Sačuvaj u pozadini i automatski sačuvaj podatke za oporavak u Adobe Photoshop CS6

Nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima između ostalih (62% promena) ima i funkciju automatskog čuvanja podataka za oporavak u slučaju da se nešto nepredvidivo desi. Ako Vam nije najjasnije o čemu se radi evo kratkog obješnjenja: Photoshop čuva kompletnu sliku svih promena koje ste napravili (slojevi, maske slojeva, prilagođavanja boja...) u pozadini kao da ste sačuvali datoteku iako to još uvek niste uradili.  Ovo je neverovatno korisna funkcija jer verujem da se svima barem jednom desilo da rad od nekoliko desetina minuta do možda i višečasovnog rada bude bačen u vodu kao da ga nikada nije ni bilo zbog recimo nestanka struje ili zato što je neko zakačio kabli za struju u prolazu. Druga varijanta je da pokrenete i recimo Illustrator da biste promenili nešto na ubačenom Smart Object sloju iz ovog softvera i da doživite krah zbog nedovoljne količine memorije jer ste zaboravili da u pozadini rade i MS Word i Google Chrome ili Firefox. Ova nova funkcija Vam omogućava i da sami odredite razmak u minutama između čuvanja podataka za oporavak. U slučaju da Vam se desi krah i morate da napustite Photoshop a niste sačuvali promene, sledeće pokretanje će odmah na startu otvoriti datoteku sa automatski sačuvanim podacima.

Odredite interval automatskog čuvanja podataka
Da sami odredite na koliko minuta Photoshop treba automatski da sačuva podatke za oporavak idite na Edit > Preferences > File Handling i iz Automatically Save Recovery Information Every - padajuće liste odaberite neku od ponuđenih opcija. U zavisnosti od važnosti onoga što radite moj predlog je da odaberete 10 minuta a ako radite na komplikovanim selekcijama onda je 5 minuta najbolja opcija. Ako samo vežbate ili isprobavate nešto onda je opcija od jednog sata (1 Hour) najbolja.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Funkcija sačuvaj u pozadini
Da Vam skrenem pažnju na takođe novu funkciju u CS6 verziji a to je Save in Background (sačuvaj u pozadini) koja se nalazi odmah iznad Automatically Save Recovery Information Every i omogućava da nastavite sa radom u Photoshopu dok će on polako sačuvati promene nakon upotrebe Save ili Save As komande koristeći dostupnu memoriju. Ova funkcija je naročito korisna kada radite sa velikim datotekama koje imaju po nekoliko stotina megabajta ili više. Obadve spomenute funkcije su uključene po fabričkom podešavanju a Vi ih možete isključiti po želji preko File Handling kartice u Preferences dijalogu.
Sačuvaj u pozadini i automatski sačuvaj funkcije u Adobe Photoshop CS6
Sačuvaj u pozadini i automatski sačuvaj funkcije u Adobe Photoshop CS6
Referenca:
Background Save and Auto Save Features in Photoshop CS6

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови