Content Aware Magija u Photoshop CC 2015

Content Aware Magija u Photoshop CC 2015

Content Aware Fill nije nova komanda u Adobe Photoshop CC 2015 ali jeste dokaz dominacije i moći ovog softvera. Zapravo u najnovijoj verziji Photoshopa dostupna je nova opcija: Content Aware Fill Transparent Areas u Photomerge dijalogu. U ovom postu ja ću Vam predstaviti jedan mali deo Content Aware magije i podsetiti Vas da je što čećše koristite.

Magija

Predstaviću Edit > Fill > Content-Aware komandu iako je potpuno ista tehnologija dostupna preko alata: Spot Healing Brush, Patch Tool (koji ima i ne-destruktivnu opciju) i Content-Aware Move Tool. Hajde da pogledamo problem na koji sam nedavno naišao. Imam slike za predstavljanje proizvoda (Photoshop akcije) koje jesu dobre ali sa manjim dimenzijama od onih koje su mi potrebne.
startna slika
Slika koju imam je manjih dimenzija od onih koje su mi potrebne

Nije nikakav problem proširiti područje slike (Canvas) preko Image > Canvas Size. Problem je pronaći pozadinu koja treba idealno da se uklopi. U početku mi se činilo da Content-Aware jednostavno neće dati dobar rezultat jer nema dovoljno informacija (delova slike iliti piksela) koje može da iskopira. Zamislite da radite ovaj posao pomoću Clone Stamp alata. To bi bio malo teži zadatak i trebalo bi dosta vremena. Kako onda neko može da automatizuje sve to i da zadovoljavajući ili čak odličan rezultat. Bio sam malo skeptičan da stvar može da se izvede bez pravljenja maski i iz nekoliko pokušaja.
Prošireno područje slike

Da bi se koristila Edit > Fill > Content-Aware komanda potrebno je napraviti selekciju i reći aplikaciji koje delove treba popuniti. Sve ostalo je potpuno automatizovano i Photoshop treba u trenutku da analizira sliku i iskopira određene delove a zatim popuni praznine ili deo koji je selektovan. U ovom slučaju ja sam selektovao deo slike na kome se nalazi pozadina sa drvetom. Selekcija je napravljena pomoću Rectangular Marquee Tool i ide malo unutar, ne previše, tek da se da pravilna instrukcija.
Selekcija napravljena
Selekcija je napravljena samo malo unutar dela slike sa pozadinom 

Sledeći korak je izokrenuti selekciju pomoću prečice: Ctrl/Cmd + Shift + I ili iz Select > Inverse menija. Ja radim sa dokumentom koji ima samo Background sloj i imajte na umu da Edit > Fill > Content-Aware komanda ne može da se koristi sa Smart Object slojevima niti da se primeni na zasebnom, praznom sloju što bi dalo dodatnu fleksibilnost.
Selekcija izokrenuta

Poslednji korak u nizu je Edit > Fill > Content-Aware. Čini se kao da aplikacija može da čita misli i da je sposobna da uradi baš to što je nama, korisnicima potrebno u datom trenutku. Magija! Šta drugo reći? Usput budi rečeno, instrukcije za ovu komandu su inteligentne i komanda ne daje potpuno iste rezultate sa svakom novom primenom tako da možete da ponovite komandu ako niste potpuno zadovoljni.
Content-Aware primenjen

Još jedna dostupna opcija je da selektujete samo jedan, određeni deo slike nakon primene Content-Aware i primenite komandu samo na tom delu slike.
Selekcija jednog dela slike

Kada koristite Fill > Content-Aware komandu videćete i Color Adaptation opciju koja je novijeg datuma i veoma je uslužna kada se radi sa slikama kontinuiranih tonova jer pravi mnogo finije prelaze između boja odnosno tonova.
Color Adaptation opcija



Proizvod korišćen u ovom tutorijalu:
Adobe Photoshop CC 2015

Коментари

Популарни постови