Sve komande u Layer meniju Adobe Photoshop

Layer meni sadrži komande za rad sa slojevima (Layer). U Photoshopu slojevi daju daleko veće mogućnosti od svih konkurentskih proizvoda. Čuveni su Photoshop Adjustments slojevi koji omogućava ne-destruktivno prilagođavanje boja i tonova slike, zatim Smart Object slojevi koji nisu vektor slojevi ali daju ogromnu fleksibilnost i ne mogu se naći ni u jednom softveru za rad sa digitalnim slikama sem u Photoshopu. Osim ovih jedinstvenih komandi Layer meni sadrži komande za kreiranje slojeva, brisanje, grupisanje, linkovanje, sakrivanje/prikazivanje itd.

Layer meni

New. Preko ove komande možete kreirati novi sloj (Layer >New > Layer), konvertovati Background sloj u normalan (Layer From Background) ili obratno kreirati Background sloj od normalnog-ova komanda je dostupna samo kada nemate Background sloj u dokumentu (Layer > New > Background From Layer), kreirati grupu u koju možete prebaciti slojeve radi bolje organizacije i lakšeg snalaženja (Layer > New > Group), kreirati grupu od iyabranih slojeva (Layer > New > Group from Layers), duplirati sloj ili kreirati novi sloj od izabranog (selektovanog) dela sloja (Layer > New > Layer via Copy), kreirati novi sloj od selektovanog dela odsecanjem (Layer > New > Layer via Cut).

Duplicate Layer. Komanda služi za dupliranje sloja.

Delete. Služi za brisanje sloja.

Layer Properties. Ova komanda otvara dijalog u kome možete preimenovati sloj i obeležiti ga bojom radi lakšeg snalaženja na LAYERS kartici.

Layer Style. Ova komanda ima pod-opcije za pristup Layer Style dijalogu u kome možete raditi sa naprednim blend opcijama (Blending Options) ili efektima i stilovima sloja. Takođe možete kopirati stil sloja (Copy Layer Style), nalepiti stil sloja na neki drugi sloj (Paste Layer Style) ili ukloniti stil sloja (Clear Layer Style). Create Layers opcija će kreirati slojeve od svih efekata primenjenih na sloj (Drop Shadow, Bevel and Emboss..) i pritom ih rasterizovati tako da nećete moći da ih menjate kao u Layer Style dijalogu. Hide All Effects će trenutno sakriti sve primenjene efekte a Scale Effects služi za skaliranje efekata, kada izaberete ovu opciju skalirate (povećavate/smanjujete) sve primenjene efekte na izabrani procenat.

Smart Filter. Komanda postaje dostupna tek kada imate Smart Object sloj kreiran koji služi za ne-destruktivnu primenu Filtera - možete ga kreirati iz Filter > Convert for Smart Filters ili iz Layer > Smart Objects > Convert to Smart Object. Disable Smart Filters služi da trenutno uklonite/prikažete dejstvo primenjenih filtera, Delete Filter Mask da izbrišete masku filtera, Disable Filter Mask da privremeno sakrijete/prikažete masku filtera a Clear Filters da uklonite (izbrišete) filtere koji su primenjeni.

New Fill Layer. Komanda pomoću koje možete popuniti sloj bojom (Solid Color), gradientom (Gradient) ili obrascem (Pattern).

New Adjustment Layer. Komanda koja omogućava kreiranje novog ne-destruktivnog sloja za prilagođavanje boja.

Layer Content Options. Ova komanda je dostupna kada imate kreiran i aktivan (selektovan na LAYERS kartici) sloj za ne-destruktivno prilagođavanje kao što su Levels, Curves itd..

Layer Mask. Ova komanda daje mogućnost kreiranja i manipulisanja maskom sloja. Da kreirate masku sloja popunjenu belom bojom (bela boja znači da ništa nije sakriveno, sakriveni su samo delovi koji su na maski sloja popunjeni crnom bojom) koristite Reveal All pod-popciju koja se pojavljuje kada navedete kursor iznad Layer Mask. Da kreirate masku od transparentnih (providnih delova sloja) izaberite From transparency, da izbrišete masku sloja izaberite Delete pod-opciju. Apply opcija uklanja masku i primenjuje je trajno na sloj, Disable privremeno sakriva masku a Link/Unlink opcija povezuje masku sa slojem tako da ga pomerate sloj pomerate i masku. Pročitajte ovaj post za više detalja.

Vector Mask. Služi za kreiranje vektor maski koje su veoma fleksibilne ali imaju oštre ivice. Izaberite Reveal All da kreirate vektor masku koja sve prikazuje, Hide All da kreirate vector masku koja je sve sakrila (koristite nakon kreiranja maski Pen Tool ili figure da ocrtate šta da bude prikazano/sakriveno). Current Path kreira masku od putanje (Path), Delete briše vektor masku, Disable trenutno sakriva/Prikazuje a Unlink raskida link (vezu, povezanost) između maske i sloja.

