Clone Stamp i Pattern Stamp alati u Adobe Photoshop CS5


Clone Stamp Tool i Pattern Stamp Tool se nalaze na poziciji broj 9 gledajući kutiju sa alatima odozgo na dole.




Pomoću Clone Stamp alata možete duplirati (klonirati) deo slike ili ukloniti ono što ne želite da se vidi na slikama. Kloniranje možete vršiti sa jednog sloja na drugi ili između otvorenih dokumenata ako se nalaze u istom radnom okruženju boja (color mode).





U Photoshop Extended verziji možete klonirati to jest bojiti sadržaj na video klip ili animacije.


Clone Stamp Tool

Kada aktivirate Clone Stamp Tool imaćete sledeće parametre za podešavanje na traci sa opcijama alata:





Prva s leva na desno je četkica kojom bojite i ovde možete izabrati tip četkice, podesiti veličinu i mekoću ivica.

Sledeća je ikonica kutije sa četkicama i ona otvara/zatvara Brush karticu na paletama sa desne strane ekrana.

Ikonica koja liči na pečat otvara i zatvara Clone Source karticu na kojoj imate dosta parametara za podešavanje. Možete odrediti do pet izvora za kloniranje. Kliknite na prvu ikonicu za Clone Stamp a zatim Alt + klik na deo slike koji hoćete da koristite kao uzorak za kloniranje. Ponovite isto i sa ostalim ikonicama za Clone Stamp. Kada hoćete da koristite neki od ovih izvora, kliknite na ikonicu (1,2..5) i krenite da bojite.





Imate i opcije Flip horizontal i Flip vertical koje su predstavljene u vidu strelica ispred W i H slova, ove opcije izokreću ono što bojite i uzimaju uzorak u kontra smeru od onoga koji bojite tako da dobijate efekat ogledala. Da uključite jednu od opcija kliknite na strelicu ispred. Znak linka sa strane će biti automatski uključen, isključite ga ako hoćete da koristite samo jednu od opcija.





Iz liste Mode: možete odabrati model mešanja piksela koje nanosite: Multiply zatamnjuje, Screen osvetljuje, Soft Light povećava kontrast.

Sledeće stavka je Opacity klizač i on određuje providnost piksela koje klonirate.

Ikonica olovke pored Opacity klizača služi da preko pritiska na tabli za crtanje odredite providnost, koristite je samo u slučaju da radite preko table za crtanje.

Flow određuje količinu boje koja se sliva u četkicu isto kao i kod Brush alatke, vi ovde i radite sa četkicom tako da imate i ovaj parametar za podešavanje.

Ikonica pored Flow je Airbrush i ona funkcioniše potpuno isto kao i za Brush alatku, nanosi boju iz četkice sve dok držite taster miša pritisnut.

Opcija Aligned služi da nastavite da klonirate sa mesta na kome ste napravili pauzu i otpustili taster miša.

Iz liste Sample: određujete odakle uzimate uzorak, Current Layer dozvoljava da izvor za kloniranje bude isključivo sa sloja koji je aktivan.Current & Below sa aktivnog i onog ispod a All Layers omogućava da izaberete izvor za kloniranje sa bilo kog sloja slike. Ovo je izuzetno bitna stavka jer možete raditi na zasebnom praznom sloju uzimajući izvor sa originalne slike, na ovaj način nećete ništa promeniti na originalnim podacima (pikselima) i možete određivati providnost i model blendovanja naknadno ili jednostavno izbrisati sloj i krenuti sve iz početka.





Ikonica iza Sample liste omogućava da poništite odnosno isključite prilagođavanja boja slike ako ste prethodno napravili tako da prilagođavanje neće biti ukalkulisano u izvor koji uzimate za kloniranje.

Poslednja ikonica vas se tiče kada radite sa tablom za crtanje i ona određuje da pritisak na tablu odredi veličinu četkice poništavajući ono što ste vi odredili prethodno.


Pattern Stamp Tool

Ovaj alat boji delove slike obrascem (pattern) koji vi odaberete na traci sa opcijama alata. Patterni ili obrasci su veoma popularni i ima ih dosta na Internetu. Sa instalacijom Photoshopa dobijate nekoliko setova obrazaca i da biste koristili neki od njih treba da kliknete na kvadrat koji prikazuje minijaturni obrazac na traci sa opcijama alata i izaberete jedan. Sa desne strane lebdećeg prozorčeta koje se bude otvorilo, videćete mali crni trougao koji kada kliknete na njega otvara padajuću listu sa svim setovima obrazaca koji su instalirani.





Kliknite na ime seta a zatim na OK ako hoćete da zamenite postojeći set ili Append ako hoćete da dodate i taj set u vidljivi deo prozorčeta u kome birate obrazac.





U meniju padajuće liste imate i stavke kao što su Load Patterns koja vam omogućava da učitate obrasce koje ste preuzeli sa Interneta i Save Patterns da ih sačuvate na disku za kasniju upotrebu. Osim što možete preuzimati i instalirati obrasce, vi možete i kreirati svoj pomoću svih raspoloživih alata u Photoshopu ili kombinacijom dva ili više postojeća obrasca.





Da sačuvate odnosno dodate kreirani obrazac, idite na Edit > Define Pattern a zatim upišite ime u Pattern Name dijalogu.





Sve opcije koje se pojavljuju na traci sa opcijama alata su iste kao i za Clone Stamp sem opcije Impressionist koja kada je uključena daje impresionistički izgled obrascu.

Reference:
Photoshop Help / Retouching and repairing images

Коментари

Популарни постови