Šta je Adobe Bridge i čemu služi?

Šta je Adobe Bridge? To je zaseban program za organizovanje, pregledavanje i pretraživanje direktorijuma (Folder) i datoteka (Files) na kompjuteru. Može da se koristi uz sve programe Adobe Creative Suite serije: Dreamweaver, InDesign, Photoshop, Illustrator … Iako je zaseban program on se isporučuje uz Photoshop tako da ako imate Photoshop instaliran na kompjuteru onda imate i Adobe Bridge. Novina u CS5 seriji Adobe proizvoda je Mini Bridge koji je dostupan kao sastavni deo Adobe Creative Suite serije i sadrži većinu funkcija i mogućnosti Adobe Bridge programa. Može se pokrenuti i raditi sa njim u okviru datog programa tako da ne morate više da idete iz jednog programa (Photoshop, InDesign) u drugi (Bridge) da biste pronašli datoteke koje su vam potrebne. Bez obzira na Mini Bridge novinu Bridge i dalje postoji kao zaseban program instaliran na kompjuteru i može se pokrenuti i raditi sa njim kao takvim.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Pokretanje
Da pokrenete Adobe Bridge idite na Start, zatim navedite kursor na All Programs i sačekajte da se pojavi lista sa instaliranim programima. Pronađite Adobe Bridge i kliknite jednom.

Bridge je izuzetan program i dovoljan je da zadovolji sve vaše potrebe za pronalaženje i organizovanje fotografija i video zapisa. Kada otvorite prvi put Bridge videćete nesto slično ovome na snimku ispod. Sa leve strane pri vrhu vam je FOLDERS kartica, kliknite na nju i pronadjite direktorijum gde su vam fotografije/video zapisi.

Slike i fotografije se obično nalaze u My Pictures direktorijumu, kliknite na njega da prikažete sadržaj direktorijuma na centralnom delu ekrana.

Zapazite da se pojavio još jedan horizontalni meni ili navigator preko koga takođe možete da se krećete kroz strukturu direktorijuma na vašem kompjuteru.

Ključne reči (Keywords)
Kada su se konačno pojavile vaše slike, sa desne strane ćete imati malo prozorče PREVIEW koje prikazuje trenutno izabranu fotografiju i METADATA i KEYWORDS kartice ispod njega.

Izaberite neku fotografiju kliknuvši na nju i na KEYWORDS kartici kliknite desnim klikom na recimoPlaces i izaberite New Sub Keyword i upišite nešto, ja sam ovde upisao Sankt Peterburg jer je ta fotografija tamo slikana i kliknuo u kvadratić ispred, to je dodalo ovu ključnu reč uz tu fotografiju (Keyword), pošto je fotografija slikana u Petergofu blizu Sankt Peterburga kliknuo sam desnim klikom na Sankt Peterburg i izabrao ponovo New Sub Keyword

i upisao Petergof. Možete da izbrišete sve pre-definisane ključne reči (PlacesEvents..) desnim klikom na svaku od njih i izaberete Delete, kada ste ih sve izbrisali i ostala vam je prazna KEYWORDS kartica kliknite na nju desnim klikom (ona je odmah pored METADATA kartice na snimku) i izaberite New Keyword i upišite recimo Putovanja, Drugovi, Španija ili bilo šta drugo. Zatim nastavite sa dodavanjemNew Sub Keyword.
Kada dodajete novu pod ključnu reč desni klik ide na ključnu reč kao na primer što sam ja dodao pod-ključnu reč Sankt Peterburg na ključnu reč Places, desni klik je bio na Places a kada sam dodao Petergof desni klik je bio na Sankt Peterburg.
Pošto Petergof ima ulaz, izlaz, fontane mogu da dodam na Petergof pod-ključnu reč recimo fontane tako što ću da kliknem desnim klikom na Petergof. U Sankt Peterburgu se nalazi i Ermitaž jedan od najpoznatijih muzeja na svetu, pronašao sam jednu fotografiju i kliknuo na nju da je izaberem, naKEYWORDS kartici kliknuo sam u kvadrat ispred reči Sankt Peterburg da dodam ovu ključnu reč fotografiji (a nisam morao, nije obavezno za ono sto sledi) zatim sam kliknuo desnim klikom na Sankt Peterburg

i izabrao New Sub Keyword, upisao Ermitaz i kliknuo u kvadrat ispred reči Ermitaz da dodam i ovu ključnu reč fotografiji. U Ermitaz muzeju sam slikao neke Van Gogove slike, pronašao sam jednu i kliknuo na nju da je izaberem a zatim kliknuo u kvadrat ispred Sankt Peterburg i u kvadrat ispred reči Ermitaz i na kraju kliknuo desnim klikom na reč Ermitaz

i izabrao New Sub Keyword zatim upisao Van Gogh u polje koje se otvorilo. Tako možete da dodajete koliko god novih ključnih i pod-ključnih reči želite.


