Photoshop kako da.. dodam vodeni žig, potpis ili logo na sliku

U Photoshopu možete veoma lako dodati na vaše slike i fotografije potpis, logo firme ili vodeni žig odnosno zaštitu od umnožavanja i distribuiranja. Prvo da počnemo sa zaštitom slike vodenim žigom koji možete sami kreirati veoma lako i jednostavno. Sa fotografijom ili slikom otvorenom u Photoshopu izaberite Custom Shape Tool iz kutije sa alatima.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561


Zatim iz padajuće liste Shape na traci sa opcijama alata izaberite neku figuru. Ja sam u ovom slučaju odabrao znak © za Copyright odnosno autorska prava. Uverite se da nemate nijedan stil sloja asociran sa Custom Shape alatom da ne bi bio primenjen automatski dok crtate, kliknite na trougao pored Style i izaberite None. Zatim kliknite na sliku i ocrtajte figuru. Da zadržite proporcije figure pritisnite i držite taster Shift. Da započnete crtanje figure iz tačke u koju ste prvi put kliknuli, pritisnite i zadržite i taster Alt nakon što ste započeli crtanje figure.


Dvaput kliknite na sloj sa figurom vodeći računa da ne zakačite slova da vam se otvori Layer Style dijalog.


Zatim se uverite da u sekciji Blend If na Blending Options: Default kartici stoji Gray i povucite prvi klizač na desno dok figura ne izgubi boju.


Kliknite na slova Bevel and Emboss da primenite ovaj efekat i otvorite karticu za ovaj stil u kojoj možete eksperimentisati sa stilom, tehnikom, direkcijom ovog efekta. Ja sam u ovom slučaju izabrao Emboss i za direkciju izabrao Down. Opcionalno možete dodati još neki efekat po želji. Na kraju kliknite na dugme OK da potvrdite i izađete iz ovog dijaloga.


Ostaje vam da kliknete na vektor masku (ako je prikazana na ekranu) na LAYERS kartici da biste uklonili putanju oko figure i videli kako vaš žig izgleda.


Dodavanje potpisa

Ako imate potpis kreiran i sačuvan na disku možete ga ubaciti preko komande Place i to je sledeća stavka opisana odmah ispod ove. Ako imate tablu za crtanje i pisanje možete se potpisati preko nje a ako nemate ni jedno ni drugo izaberite Horizontal Type Tool iz kutije sa alatima i podesite da je boja prednjeg plana crna pritiskom na dugme D na tastaturi (ako vam boja prednjeg plana nije crna). Odaberite neku garnituru slova koja je podesna za potpis a ako je nemate preuzmite besplatno sa ovih sajtova: http://www.dafont.com/ http://www.fonts2u.com/, Psdeluxe, kliknite i otkucajte poptis a zatim potvrdite na Enter.


Da sačuvate potpis i za neku drugu priliku prvo kliknite na ikonu oka ispred Background sloja ili ako imate sliku iz više slojeva kliknite na ikonice oka ispred svih slojeva da ih zatvorite i da ostane samo sloj sa potpisom vidljiv. Idite na Edit > Define Brush Preset i u Brush Name dijalogu upišite ime za novu četkicu a zatim potvrdite na OK.


Novo kreirana četkica će se naći na kraju seta četkica koji je trenutno prikazan kada kliknete na trougao nasuprot veličine četkice na traci sa opcijama alata. Sledeći put kada budete želeli da se potpišete izaberite ovu četkicu, podesite veličinu, kreirajte novi sloj (opcionalno) i kliknite.


Boja potpisa je uvek u boji prednjeg plana. Boju potpisa koji ste prethodno kreirali možete promeniti kao i svakog drugog teksta a boju četkice kada je budete opet koristili je najbolje da odaberete pre nego kliknete da se potpišete.

Ubacivanje loga

Ako imate logo koji hoćete da ubacite u Photoshop i dodate ga na sliku idite na File > Place.


Odaberite datoteku sa logom a zatim kliknite na dugme Place i logo je ubačen u Photoshop kao Smart Object. Po fabričkom podešavanju dokumenti koje ubacujete preko komande Place idu na centar slike i imate mogućnost da smanjite ubačeno pre nego potvrdite ubacivanje preko znaka za potvrdu na traci sa opcijama alata ili tastera Enter.


Preko komande Place možete ubacivati i formate u kojima ne možete sačuvati sliku iz Photoshopa kao što su na primer ai i eps koji se kreiraju u Adobe Illustratoru.

Коментари

Популарни постови