Nova funkcija Mini Bridge u Photoshop CS5

Mini Bridge je jedna od najboljih novina u novoj CS5 verziji. Ima većinu funkcija Adobe Bridge i zamišljen je kao pretraživač datoteka tako da nemojte očekivati da pravite nove direktorijume i kopirate i prebacujete datoteke (slike) u Mini Bridge. Ja ću ovde predstaviti samo jedan deo mogućnosti ovog programa u programu.
Da pokrenete Mini Bridge treba da kliknete na njegovu ikonicu u vrhu prozora Photoshop CS5.

Mini Bridge je jako fleksibilan i možete mu menjati dimenzije i premeštati ga gde vam najviše odgovara. Navedite kursor na zid prozora Mini Bridge i kada se pretvori u dve strelice u suprotnim pravcima kliknite i povucite na dole.

Ili u stranu da ga proširite.

Kliknite na Browse Files da odpočnete pretraživanje vašeg kompjutera.

Struktura direktorijuma je izlistana dva puta i možete koristi jednu ili drugu ili kombinovati obadve.

Ako imate puno slika u direktorijumu možete ih poređati na stranice i listati jednu po jednu. Kliknite na ikonicu View i izaberite Show Items in Pages.

Slike će biti raspoređene na onoliko stranica koliko je potrebno da stanu sve iz tog direktorijuma koji prikazujete. Stranice možete listati pomoću dve strelice u donjem desnom uglu Mini Bridge. Veličinu minijaturnih sličica koje vidite podešavate na klizaču.

Ako hoćete da vidite sliku u režimu punog ekrana, kliknite na nju da je označite a zatim pritisnite Space na tastaturi.

Slika će se otvoriti u režimu punog ekrana. Pritisnite na Space još jednom i vratićete se u Photoshop i Mini Bridge.

Već sam napisao članak: Kako konvertovati  format i promeniti dimenzije više slika odjednom u Photoshop CS5?. Kada to radite iz Photoshopa morate da navedete direktorijum u kome su smeštene slike za konverziju. Iz Mini Bridge možete preskočiti taj deo, izaberite slike koje hoćete da konvertujete, zatim kliknite na Tools ikonicu i navedite kursor na Photoshop da se pojavi još jedna lista na kojoj treba da kliknete na Image Processor. Kada se otvori Image Processor dijalog nastavite od tačke kada treba izabrati direktorijum gde će konvertovane slike biti smeštene.

U Mini bridge možete da pretražujete kompjuter za slike na osnovu imena datoteke ili oznake, ključne reči koja joj je pripisana. Kliknite na ikonicu lupe a zatim na trougao sa desne strane prozorčeta koje se pojavi i izaberite jednu od opcija za pretraživanje. Zatim ukucajte kriterijum u tekst polju i pritisnite Enter na tastaturi.

Da otvorite sliku u Photoshop možete tako što ćete dvaput kliknuti na nju ili kliknuti desnim klikom i izabrati Open Image. Ako je slika u RAW formatu ona će se otvoriti u Camera RAW. Ako hoćete da radite sa JPEG ili TIFF slikom u Camera RAW onda izaberite Open in Camera Raw..

Specijalni Adobe popust do 80% za studente i nastavnike


Photoshop tutorials

Коментари

Популарни постови