Pronađi na disku
Sada kada hoću da nadjem fotografiju koja ima ključnu reč Petergof, dovoljno je da upišem u polje za pretragu petergof (pritisnite taster Enter na tastaturi kada ukucate reč za pretragu)i izbaciće sve fotografije kojima je pripisana ta ključna reč, ne moram da kucam sankt peterburg petergof, ali ako ukucam sankt peterburg izbaciće sve fotografije kojima je pripisana ova ključna reč uključujući i ermitaz i petrgof, jer sam prilikom dodavanja ključnih reči petergof i ermitaz štiklirao (kliknuo u kvadrat ispred Sankt Peterburg) a nisam morao, mogao sam da izostavim.
Ako ukucam van gogh izbaciće samo fotografiju kojoj je pripisana ova ključna reč, u ovom slučaju samo jednu ne i ostale kojima je pripisana ermitaz ključna reč jer je po strukturi iznad ključne reči van gogh. I da napomenem jednu stvar: prilikom pretrage uključen je samo direktorijum koji trenutno prikazujete odnosno poslednji na horizontalnoj listi. Tako da ako imate direktorijum slike i nekoliko pod-direktorijuma i recimo da ste zaboravili gde vam se šta nalazi, kliknite na slike na horizontalnom meniju (pri vrhu Desktop->My Computer->….) i onda ukucajte ključnu reč za pretragu.

Pregledavanje slika
U Bridge možete pregledavati slike na više načina. Prvi i najjednostavniji da prikažete sliku u režimu punog ekrana je da kliknete na nju a zatim pritisnete Space na tastaturi.

Otvoriće vam se slika/fotografija u režimu punog ekrana. Kada ovako pregledavate slike možete ih listate pomoću strelica na tastaturi, kliknite strelicu na desno da idete napred (sledeća slika) ili strelicu na levo da se vratite unazad. Da izađete iz režima punog ekrana pritisnite Esc na tastaturi.

Opcije za pregledavanje
Opcije koje su dostupne za pregledavanje slika u Bridge su izlistane u View meniju. Imate izlistane sve opcije, opciju podešavanja Slideshow prikazivanja a pored svake opcije imate upisanu tastatursku prečicu za brzo pokretanje.

Review Mode
Kada izaberete ovu opciju prikazivanja, otvoriće vam sesve slike iz direktorijuma u kome se nalazite u režimu punog ekrana poređane sa leve i desne strane. Na levoj strani su slike koje ste pregledali a na desnoj one koje dolaze sledeće. Kada listate slike one se smenjuju na ekranu i idu ukrug, kada dođete do poslednje u direktorijumu sledeća je ona prva koju ste pregledali.

1. U dnu ekrana sa leve strane imate tri strelice za listanje na levo i desno a strelica koja pokazuje na dole služi za uklanjanje slike iz daljeg kružnog pregledavanja.
2. Na desnoj strani ekrana imate Magnifier koji vam daje mogućnost kada je izabran da uveličate deo slike, možete ga premeštati i uveličavati deo po deo. Pored ove alatke je ikonica pomoću koje možete kreirati kolekciju slika i na kraju znak X koji služi za izlazak iz ovog režima prikazivanja.
Slideshow opcije
Opcije za Slideshow vam daju mogućnost podešavanja ovakvog načina prikazivanja. U Slideshow Options prozoru možete izabrati da se Slideshow ponavlja preko Repeat Slideshow kada izlista sve slike koje se nalaze u direktorijumu iz koga ste pokrenuli ovakvo prikazivanje.
Takođe imate opciju da izaberete trajanje prikazivanja svake pojedinačne slike (slajda) iz Slideshow Duration: padajuće liste.
When Presenting, Show Slides: sekcija vam daje mogućnost da odaberete kako će slike biti prilagođene za Slideshow prikazivanje:
Centered – slike će biti centrirane na ekranu.
Scaled to Fit – slike će biti prilagođene da se uklope na veličinu ekrana.
Scaled to Fill – biće prilagođene da popune ekran.

Transition Options sekciji imate opcije za tranziciju između slajdova Transition: padajuća lista kao i njihovo trajanje Transition Speed: klizač.


