Spot Healing, Healing Brush Tool, Patch Tool i Red Eye alati u Adobe Photoshop CS5


Sedma po redu odozgo prema dole u kutiji sa alatima je porodica alata za retuširanje. U ovoj grupi se nalaze: Spot Healing Brush Tool, Healing Brush Tool, Patch Tool i Red Eye Tool. Ove alatke koristite da uklonite nedostatke na fotografijama kao što su bubuljice, suvišni objekti i crvene oči. Tastaturska prečica za aktiviranje alata iz ove grupe je slovo J.

Spot Healing Brush Tool

Ova alatka može da brzo ukloni nedostatke na vašim fotografijama. Funkcioniše tako što zamenjuje odnosno prelepljuje piksele i automatski podešava teksturu, osvetljenje i senčenje nalepljenih piksela sa onima koje zamenjuje odnosno prelepljuje.

Kada imate nedostatke kao što su bubuljice na licu, fleke ili neki detalj koji vam kvari izgled i kompoziciju slike, koristite ovu alatku. Iako su Spot Healing i Healing Brush Tool veoma slične po imenu i funkciji one se razlikuju u tome što Spot Healing alatka ne zahteva da izaberete izvor sa koga će pikseli biti nalepljeni na postojeći neželjeni deo slike. Ova alatka automatski uzima uzorak sa okolnih piksela. Možete je koristiti i za veća područja slike koje hoćete da sakrijete odnosno zamenite drugim pikselima. Kada imate veće površine slike koje treba sakriti odnosno prelepiti, napravite prvo selekciju oko tog dela slike a zatim koristite komandu Fill iz Image menija (Ctrl + Backspace) i izaberite Content – Aware iz Use: padajuće liste u Fill dijalogu.

Kada aktivirate Spot Healing Brush Tool na traci sa opcijama alata će se pojaviti parametri koje trebate podesiti pre nego pređete na posao retuširanja. Prva opcija je da podesite veličinu četkice, moje preporuka je da to uradite na desni klik koji otvara kontekst meni kada pređete na retuširanje. Ova opcija je mnogo bolja jer je klizač preko koga podešavate veličinu četkice mnogo bliži i možete premeriti na licu mesta veličinu. Veličina četkice treba da bude malo veća od fleke ili bilo kojeg nedostatka koji hoćete da sakrijete. Kada uklanjate tačke ili mrlje dovoljno je da kliknete jednom direktno i završili ste posao.

Sledeći parametar koji trebate podesiti je blend opcija. Ovde ćete obično koristiti Normal ili Replace model blendovanja koji zamenjuje postojeće piksele sa okolnim.

Iza natpisa Type imate tri radio polja i trebate izabrati jedno. Prva opcija je Proximity Match koja kada je uključena deluje tako da traži oko dela na koji kliknete piksele sa kojima će prelepiti postojeće.

Create Texture je opcija koja koristi piksele na koje klinete da kreira teksturu i nećete je često koristiti.

Content - Aware je najmoćnija opcija i kada je uključena biće automatski analizirani i upoređeni okolni pikseli da bi uklanjanje nedostatka bilo što vernije i realnije odrađeno.

Predposlednja opcija za podešavanje nije i najmanje bitna, naprotiv. Moj predlog je da je uvek koristite jer omogućava da kreirate novi prazan sloj (layer), na kome će promene biti urađene, originalni pikseli slike neće biti promenjeni. Možete se vratiti na ono što je bilo, kasnije promeniti providnost sloja, blend model ili jednostavno izbrisati sloj, napraviti novi i uraditi sve iz početka.

Poslednja ikonica na traci opcija alata vam omogućava da regulišete tvrdoću četkice pritiskom olovke na Pen Tablet ako ga imate i radite sa njim.

Healing Brush Tool

Pomoću ove alatke možete otkloniti nedostatke na vašim slikama. Ova alatka klonira piksele sa izvora koji vi sami izaberete i prelepljuje ih tamo gde budete bojili četkicom. Osim što klonira piksele ova alatka automatski podešava teksturu, osvetljenje, senčenje piksela koji služe za prelepljivanje sa onima koje prelepljujete.

Kada aktivirate ovu alatku prvo trebate podesiti parametre na traci sa opcijama alata. Prvi parametar je veličina četkice i moja preporuka je da to podesite preko kontekst menija isto kao i za Spot Healing Brush alatku. Sledeći parametar je model blendovanja koji birate iz Mode: padajuće liste. Isto važi kao i za prvu Healing alatku da ćete uglavnom koristiti prve dve opcije. Normal opcija će automatski podesiti sve parametre koji su potrebni za verno i uverljivo prelepljivanje tako da se to neće primetiti, Replace opcija će klonirati pikseli sa izvora koji odredite tako što ćete pritisnuti i držati taster Alt na tastaturi dok klikćete na mesto sa koga hoćete da uzmete piksele za prelepljivanje postojećih. Kada pritisnete taster Alt, četkica će se pretvoriti u dva kruga sa krstom na sredini. Kliknite da odredite izvor sa koga uzimate uzorak piksela za prelepljivanje. Na kartici CLONE SOURCE (kliknite na ikonicu za Clone Tool na traci sa opcijama alata da je proširite/skupite na paletama sa desne strane) imate mogućnost da uzmete 5 uzorka sa slike sa kojima ćete raditi. Kada uzmete prvi uzorak kliknite na sledeći u nizu da dobije belu pozadinu a zatim uzmite uzorak držeći Alt pritisnut.

