete nacrtati više figura na jednom sloju za figure. Sloj figure se sastoji od sloja koji definiše boju figure i povezane (linkovane-ikonica karike lanca) vektor maske koja definiše konturu figure. Kontura ili obris figure je putanja (Path) koja se pojavljuje na PATHS kartici.


Paths opcija dozvoljava crtanje radne putanje na sloju koji je aktivan. Radnu putanju možete koristiti da napravite selekciju, vektor masku, popunite bojom ili dodate liniju u boji (čime ćete napraviti raster grafiku). Radna putanja je privremena sve dok je ne sačuvate i pojavljuje se na PATHS kartici. Radna putanja će biti automatski sačuvana ako je preimenujete.


Fill Pixels opcija omogućava crtanje direktno na sloju i automatski pretvara nacrtano u piksele. Kada radite u ovom modelu crtanja vi kreirate raster sliku a ne vektor grafiku. Samo figure po ličnom izboru rade sa ovim modelom crtanja.


Uvoženje (ubacivanje) pametnih objekata (Smart Objects)
Pametni objekti su slojevi koje možete da izmenite u Photoshopu ne-destruktivno, to jest promene koje napravite nisu trajne i ne utiču na originalne piksele slike. Bez obzira koliko puta ste menjali veličinu, rotirali ili na drugi način ih transformisali oni će zadržati oštre, precizne ivice. Možete da ubacujete vektor objekte iz Adobe Illustrator programa u Photoshop kao pametne objekte. Ako izvršite izmene originalnog objekta u Illustratoru one će se odraziti na ubačeni pametni objekat u Photoshopu. Ubacivanje pametnih objekata se vrši preko komande Place koja se nalazi u File meniju.


Rad sa slovima (Type) u Adobe Photoshop CS5
Lista sa svim lekcijama


Коментари

Популарни постови