Sve komande u File meniju Adobe Photoshop

Ovim postom započinjem seriju u kojoj će biti izlistane sve komande u Photoshop osnovnoj verziji. Trenutno je aktivna CS5 verzija i ja ću izlistati komande Photoshop CS5 što uopšte ne znači da ne možete koristiti kao referencu za ranije verzije. Photoshop ima veoma veliki broj komandi tako da je nepraktično objaviti sve u jednom postu, objavljivaću jedan po jedan meni kojih ima ukupno 9 u osnovnoj verziji Photoshopa: File, Edit, Image, Layer, Select, Filter, View, Window, Help.

File meni

New. Ova komanda služi za kreiranje novog praznog dokumenta.

Open. Otvara Open dijalog u kome treba da navedete na postojeću datoteku koju hoćete da otvorite.

Browse in Bridge. Pokreće i otvara Adobe Bridge.

Browse in Mini Bridge. Otvara Mini Bridge ekstenziju koja je dostupna od verzije CS5.

Open As. Ova komanda služi da otvorite datoteke za koje znate kojeg su formata ali nisu sačuvane sa odgovarajućom ekstenzijom (formatom). Recimo da na kraju imena datoteke ne stoji .jpeg. Ovaj problem možete rešiti i manualnim dodavanjem ekstenzije (formata) na kraju imena datoteke.

Open As Smart Object. Otvara izabranu datoteku kao Smart Object.

Open Recent.  Otvori datoteku sa kojom ste nedavno radili. Lista sa nedavno sačuvanim datotekama sadrži 10 stavki po fabričkom podešavanju. Ovo se može promeniti u Preferences dijalogu (File Handling kartica).

Share My Screen. Služi da podelite ekran sa klijentom ili saradnikom.

Create New Review.  Usluga u okviru CS Live servisa koja omogućava da postavite sadržaj na Acrobat.com i pozovete kolege ili klijente da pogledaju i komentarišu Vaš rad.

Device Central. Otvara Device Central gde možete kreirati novi dokumenat za mobilne uređaje i pregledati kako izgleda dokumenat kada se prikaže na nekom od mobilnih uređaja.

Close. Zatvori dokumenat.

Close All. Zatvori sve otvorene dokumente.

Close and Go To Bridge. Zatvori dokumenat i pokreni (otvori) Adobe Bridge.

Save.  Sačuvaj dokumenat.

Save As. Slična komanda kao i Save s tom razlikom da Save može da sačuva promene na dokumentu bez otvaranja dijaloga ako ste ga prethodno sačuvali na disku.

Check In. Komanda koja omogućava da proverite za novu verziju datoteke ako koristite Version Cue.

Save for Web & Devices. Otvara istoimeni dijalog u kome možete optimizirati sliku za Web ili prikazivanje na ekranu.

Revert. Ova komanad poništava sve promene i vraća na početno stanje kada ste otvorili datoteku.

Place. Služi za ubacivanje datoteke u dokumenat. Ubačena datoteka će automatski biti konvertovana u Smart Object. Preko ove komande možete ubaciti i datoteke koje nije moguće kreirati u Photoshopu kao na primer Illustrator .ai format.

Import. Preko ove komande možete da uvezete slike sa skenera: Import > ime skenera, da ubacite delove video snimka kao slojeve Import > Video frames to Layers, anotacije iz PDF dokumenta (morate imati ubačen ili otvoren PDF dokumenat u Photoshopu) Import > Notes. Import > WIA Support ubacuje slike sa WIA (Windows Image Acquisition) kompatibilnog aparata ili skenera.

Export. Preko ove komande odnosno pod-menija možete da izvezete putanje (Path) i da ih koristite u Illustrator – Paths to , sačuvate (izvezete video) - Render Video ili sačuvate sliku pomoću Zoomify dodatka.

Automate. Ova komanda služi za automatizaciju Photoshopa pomoću akcija: Automate > Batch. U ovom meniju se nalaze i komande kao što je Photomerge pomoću koje možete kreirati panoramske slike i komanda za kreiranje HDR slika: Merge to HDR Pro. U pod-meniju ove komande nalaze se i Fit Image (uklopi sliku u zadate dimenzije) kao i opcija za kreiranje mini-aplikacija: Create Droplet.

Scripts. Skripte su slične akcijama s tim što imaju veće mogućnosti za automatizovanje i izvršavanje kompleksnih zadataka. Image Processor je verovatno najčešće korištena skripta pomoću koje možete konvertovati slike i promeniti im dimenzije kao i primeniti neku akciju tokom konverzije. Od ostalih skripti  spomenuću Load Files into Stack pomoću koje možete otvoriti više slika odjednom a da one budu poređane jedna iznad druge kao slojevi u istom dokumentu. Veoma uslužne su i skripte Export Layers to Files pomoću koje možete sačuvati sve slojeve koje imate u dokumentu kao individualne dokumente u formatu koji Vi odaberete. Za slučaj da imate kreirane kompozicije slojeva koristite Export Layer Comps to Files skriptu da sačuvate kompozicije slojeva kao individualne datoteke u formatu koji Vi odaberete. Script Events Manager može da automatizuje Photoshop na pokretanju, kada otvarate datoteke, štampate dokumente.. pomoću skripti koje dolaze sa instalacijom ili akcija koje možete sami snimiti.

File Info.  Ova komanda otvara dijalog u kome možete pronaći informacije o autoru dokumenta ili popuniti polja i sačuvati Vaše informacije zajedno sa slikom.

Print. Ova komanda otvara Print dijalog u kome možete odabrati printer i izvršiti podešavanja pre nego odštampate sliku.

Print One Copy.  Ova komanda šalje dokumenat direktno na štampanje bez otvaranja Print dijaloga. Biće korištena poslednja podešavanja koje ste napravili u Print dijalogu.

Exit. Ova komanda zatvara Photoshop. Ako imate nesačuvane dokumente ili promene biće Vam ponuđeno da to učinite pre zatvaranja Photoshopa.

Коментари

Популарни постови