Šta su slojevi (Layers) u Adobe Photoshop CS5?

Lekcija 7

Slojevi su slike poredjane jedna iznad druge, imaju osobinu da mogu da sadrže transparentne odnosno providne delove, tako da možete da stavite jednu sliku odnosno sloj preko druge i vidite onu ispod ili njen deo.


Slojevi su jako fleksibilni i možete im menjati sadržaj i premeštati ih na LAYERS tabli, takođe možete menjati njihovu providnost (opacity) da sadržaj bude delimično providan.
Možete koristiti slojeve da ukomponujete više slika u jednu, da dodate tekst na sliku ili vektorske grafičke objekte.


Kako organizovati slojeve?
Svaka nova slika ima samo jedan sloj. Broj dodatih slojeva, efekata slojeva i kompleta (grupa) slojeva je ograničen samo memorijom vašeg kompjutera.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Sa slojevima možete da radite na tabli LAYERS koja se nalazi na paletama sa desne strane ekrana. Pravljenje grupa slojeva vam može pomoći da ih lakše organizujete i upravljate njima. Grupe slojeva koristite da ih poređate u logičnom redosledu i povećate preglednost na LAYERS tabli. Možete ubacivati jednu grupu u drugu. Takođe možete primeniti grupu atributa i maske na više slojeva odjednom.


Slojevi za ne-destruktivna prilagođavanja
Ponekad slojevi ne sadrže nikakav očigledan sadržaj. Na primer slojevi podešavanja (Levels, Curves) sadrže prilagođavanja boja i tonova koja utiču na slojeve ispod i oni su ne-destruktivni (1). Umesto da radite direktno sa pikselima možete menjati sloj prilagođavanja i imati željeni efekat. U slučaju da ste nezadovoljni ili ste promenili mišljenje možete izbrisati sloj prilagođavanja bez ikakvog uticaja na piksele na slici. Slojevi odnosno prilagođavanja koja su po fabričkom podešavanju ne-destruktivni nalaze se na ADJUSTMENTS tabli.


Specijalni tip slojeva su takozvani pametni slojevi (Smart Object), koji sadrže jedan ili više slojeva. Možete transformisati sadržaj ovakvog sloja (smanjivati, povećavati, preoblikovati) bez uticaja na piksele na slici. Možete raditi sa ovakvim slojem kao zasebnom slikom čak i posle njegovog kreiranja i postavljanja u Photoshop sliku. Smart Object može da sadrži i pametne filtere (smart filter effect) koji vam omogućavaju da primenite filtere ne-destruktivno na sliku tako da ih možete kasnije menjati ili ukloniti.


Video slojevi
Možete koristiti video slojeve da dodate video klip slikama. Nakon uvoza video snimka u sliku kao video sloj, možete maskirati sloj, transformisati ga, primeniti stilove slojeva, bojiti individualni okvir (frame). Koristite Timeline tablu da prikažete video u okviru slike ili da pristupite pojedinačnim kadrovima.

(1) Ne-destruktivno (bez razaranja) uređivanje vam omogućava da izvršite promene na sliku bez zamene originalnih podataka slike koji ostaju isti i na raspolaganju u slučaju da hoćete da se vratite na to. Kada uređujete sliku bez razaranja ona ne gubi ništa od svog kvaliteta. Možete vršiti ovakva uređivanja u Adobe Photoshop na nekoliko načina:

Rad sa slojevima podešavanja (Adjustments). Slojevi podešavanja primenjuju prilagođavanja boja i tonova slike bez trajnog menjanja piksela slike.

Transformacija objekata: skaliranje (smanjivanje pa povećavanje), rotiranje i savijanje bez trajnih gubitaka je moguće sa pametnim objektima (Smart Objects).

Filtriranje pomoću pametnih filtera. Filteri primenjeni na Smart Object postaju pametni filteri (Smart Filters) i omogućavaju ne-destruktivno uređivanje.

Podešavanja varijacija, senki i naglašavanja (Highlights) postaju Smart Filters kada se primenjuju na pametne slojeve (Smart Objects).

Retuširanje na zasebnom sloju pomoću Clone Stamp, Healing Brush i Spot Healing Brush vam omogućava da retuširate ne-destruktivno. Uverite se da ste uključili Sample All Layers na traci opcija alata (options bar) i Ignore Adjustments Layers da budete sigurni da slojevi podešavanja neće uticati dva puta na zaseban sloj. Možete poništiti promene u slučaju da niste zadovoljni brisanjem sloja.


Izmene koje napravite u Camera Raw prilagođavanjima na raw, JPEG ili TIFF slike biće sačuvane u odvojenoj datoteci od originalnih podataka slike tako da uvek možete da izmenite ili poništite prilagođavanja.

Otvaranjem Camera Raw datoteka u Adobe Photoshop kao Smart Objects. Pre nego što budete mogli da otvorite Camera Raw datoteke u Photoshop morate da konfigurišete podešavanja (datoteke se prvo otvaraju u ovom Photoshop dodatku) u Camera Raw. Jednom kada ubacite takvu datoteku u Photoshop nećete više biti u mogućnosti da re-konfigurišete Camera Raw prilagođavanja bez gubitka promena koje ste napravili. Otvaranjem Camera Raw datoteka kao Smart Objects omogućava vam da ponovo konfigurišete Camera Raw podešavanja u bilo koje vreme.

Ne-destruktivno odsecanje: kada obeležite deo slike za otsecanje pomoću Crop tool uključite Hide opciju na traci opcija alata da sačuvate izrezanu oblast u sloju. Izrezani deo možete povratiti iz Image > Reveal All ili prevlačenjem Crop tool alatke van ivica slike. Opcija Hide nije dostupna za slike koje sadrže samo Background sloj.



Maskirani sloj (Masking Layer) i vektor maske (vector masks) su ne-destruktivni zato što možete ponovo da uređujete maske bez gubitaka piksela koje one sakrivaju. Filter maske (Filter masks) vam omogućavaju da maskirate (sakrijete ili prikažete) efekat pametnog filtera (Smart Filter) na sloju pametnog objekta (Smart Object).


Layers: The Complete Guide to Photoshop's Most Powerful Feature, 2nd Edition By Matt Kloskowski


Šta je statusna traka (status bar) u Adobe Photoshop CS5?
Lista sa svim lekcijama
Formati datoteka (slika) u Adobe Photoshop CS5

Коментари

Популарни постови