File Info
Ja bih se sada pozabavio desnim klikom i File Info… prvo ovo što vidite ispod postignuto je pritiskom naTab na tastaturi sto je sklonilo panele sa strane i time sam dobio više prostora a zatim povećan prikaz minijaturnih slika (Thumbnail) preko klizača u dnu prozora. Kliknuo sam desnim klikom na jednu fotografiju i tu se pojavila lista sa poznatim komandama i preporučujem da je dobro pogledate, odavde mozete da prebacujete fotografije (Move to) ili da ih kopirate (Copy to) bilo gde na kompjuteru, kao i da ih otvorite pomoću različitih programa koje eventualno imate instalirane (Open with) ja ću opisati samo File Info koji otvara novi prozor sa puno kartica koje mozete redom da pregledate, ako je fotografija vaša i hoćete da sa njom putuju i podaci ovde ih upišite. Ja sam ovde u IPTC kartici upisao ime, prezime, emaili adresu jednog bloga a vi recimo mozete Internet adresu gde postavljate slike. Može još štošta da se upiše kao vreme slikanja, mesto itd, itd. Ovo je za slučaj da neko pronađe fotografiju na recimo Google slike i hoće da vidi slične, ovo mu je adresa za kontakt i da pogleda još mojih fotografija.

Ovo je korisno i za slučaj da ste vi skinuli fotografiju sa Interneta, sviđa vam se i interesuje vas ko je Autor ili gde da pronađete jos takvih fotografija. Fotografi obično upisuju sajt na kome postavljaju svoje fotografije.


Izvrši re-organizaciju radnog prostora
U Bridge možete lako izvršiti re-organizaciju radnog prostora. Jednostavno kliknite na ime kartice i prevucite je na novo mesto.

Preimenuj
Možete lako i brzo da preimenujete veliku količinu fotografija. Ovo sto vidite ispod sam dobio tako što sam naveo mišem kursor na ivicu levih panela i kursor se pretvorio u dve strelice u suprotnom pravcu, zatim sam dvaput brzo kliknuo da zatvorim taj panel i dobijem više prostora, možete ga povratiti na isti način navodeći kursor na zid vašeg ekrana.

Zatim sam izabrao fotografije tako što sam kliknuo na jednu i otpustio a potom drzao Ctrl dok sam kliknuo na drugu i otpustio i miš i Ctrl, pa opet isto to dok nisam izabrao sve što sam hteo. Onda sam iz Tools menija izabrao prvu opciju Batch Rename….

Otvorio se novi prozor.
1. Na vrhu imate opcije ispod Destination Folder da izaberete izmedju: Rename in same folder što će preimenovati fotografije i ostaviti ih u istom direktorijumu, Move to other folder što će ih preimenovati i prebaciti u drugi direktorijum koji vi izaberete ili Copy to other folder što će preimenovati fotografije i iskopirati u još jedan direktorijum koji vi izaberete.
2. Ispod toga imate New Filenames naslov i ispod tri tekst polja sa leve i desne strane. Podesite prvo na vrhu sa leve strane da je Text i u polje sa desne strane upisite kako hoćete da preimenujete fotografije. Sledeće tekst polje možete preskočiti a poslednje podesite na Sequence Number. To ćete uraditi tako što ćete kliknuti na strelicu pored i izabrati iz liste Sequence Number. Upišite sa leve strane u tekst polje broj 1 a to znači da će fotografije na kraju svog novog imena imati brojeve počevsi od broja 1.
3. Pri dnu prozora imate Preview naslov i ispod Current filename to jest ime koje je trenutno pripisano fotografijama i New filename što vam pokazuje u šta će fotografije biti preimenovane.


Uporedi Fotografije
Ovo je još jedna korisna funkcija. Na snimku koji vidite ispod ja sam prebacio PREVIEW karticu da bude u srednjem delu a CONTENT karticu da bude sa desne strane na način koji sam ranije opisao (Izvrši re-organizaciju radnog prostora) i zatvorio levi panel isto na način koji sam prethodno opisao (Preimenuj), zatim sam izabrao jednu fotografiju kliknuvši na nju (broj 1) i potom kliknuo na drugu dok sam držaoCtrl taster pritisnut (broj 2), to mi je dalo prikaz dve fotografije jedna pored druge. Opcionalno možete povećati prostor prikaza tako sto ćete sada privremeno zatvoriti i desni panel (zaokruzeno crvenom na snimku ispod).

