Nove opcije za putanje (Path) u Adobe Photoshop CS6

Paths ili putanje su jedna od najboljih i najmoćnijih mogućnosti ili opcija u Adobe Photoshop. Ako ih ne koristite sada je najbolje vreme da počnete. Nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima nove opcije na traci sa opcijama alata koje u mnogome olakšavaju kreiranje selekcija, vektor maski i figura od ocrtanih putanja.

Kako da ocrtate putanju (Path)
Kada radite sa figurama i Pen Tool alatima na traci sa opcijama alata imate opciju Path između ostalih da izaberete iz Pick tool mode padajuće liste.
Prvo izaberite Path iz Pick tool mode padajuće liste
Prvo izaberite Path iz Pick tool mode padajuće liste

Putanju možete ocrtati pomoću bilo kojeg od alata za crtanje vektorskih figura ali ću ja u ovom primeru koristiti Freeform Pen Tool.
Ocrtajte putanju
Ocrtajte putanju

Prednost putanja
Nakon što ste ocrtali putanju možete je modifikivati pomoću Direct Selection alata što je velika prednost u odnosu na recimo alate za selekciju i glavni razlog što koristim Freeform Pen alat u ovom tutorijalu.
Modifikujte putanju pomoću Direct Selection alata
Modifikujte putanju pomoću Direct Selection alata

Pretvorite putanju u selekciju, vektor masku ili figuru
Kada završite sa doterivanjem putanje izaberite bilo koji alat za crtanje figura ali sa Path opcijom crtanja aktivnom i uverite se da je Work Path na Paths kartici selektovan (ima svetlo plavu pozadinu). Na traci sa opcijama alata imaćete aktivne opcije Selection, Mask i Shape da jednim klikom pretvorite putanju u selekciju a kasnije u masku sloja (Selection), vektor masku (Mask opcija) ili figuru na zasebnom sloju (Shape opcija).

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Da spomenem kratko da nova CS6 verzija ima veoma korisne i unapređene opcije za rad sa figurama uključujući Stroke (ivična linija).
Kreirajte selekciju od putanje preko trake sa opcijama alata
Kreirajte selekciju od putanje preko trake sa opcijama alata

Ako Mask opcija nije aktivna to je zato što je selektovan Background, sloj sa figurom (Shape layer) ili sloj koji već ima vektor masku. Konvertujte Background layer u normalan sloj (Layer) ili izaberite bilo koji sloj sem sloja sa figurom koji usput budi rečeno nije zaključan a zatim kliknite na Mask da kreirate novu vektor masku. Vektor masku možete dodati na grupu slojeva ili Smart Object.
Da kreirate vektor masku morate biti na regularnom sloju (nije moguće kreirati vektor masku na Background sloju)
Kreiranjem novog sloja za prilagođavanje boja (Adjustment layer) kada je Work Path ili Path selektovan na Paths kartici,  rezultovaće kreiranjem vektor maske za taj sloj prilagođavanja.

Kreiraj masku sloja ili vektor masku preko Paths kartice
Još jedna novina u CS6 verziji je dugme Ad a mask na Paths kartici koje služi za kreiranje maske sloja od aktivne selekcije, maske sloja popunjene belom bojom ili vektor maske koristeći putanju (Path) koja je selektovana (Ctrl + klik Ad a mask da kreirate vektor masku). Dugme se nalazi između Make work path from selection i Create new path.
Dugme Ad a mask na Paths kartici
Dugme Ad a mask na Paths kartici

Zaključak
Nove opcije za rad sa putanjama su zaista velika promena za većinu korisnika i omogućavaju brzo i lako postizanje cilja bez ikakvih tipova i trikova za rad sa putanjama.

Reference:
Improvements to Shape Tool Options in Photoshop CS6
Photoshop Help / What's new in CS6

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови