Maske slojeva (Layer mask) u Adobe Photoshop CS5

Lekcija 7/A

Šta su maske slojeva u Photoshopu?
Photoshop maske mogu da izoluju deo slike i sačuvaju ga od promena. Kada napravite masku na osnovu selekcije, deo slike koji ste obeležili (izdvojili) pomoću alatki za selekciju je dostupan za menjanje, deo koji je van selekcije je zaštićen i nedostupan za bilo kakve promene. Maske možete koristiti da primenite ne-destruktivna prilagođavanja slike kao što su korekcija boja slike ili za kompoziciju slojeva gde pomoću maske možete sakriti deo sloja umesto da ga trajno izbrišete.

Prednost ovakvog načina rada je u tome što uvek možete promeniti izgled maske i onoga što je prikazano bez ikakvog oštećivanja originalnih podataka (piksela) pomoću četkica, filtera ili alatki za selekciju. Možete izbrisati masku i vratiti originalni izgled sloja. U Photoshopu možete praviti privremene maske za jedno korišćenje ili ih sačuvati i koristiti ih kad god su vam potrebne.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Kada vršite prilagođavanja boja preko ADJUSTMENTS palete, (providna-bela boja) maska će biti automatski kreirana na novom sloju prilagođavanja koji će se pojaviti na kartici LAYERS. Da napravite masku, kliknite na njen minijaturni prikaz, izaberite četkicu, podesite boju prednjeg plana da bude crna i bojite direktno na delovima slike koje hoćete da isključite iz prilagođavanja (na minijaturnom prikazu maske će početi da se pojavljuje crna boja na delovima koje bojite). Drugi način je da napravite selekciju a zatim izaberete prilagođavanje na ADJUSTMENTS paleti i biće kreirana maska na osnovu vaše selekcije koju ste napravili.



U Photoshopu postoje dve vrste maski:
Piksel (pixel mask) maske. Da napravite ovakvu masku možete koristiti alatke za selekciju ili četkicu i bojiti masku koju kreirate klikom na Add layer mask ikonicu u dnu LAYERS kartice. Masku ne možete kreirati na zaštićenom (Background sloju).


Vektor (vector mask) maske. Umesto alatki za selekciju i četkica možete koristiti olovke (Pen Tool) ili figure Shapes da ocrtate putanju (Path) i time odredite šta će biti prikazano. Kada radite sa vektor maskama uverite se da je za model (način crtanja) izabrana opcija Path na traci opcija alata. Da dodate vektor masku na sloj, držite Ctrl taster na tastaturi pritisnut dok klikćete na ikonicu Add layer mask.

Rad sa maskama preko MASKS kartice
MASKS kartica se pojavljuje na paletama sa desne strane ekrana. Ako je ne vidite, možete je prikazati iz Window > Masks. Na ovoj kartici imate sledeće opcije:
Da dodate piksel masku na sloj,  kliknite na minijaturni prikaz sloja da aktivirate sloj, a zatim na Add a pixel mask ikonicu na MASKS kartici.


Da dodate vektor masku na sloj, kliknite na minijaturni prikaz sloja da aktivirate sloj a zatim na Add a vector mask ikonicu na MASKS kartici.

Da promenite providnost maske (na primer: može da posluži kada ste primenili previše kontrasta preko Curves kartice da smanjite intezitet) kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate (kad je maska aktivna ima dupli okvir) a zatim pomerajte Density klizač.


Da napravite masku na osnovu nivoa boja na slici, kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate a zatim na Color Range dugme.

Da izokrenete boje na maski, kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate a zatim kliknite na Invert dugme.

Da prilagodite ivice maske, kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate a zatim na Mask Edge dugme. U Refine Mask  dijalogu imate veliki broj klizača pomoću kojih možete da popravite i doterate masku.
Da napravite selekciju na osnovu sadržaja maske, držite Ctrl na tastaturi pritisnut dok klikćete na minijaturni prikaz maske. Selekciju možete izokrenuti iz Select > Inverse ili pomoću tastaturske prečice Ctrl + Shift + I.
Da trajno primenite masku na sloj i izbrišete masku u isto vreme, kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate a zatim na Apply mask dugme.

Da prikažete/sakrijete efekat maske, kliknite na minijaturni prikaz maske da je aktivirate a zatim na ikonicu oka na MASKS kartici ili koristite tastatursku prečicu Shift + klik na minijaturni prikaz maske da je sakrijete, da je ponovo prikažete ponovite operaciju za sakrivanje.

Da izbrišete masku, kliknite na njen minijaturni prikaz da je aktivirate a zatim na ikonicu kante za otpatke na MASKS kartici ili kliknite desnim klikom na minijaturni prikaz maske i izaberite Delete Layer Mask.

Privremene maske
Privremenu masku možete napraviti preko dugmeta Edit In Quick Mask Mode koje se nalazi u kutiji sa alatkama. Kada ste obojili deo slike sa kojim hoćete da manipulšete, kliknite još jedno na ikonicu Edit In Quick Mask Mode i ono što ste obojili biće pretvoreno u selekciju.


Kako da sačuvate masku zajedno sa datotekom?
Svaki put kada napravite masku ona će se pojaviti na CHANNELS kartici kao alfa kanal i biće sačuvana zajedno sa datotekom ako format u kojem ste sačuvali datoteku podržava rad sa slojevima i kanalima (PSD, TIFF podržavaju).


Коментари

Популарни постови