Kolekcije
Kolekcije se brzo prave i mogu da budu veoma uslužne jer na zahtevaju dodatni prostor na disku. Jednostavno izaberite fotografije tako što ćete ih označavati držeći Ctrl pritisnut ili kliknite na prvu u nizu i drzeći Shift pritisnut kliknite na zadnju u nizu (ako su jedna pored druge tako je lakše i brže) zatim pronađite COLLECTIONS karticu, trebalo bi da je sa leve strane i kliknite na ikonicu sa leve strane od dve (broj 1) na snimku ispod, zatim kliknite na YES (broj 2) i upišite ime vaše kolekcije (broj 3).

Možete je koristiti kad god poželite, kliknite na COLLECTIONS karticu, kliknite na ime kolekcije i biće prikazane sve slike koje ste ubacili bez obzira na lokaciju na disku. Da dodate u kolekciju kad ste našli fotografiju koju hoćete da dodate kliknite na COLLECTIONS karticu da vam kolekcija bude vidljiva, zatim kliknite na fotografiju, držite taster miša pritisnut i prosto je prevucite u kolekciju. Kad je prevučete iznad kolekcije, ime kolekcije će promeniti boju i pojaviće se mali znak plus pored kursora, ovo neće promeniti lokaciju fotografije na disku samo će je dodati u kolekciju za brzo prikazivanje. Da izbacite fotografiju iz kolekcije prvo otvorite kolekciju (COLLECTIONS kartica-klik na ime kolekcije) zatim kliknite desnim klikom na fotografiju i izaberite Remove from Collection. Da izbrišete kolekciju kliknite na ime kolekcije i označite je zatim na ikonicu korpe za otpatke pri dnu.


Gledaj video zapise u Bridge
U Bridge možete da pregledate i vaše video zapise koje imate. Najlakše je to uraditi za slučaj da su pomešani razni tipovi zapisa kao: .avi , .mov ako znate koja je ekstenzija a neznate gde se tačno nalazi ili niste zapisu dali ime kliknite na FILTER karticu a zatim na ekstenziju tog zapisa i Bridge će vam prikazati samo zapise sa tom ekstenzijom. Na FILTER kartici imate pregršt mogućnosti da pronađete ne samo video zapise već bilo šta što tražite i pomoći će vam bilo čega da se setite.

Kliknuli ste na ekstenziju ( ili bilo koju od opcija za filtriranje) broj 1 na snimku, kliknite na video broj 2 na snimku i na kraju na trougao uokviren crvenom bojom na snimku-broj tri i gledajte vaš video zapis.


Kreiranje PDF
Da biste iz Bridge kreirali .pdf :
1. Prvo kliknite na OUTPUT karticu koja se nalazi sa desne strane pri vrhu u redu sa ESSENTIALS,FILMSTRIPMETADATA karticama i to će vam otvoriti novi radni prostor sa FILMSTRIP prikazom pri dnu.
2. Izaberite fotografije ili bilo šta sto ste kreirali a da je u .psd , .tiff , .jpg , .png formatu.
3. Označite PDF kliknuvši dugme (desna strana pri vrhu) ako vam je cilj da kreirate .pdf ako hoćete da napravite galeriju slika i priključite vašem sajtu ili Blogu onda kliknite na WEB GALERY.
4. Imate pregršt, pregršt opcija za podešavanje.
5. Kad završite sa podešavanjima kliknite na Refresh Preview dugme koje se nalazi odmah ispod PDFdugmeta.
6. Na centralnom delu ekrana imate priliku da vidite kako će to da izgleda kad se konvertuje u .pdf ili galeriju slika.
Kada ste zadovoljni spusti te se skroz dole u OUTPUT kartici i pronadjite dugme Save. Ako pravite galeriju slika onda ćete prvo morati da kliknete ispred Save to Disk a zatim na Browse i da navedete gde da sačuva galeriju pa tek onda da sačuvate preko dugmeta Save, inače imate opciju i da direktno postavite na sajt ili blog ali prvo morate da navedete Internet adresu.

Pogledajte video koji predstavlja Mini Bridge, ovaj i druge video sadržaje iz serije Learn Photoshop CS5 možete pogledati besplatno na Adobe TV, nije potrebno da se učlanite da biste gledali, ako postanete član - potrebna je email adresa i podaci, moći ćete da napravite biblioteku sa video obukama tako da sledeći put kada hoćete da gledate video koji vas interesuje ne morate da pretražujete ponovo.



Adobe specijalne ponude i popusti Find all current special offers on Adobe products. Koje su prednosti kupovine i registracije originalnih Adobe proizvoda

Коментари

Популарни постови