Create Clipping Mask. Ova komanda ubacuje sadržaj sloja koji je selektovan u sloj koji je ispod.

Smart Objects. Omogućava kreiranje Smart Object sloja (Convert to Smart Object), dupliranje Smart Object sloja tako da oni ne budu klonirani - odnosno promena na Smart Object sloju matici neće se odraziti na Smart Object koji je kreiran pomoću New Smart Object via Copy, Edit Contents služi da otvorite Smart Object u novom prozoru ili kartici i izvršite promene, Export Contents da sačuvate Smart Object kao zasebnu datoteku na disku, Replace Contents da zamenite sadržaj Smart Object, Rasterize vraća odnosno pretvara Smart Object u normalan ili regularan sloj.

Video Layers. Komanda koja omogućava da kreirate video sloj iz datoteke (New Video Layer from File), kreirate novi sloj (New Blank Video Layer), izbrišete (Delete), duplirate (Duplicate) okvir (Frame)…

 Type. Ova komanda je dostupna tek kada imate aktivan (selektovan -ima plavu pozadinu na LAYERS kartici) sloj sa tekstom. Pod-komande koje se pojavljuju kada navedete kursor na Type omogućavaju da pretvorite tekst u figuru i radite s njim kao sa figurom gubeći mogućnost promene teksta (Convert to Shape), da kreirate radnu putanju (Path) od obrisa teksta (Convert to Path), promenite orijentaciju teksta: Horizontal ili Vertical, primenite metodu omekšavanja ivica (Anti-aliasing), oblikujete tekst (Warp Text), konvertujete tekst koji je kreiran u starijim verzijama za rad sa novijom tehnologijom (Update All Text Layers) ili zamenite sve fontove koje nemate instalirane a pojavljuju se u dokumentu koji ste otvorili (Replace All Missing Fonts).

Rasterize. Ova komanda služi da rasterizujete odnosno pretvorite u piksele sloj (Layer), sloj sa tekstom (Type), sloj sa figurom (Shape), pretvorite vektor u piksel masku (Vector Mask)..

New Layer Based Slice. Komanda da pretvorite aktivan (selektovan sloj) u deo (Slice) kada radite sadržaj za internet stranice.

Group Layers. Koristite ovu komandu da napravite grupu od izabranih (selektovanih) slojeva.

Ungroup Layers. Suprotna komanda od prethodne. Selektujte grupu i izaberite ovu komandu da poništite (izbrišete grupu).

Hide Layers. Ova komanda služi da privremeno sakrijete sadržaj sloja koji je selektovan. Kada je selektovan sloj koji je sakriven komanda se pretvara u Show Layers.

Arrange. Ova komanda omogućava da promenite položaj sloja na piramidi slojeva. Bring to Front daje komandu postavi napred ili na vrh, Bring Forward promeni položaj na jedno mesto iznad, Send Backward promeni položaj na jedno mesto ispod, Send to Back postavi pozadi ili skroz dole, Reverse je izokreni.

Align. Služi za poravnanje slojeva. Top Edges je poravnaj na vrh, Vertical Centers poravnaj vertkalne centre, Bottom Edges poravnaj donje ivice, Left Edges poravnaj leve ivice, Horizontal centers poravnaj horizontalne centre, Right Edges poravnaj desne ivice.

Distribute. Komanda koja služi za raspoređivanje slojeva. Morate imati 3 ili više sloja selektovanih da biste koristili ovu komandu. Iste su opcije (reference) kao i za Align.

Lock Layer. Otvara dijalog u kome možete zaključati za promene: providnost (Transparency), Image (sliku, pikele), poziciju (Position) ili sve (All).

Link Layers. Komanda koja služi da linkujete, povežete dva ili više sloja. Kada su slojevi linkovani komanda se pretvara u Unlink Layers.

Select Linked Layers. Služi da selektujete sve linkovane, povezane slojeve. Naročito uslužna kada povezani slojevi nisu poređani jedan iznad drugog ili grupisani u grupu slojeva.

Merge Layers. Spaja selektovane slojeve.

Merge Visible. Spaja sve slojeve u dokumentu koji su vidljivi (nisu trenutno sakriveni - Hide Layers).

Flatten Image. Spaja sve slojeve dokumenta u jedan.

Matting. Ova komanda se koristi nakon kreiranja selekcije da se uklone ivice koje se pojavljuju po rubovima selekcije. Remove Black/White Matte se koristi kada je selekcija napravljena u odnosu na crnu/belu pozadinu a Decontaminate Colors i Defringe u svim ostalim.

Коментари

Популарни постови