Da biste uzeli uzorak sa slike treba da je aktivna Sampled opcija u Source sekciji na traci sa opcijama alata. Kliknite u ovo radio dugme da se pojavi zelena tačka. Imate opciju i da koristite neki od obrazaca ako izaberete da aktivirate Pattern opciju.

Sledeći parametar je Aligned koji kada je uključen obezbeđuje da izvor sa koga uzimate piksele prati kretanje četkice kojom bojite. Dok bojite videćete krst na mestu na kome ste kliknuli da uzmete uzorak piksela. Kada je ova opcija isključena, izvor će biti statičan i sve dok bojite vi ćete koristiti uzorak samo sa mesta na koje ste prvi put kliknuli da ga odredite.

U Sample sekciji imate istu mogućnost kao i za Spot Healing Brush da radite na zasebnom sloju koji vam daje veliku fleksibilnost i mogućnost za promene i prilagođavanja onoga što ste uradili. Osim opcija da uzmete uzorak sa sloja koji je aktivan (Current Layer) čime ste primorani da radite destruktivno i pravite promene direktno na postojeće piksele, imate opciju da uzimate uzorak sa aktivnog i sloja koji je ispod (Current & Below) i da uzimate uzorak sa bilo kog sloja iz kompozicije slike (All Layers).

Ikonica kruga koji je precrtan vam daje mogućnost da poništite prilagođavanja boja (Levels, Curves, Vibrance.. na ADJUSTMENTS kartici) koja ste eventualno već napravili tako da na uzorak koji uzimate ta prilagođavanja neće uticati.

Poslednja ikonica na traci opcija alata vam omogućava da regulišete tvrdoću četkice pritiskom olovke na Pen Tablet ako ga imate i radite sa njim.

Prvo kreirajte novi sloj, zatim podesite parametre, držite taster Alt i kliknite na mesto sa koga hoćete da uzmete uzorak piksela. Zatim kliknite na mesto koje hoćete da prepravite a ako je to veća površina krenite da bojite. Ako ste uključili opciju Aligned videćete krst na mestu na koje ste kliknuli da uzmete uzorak i on će se paralelno pomerati dok bojite četkicom.

Patch Tool

Ova alatka funkcioniše slično kao i Healing Brush Tool i automatski prilagođava teksturu, osvetljenje i senčenje uzorkovanih piksela onima koje prelepljujete. Kada koristite ovu alatku trebate prvo ocrtati deo slike sa kojim hoćete da radite. Kada ocrtate figuru pojaviće se marširajući mravi koji obeležavaju deo koji će biti korišćen. Kada pravite selekciju pomoću Patch Tool alatke možete dodavati i oduzimati od selekcije. Držite taster Shift na tastaturi da dodate na selekciju, Alt da oduzmete a kombinaciju Shift i Alt kada hoćete da zadržite samo deo na kome se preklapaju nova i postojeće selekcije (Intersection). Osim tastaturskih prečica, možete koristiti i ikonice na početku trake sa opcijama alata da odredite tip selekcije. Selekciju možete napraviti i pomoću alata za selekcije u Photoshopu i to trebate uraditi pre nego aktivirate Patch Tool alatku.

Kada imate selekciju na ekranu treba odrediti šta će biti prelepljeno na traci sa opcijama alata: izabrani , selektirani deo (Source) ili deo na koji ćete prevući selekciju (Destination).

Da izdvojite teksturu iz uzorkovanih oblasti sa providnom pozadinom uklučite opciju Transparent.

Možete koristiti i neki od obrazaca, prvo odaberite obrazac klikom na mali crni trougao sa desne strane a zatim kliknite na dugme Pattern.

Prelepljivanje odnosno zamena piksela se vrši tako što kliknete unutar selekcije i držeći taster miša pritisnut prevučete selekciju na deo koji prelepljujete (Destination opcija uključena) ili deo sa koga uzimate uzorak (Source) u zavisnosti koju ste opciju izabrali na traci sa opcijama alata. Kada koristite ovu alatku morate raditi direktno sa pikselima slike, nije omogućeno uzimati uzorak sa sloja koji nije aktivan kao što je slučaj sa Healing Brush alatkama. Sloj sa koga uzimate uzorak i prelepljujete piksele mora biti aktivan na LAYERS kartici.

Red Eye Tool

Ova alatka je veoma uslužna i najjednostavnija za upotrebu. Aktivirajte je i kliknite direktno u centar oka da uklonite crvene oči koje se pojavljuju kada koristite Flash. Opcije koje se pojavljuju na traci sa opcijama alata možete ostaviti na fabrički podešene. Pupil klizač vam daje mogućnost da povećate ili smanjite oblast koja će biti zahvaćena u korekciji a Darkness Amount povećava ili smanjuje svetlost odnosno zatamnjivanje korekcije.


Коментари

Популарни постови