Pen i Freeform Pen Tool u Adobe Photoshop CS5

U Photoshopu možete crtati figure i putanje pomoću olovaka. Pen Tool crta prave i zaobljene (krive) linije dok Freeform Pen Tool koristite kada hoćete da crtate slobodnom rukom odnosno kao da to radite olovkom na papiru. Treća olovka je Magnetic koja automatski otkriva ivice objekta i prati ih odnosno lepi svoju putanju za njih. Magnetic opcija može da bude veoma korisna kada pravite maske ili izdvajate objekte sa slike.
Olovke su dosta kompleksni alati i trebaće vam vremena da radite sve što zamislite ali strpljenje će vam se isplatiti. Olovke su smeštene u kutiji sa alatima i nalaze se odmah iznad prepoznatljivog slova T za tekst alat. Tataturska prečica za brzo pokretanje je slovo P.


 Pen Tool

Kada izaberete da radite sa ovim alatom, prvo trebate odrediti da li hoćete da crtate figuru na zasebnom sloju za figure (prva ikonica na traci sa opcijama alata) ili putanju (Path- druga ikonica na traci sa opcijama alata).


Putanju koju budete kreirali je privremena (Work Path) i neće biti sačuvana sa datotekom. Trebate je preimenovati iz Work Path (na PATHS kartici) u bilo koje ime da bi je sačuvali, način da to uradite je da jednostavno dvaput kliknete na Work Path i upišete ime ili potvrdite bez upisivanja imena na OK dugme u Save Path dijalogu. Možete i pre početka crtanja kreirati novu putanju na PATHS kartici klikom na Create New path ikonicu i time obezbediti da putanja bude sačuvana.


Putanje koje nisu privremene biće sačuvane sa datotekom (PSD, TIFF) čak i kada sačuvate sliku u JPEG formatu.
Opcija Auto Add/Delete vam omogućava da dodajete ili uklonite tačke sa linija koje ste nacrtali. Kada postavljate tačke niste u mogućnosti da vidite kako linija izgleda sve dok ne kliknete na drugu odnosno krajnju tačku linije, da vidite liniju koja treba da spoji dve tačke pre nego ste postavili krajnju, kliknite na mali crni trougao sa desne strane Custom Shape ikonice i odobrite Ruber Band opciju.

Crtanje prave linije

Olovka crta linije tako što spaja početnu i krajnju tačku (Anchor Point). Da nacrtate pravu liniju kliknite da postavite početnu tačku, zatim kliknite da postavite sledeću i ove dve tačke će biti automatski spojene pravom linijom. Da nacrtate liniju pod pravim uglom držite taster Shift pritisnut pre nego kliknete da postavite drugu tačku. Kada držite taster Shift pritisnut, možete crtati linije pod uglovima u razmacima od 45 stepeni. Nakon postavljene početne tačke pritisnite Shift i pomerajte Pen Tool levo/desno, gore/dole. Ako ste nešto pogrešili i postavili tačku na pogrešnom mestu, izbrišite je pritiskom na taster Backspace. Dok crtate poslednja tačka koju ste postavili biće popunjena crnom bojom dok će ostale imati samo okvir i boju pozadine platna za crtanje unutar okvira. Kada brišete postavljene tačke, biće izbrisana samo ona koja je popunjena crnom bojom. Kada ispod olovke vidite znak x to je znak da crtate novu figuru, to jest da ne dodajete na postojeću. Kada pored olovke ne vidite nikakav znak to je znak da dodajete na postojeću figuru.

Crtanje figure

Da nacrtate figuru, postavljajte tačke na platnu za crtanje sve dok ne ocrtate ono što hoćete. Kada završavate figuru, navedite olovku na početnu tačku i sačekajte da se ispod nje pojavi slovo O a zatim kliknite. Da ostavite figuru otvorenu kliknite bilo gde držeći taster Ctrl pritisnut.


Crtanje krive u vidu slova C

Da nacrtate krivu u vidu slova C koju možete kasnije menjati i kontrolisati, kliknite i zadržite povlačeći na gore ili dole. Pojaviće se linija koja se širi na dve strane iz tačke koju ste postavili i ima dve kontrolne tačke na svojim krajevima. Otpustite i kliknite još jednom da postavite drugu tačku i zadržite povlačeći taster miša u suprotnu stranu od one na koju ste povukli prilikom postavljanja prve tačke. Dok povlačite taster miša, pojaviće se kriva između tački koje ste postavili i vi kontrolišete njen izgled iz druge tačke. Kasnije možete menjati njen izgled preko kontrolnih tački. Stisnite Ctrl na tastaturi, kliknite na bilo koju kontrolnu tačku i pomerajte.


Crtanje krive u vidu slova S

Da nacrtate krivu u vidu slova S, uradite isto samo ovoga puta prilikom postavljanja druge tačke zadržite i povucite u istu stranu na koju ste povukli prilikom postavljanja prve tačke.

Crtanje krive linije u produžetku prave

Da nacrtate krivu liniju u nastavku prave, nacrtajte prvo pravu liniju. Navedite kursor to jest ikonicu za Pen Tool na tačku iz koje treba da počne kriva linija, kliknite i povucite gore ili dole. Zatim kliknite tamo gde hoćete da se završava kriva linija i povucite u suprotnu stranu da nacrtate krivu u vidu slova C ili u istu stranu da nacrtate krivu u vidu slova S.

