Rad sa slovima (Type) u Adobe Photoshop CS5

Lekcija 14

O slovima u Adobe Photoshop
Adobe Photoshop ima moćnu tekst alatku (Type Tool) tako da možete dodavati slova i tekst na vaše slike sa velikom kontrolom i kreativnošću. Da aktivirate alatku za tekst pritisnite taster T na tastaturi ili kliknite na slovo T u kutiji sa alatkama. U donjem desnom uglu se nalazi mali crni kvadrat koji otvara lebdeće prozorče sa prikrivenim alatkama kada se klikne na njega.


Slova u Photoshopu se sastoje od matematički definisanih oblika koji opisuju slova, brojeve i simbole u fontu (garnitura slova). Kada dodate tekst na sliku, slova su sastavljena od piksela i imaju istu rezoluciju kao i datoteka slike. Kada zumirate slova videćete zupčaste ivice, međutim Photoshop čuva vektorski bazirane obrise slova i koristi ih kada menjate veličinu i oblik slova, krenete da sačuvate kao PDF ili EPS datoteku ili štampate sliku na PostSkript štampaču. Kao rezultat toga možete da proizvedete slova sa oštrim ivicama nezavisnim od rezolucije, primenite efekte i stilove na slova i promenite im oblik i veličinu.


Važno: Slojevi slova (Type Layers) neće biti kreirani kada radite u Multichannel, Bitmap ili Indexed Color modelima boja. U ovim modelima boja slova će se pojaviti na pozadini kao rasterizovani (pretvoren u piksele) tekst.

Svaki put kada krenete da dodate novi tekst na sliku biće automatski kreiran novi sloj za slova (Type layer) koji će se na kartici LAYERS videti sa belom pozadinom, međutim on je providan i osim teksta koji ste otkucali moći ćete da vidite pozadinu slike i njen sadržaj.


Nakon kreiranja sloja za slova, možete menjati slova (boju, veličinu, oblik..). Ako je prilikom rada sa slovima potrebno da ih rasterizujete (primenite gradient na primer), Photoshop će vektorski orijentisane ivice slova pretvoriti u piksele. Nakon rasterizovanje nećete moći da radite sa slovima kao vektorski orijentisanim objektima.

Kada ste kreirali sloj za slova, možete vršiti sledeće promene:

Promeniti orijentaciju teksta.
Primeniti anti-aliasing. Anti aliasing proizvodi glatke ivice delimično popunjavajući ivice piksela. Kao rezultat toga ivice slova se uklapaju u pozadinu.
Konvertovati običan tekst (kliknete i kucate, morate ručno da prelamate) u paragraf tekst.
Kreirati radnu putanju od slova. Radna putanja (work path) je privremena putanja koja se pojavljuje na PATHS kartici na paletama i definiše obris oblika (shape).
Primeniti transformacije iz Edit menija osim za perspektivu i izobličenje. Ako hoćete da transformišete samo jedan deo teksta, morate rasterizovati sloj za slova.
Koristiti stilove sloja.
Koristiti tastatursku prečicu za popunjavanje bojom (Ctrl ili Alt + Backspace).
Koristiti Warp komandu da biste slovima dali različite oblike.


Opcije za rad sa slovima (tekstom) u Adobe Photoshop
Kada aktivirate alatku za tekst (Type Tool) imate opcije da kucate običan tekst tako što ćete kliknuti i kucati slova bez prelamanja (morate ručno da prelamate ako za to postoji potreba), da ocrtate kontejner za paragraf tekst i kucate unutar kontejnera (tekst će se automatski prelamati kada dođe do ivice kontejnera) ili da kucate tekst duž radne putanje koju ste kreirali olovkom (Pen Tool) ili nekom od figura (Shape).


Tekst možete oblikovati i prilagođavati preko komandi i opcija koje se pojavljuju na traci opcija alata ili preko CHARACTER i PARAGRAPH kartica koje možete prikazati iz Window > Paragraph ili klikom na ikonicu Toggle the Character and Paragraph panels ako ih ne vidite na paletama. Ove dve kartice kada ih proširite, sadrže većinu opcija za formatiranje koje možete naći samo kod najboljih programa za obradu teksta.


Za transformaciju teksta možete koristiti komande Free Transform ( Edit > Free Transform ili tastatursku prečicu Ctrl + T) i Edit > Transform > izabrati neku od opcija koje se pojavljuju u pod-meniju.

Kao dodatak možete primenjivati i stilove slojeva (Layer Styles) koji su dostupni preko fx ikonice na dnu LAYERS kartice.


U Adobe Photoshop niste ograničeni na rad sa rečima, rečenicama ili pasusom teksta, možete označitu jedno slovo i promeniti garnituru slova, boju, veličinu.

O kanalima (Channels) u Adobe Photoshop CS5
Lista sa svim lekcijama
Vektorske figure (Vector shapes) i putanje (Paths) u Adobe Photoshop CS5


Коментари

Популарни постови