Crtanje prave linije u produžetku krive

Da nacrtate pravu liniju u nastavku krive, prvo nacrtajte krivu a zatim izaberite Convert Point Tool iz kutije sa alatima i kliknite na tačku iz koje treba da nastavite da crtate pravu liniju. Bolji način da ovo uradite je da pritisnete taster Alt kada ste nacrtali krivu i ikonica za Pen Tool će se pretvoriti u ikonicu za Convert Point Tool, kliknite tačku iz koje treba da nastavite da crtate pravu liniju, otpustite taster Alt i nastavite sa crtanjem.

Crtanje na sloju za figure

Pomoću olovke možete crtati figure na zasebnim slojevima za figure (shape layers). Da crtate figuru na zasebnom sloju prvo trebate uključiti ovu opciju klikom na prvu ikonicu na traci sa opcijama alata.

Freeform Pen Tool

Ovaj alat crta onako kako vi vučete i pomerate kursor odnosno kao kada crtate olovkom na papiru. Kada radite sa ovim alatom imate opciju Magnetic koja se nalazi na traci sa opcijama alata i ona funkcioniše tako što lepi tačke putanje za ivice predmeta ili objekta. Ovu opciju možete koristiti da izdvajate objekte koji imaju krive liniju kao što je na primer Automobil. Da se prebacite na opciju Magnetic, kliknite u kvadrat ispred ove opcije na traci sa opcijama alata kada je Freeform Pen alat aktivan. Kliknite na mali crni trougao sa desne strane Custom Shape ikonice i podesite sledeće parametre:

U polju Width ukucajte broj između 1 i 256, ovaj broj određuje da Magnetic Pen Tool otkriva ivice objekta u ovom rasponu od tačke na kojoj se nalazi kursor. Broj koji ukucate označava broj piksela.

U polju Contrast trebate odrediti koliki je kontrast potreban između susednih piksela da ovaj alat odredi ivicu objekta. Koristite visok broj za slike sa slabim kontrastom. Možete ukucati broj između 1 i 100.

U polju Frequency možete ukucati broj između 0 i 100 koji određuje koliko često Magnetic Pen Tool postavlja tačke na putanji koju pravi. Veći broj određuje da tačke na putanji budu često postavljane, odnosno imaćete veći broj tačaka.

Da započnete rad sa Magnetic Pen Tool kliknite da postavite početnu tačku a zatim vucite kursor blizu ivica objekta i ovaj alat će automatski trasirati ivice objekta postavljajući tačke i na taj način praveći putanju. Da se prebacite na ocrtavanje slobodnom rukom, kliknite i zadržite Alt taster, dok držite Alt pritisnut crtajte slobodnom rukom. Da postavite pravu liniju, kliknite na tačku koja treba da je početna tačka prave linije držeći Alt taster pritisnut, zatim otpustite Alt i kliknite u tačku gde prava linija treba da se završi. Pravu liniju koju ste nacrtali možete lako pretvoriti u krivu. Kada završite sa ocrtavanjem putanje, pritisnite taster Ctrl dok je Pen alat aktivan (ili aktivirajte Direct Selection Tool iz kutije sa alatima) da se privremeno prebacite na Direct Selection Tool, a zatim kliknite na početnu ili krajnju tačku prave linije da se pojave kontrolne tačke. Kliknite na svaku od  kontrolnih tački i podesite izgled krive linije.

Dok radite sa Magnetic Pen alatom, možete obrisati tačke na putanji ako niste zadovoljni gde su one postavljene. Poslednje postavljena tačka ima kvadrat popunjen crnom bojom, pritisnite taster Backspace da je izbrišete. Kada ste izbrisali jednu tačku, sledeća ispred nje postaje aktivna, odnosno ima kvadrat popunjen crnom bojom, možete i nju izbrisati i sve ostale tačke na isti način. Ako Magnetic Pen alat ne otkrije pravilno ivice objekta, možete mu pomoći u tom zadatku. Izbrišite putanju odnosno tačke koje su postavljene i kliknite sami na ivicu objekta da postavite tačku ili prvih nekoliko tačaka  i time odredite koju ivicu objekta treba ovaj alat da prati.

Da završite ocrtavanje putanje možete pritiskom na Enter taster, navedite kursor na početnu tačku i kada se ispod ikonice za Pen alat pojavi slovo O kliknite da završite putanju ili pritisnite i zadržite taster Alt  i u isto vreme dva-put brzo kliknite.

Add Anchor, Delete Anchor, Convert Point Tool

Anchor sam ja u ovom tekstu preveo kao tačke koje formiraju putanju.
Add Anchor Point Tool služi za dodavanje tačaka (Anchor) na putanju koju ste nacrtali.


Delete Anchor Point služi za uklanjanje tačaka sa putanje ako vam nisu potrebne.


Convert Point Tool služi da tačku koja je određena da započne krivu liniju (klik i povučete u stranu) konvertuje u tačku iz koje kreće prava linija i obrnuto da tačku iz koje počinje prava linija konvertuje u tačku iz koje kreće kriva.


Šta možete raditi sa putanjama

Putanju možete sačuvati kao figuru po slobodnom izboru (Custom Shape), idite na Edit > Define Custom Shape, pretvoriti je u selekciju, kreirati vektor masku (Ctrl + klik na add layer mask), popuniti je bojom, obrascem, dodati ivice oko putanje (desni klik na putanju i izaberite opciju iz kontekst menija).

Video koji prikazuje neke od mogućnosti ovih malo komplikovanih ali izvanrednih alata.


Nove opcije za crtanje putanja u Adobe Photoshop CS6
Ako koristite novu Adobe Photoshop CS6 verziju pročitajte o novim opcijama na traci sa opcijama alata za crtanje putanja (Path).

Коментари

Популарни постови