Alat za unos teksta – Type Tool u Adobe Photoshop CS5

Photoshop ima moćnu tekst alatku koja se može naći samo u najboljim programima za obradu teksta. Tekst možete lako dodavati na vaše slike kao kada to činite u bilo kom programu za obradu teksta i manupilisati sa njim na bezbroj načina.

Načini za unos teksta u Photoshopu

U Photoshopu možete dodavati tekst na slike kao:


Point type ili običan tekst gde se tekst koji kucate ne prelama i ako nastavite da kucate kada dođete do ivice platna (canvas) tekst će nastaviti u istom pravcu i neće biti vidljiv na ekranu. Koristite Point type da unesete manju količinu teksta ili dodate opis na vaše slike.

Paragraph type je uobičajeni način i verovatno ste upoznati s njim preko drugih programa za obradu teksta kao što su Microsoft Word i Open Office. Kada radite sa paragraf tekstom vi kucate unutar definisanog područja koje se vidi kao okvir sastavljen od isprekidane linije. Kada tekst koji kucate dođe do ivice okvira on će se automatski prelomiti u novi red. Paragraf tekst možete pretvoriti u Point i obrnuto iz Layer > Type > Convert to Paragraph (ili Point) Text.

Treći način unošenja teksta je Type on path ili tekst na putanji. Putanju možete kreirati na više načina a jedan od njih je pomoću olovke (Pen Tool). Postoje dve vrste putanji: otvorena i zatvorena. Kada kucate tekst na otvorenim putanjama on će pratiti putanju, kada je putanja zatvorena možete kucati tekst po njenom spoljašnjem delu ili unutar gde će unutrašnjost putanje postati okvir za tekst kao kod kucanja paragraf teksta.

Svojstva teksta u Photoshopu

Po fabričkom podešavanju (default) tekst koji kucate u Photoshopu je vektorski baziran odnosno ima vektorski definisane spoljne ivice. Prednost ovakvog svojstva teksta je da možete menjati njegovu veličinu, boju, orijentaciju, možete ga transformisati na više načina u svakom trenutku bez ikakvog gubitka u kvalitetu. Nekada će biti potrebno da tekst pretvorite u piksele da biste na primer mogli da primenite neki od filtera koji su dostupni u Photoshopu. Ovaj proces se zove rasterizovanje teksta. Rasterizovanjem teksta vi njegove vektorski orijentisane ivice pretvarate u piksele i ne možete više manupilisati njegovom veličinom (povećavati ga, povećati pa smanjti, transformisati), bojom i orijentacijom. Vektorski orijentisan tekst možete pretvoriti u piksele ali piksele ne možete pretvoriti u vektore. Na svu sreću Photoshop nudi opciju i za ovu svrhu i ona se zove Smart Object. Kada pretvorite sloj za tekst koji će biti automatski kreiran svaki put kada radite sa tekstom, u Smart Object vi se time obezbeđujete od trajnih promena i moguće je sve promeniti kao i kada radite sa vektorski baziranim tekstom.

Kada smo kod slojeva za tekst da napomenem da slojevi za tekst neće biti kreirani kada radite u Multichannel, Bitmap ili Indexed Color modelima boja iz razloga jer ne podržavaju rad sa slojevima.

Alati za unošenje teksta

Tekst alat možete pokrenuti iz kutije sa alatima ili preko tastaturske prečice pritiskom na slovo T na tastaturi.


U grupi tekst alata se nalaze:

Horizontal Type Tool koji unosi tekst na uobičajen način, horizontalno i pravolinijski.

Vertical Type Tool unosi tekst vertikalno počevši odozgo na dole.

Horizontal i Vertical Type Mask Tool rade istu stvar kao i prethodni alati bez Mask u imenu s tom razlikom da umesto unošenja vidljivog teksta na ekran ovi alati prave privremenu masku koja će biti pretvorena u privremenu selekciju kada završite sa kucanjem. Ako ne uradite nešto konkretno sa selekcijom ili je sačuvate, ona će biti trajno izgubljena.

Parametri za podešavanje teksta u Photoshopu

Kada aktivirate tekst alat - Type Tool imate na traci sa opcijama alata dosta opcija koje možete podesiti pre nego počnete sa kucanjem teksta. Ne morate obavezno podesiti parametre pre unošenja teksta, to možete učiniti i kasnije.


Prva opcija je da izaberete garnituru slova sa kojom hoćete da radite iz padajuće liste na početku trake sa opcijama.

Druga opcija je da podesite parametar kao što je kurziv (Italic), podebljano (Bold), kurziv i podebljano...

Parametri koji su dostupni u ovoj padajućoj listi se razlikuju od garniture do garniture, nisu uvek dostupni svi parametri za neke garniture slova.

Treći parametar je veličina slova. Po fabričkom podešavanju slova se mere u tačkama (Point). Možete promeniti u podešavanjima programa - Preferences da veličina slova bude prikazana u pikselima ili milimetrima. Idite na Edit > Prefernces > Units & Rulers i u sekciji Units izaberite iz Type padajuće liste mernu jedinicu za slova.

Sledeći parametar je anti-aliasing koji utiče na ivice slova i pomaže da se svršeno uklapaju na pozadinu.
U padajućoj listi imate nekoliko opcija:
 
  • Opcija None isključuje ovu funkciju.
  • Sharp opcija deluje da slova budu prikazana sa najoštrijim mogućim ivicama.
  • Crisp deluje na slova da budu sa oštrim ali ne najoštrijim mogućim ivicama.
  • Strong utiče na slova da budu puna i čvrsta.
  • Smooth omekšava ivice.

Sledeća opcija je poravnanje teksta: levo, centrirano ili desno. Dodatne opcije za poravnanje teksta su dostupne na Paragraph kartici koja se otvara kada kliknete na poslednju ikonicu na traci sa opcijama alata. Paragraph i Character kartice su takođe dostupne i iz Window menija programa.

Boju teksta određujete klikom na pravougaonik Set the text color. Otvoriće se select text color dijalog u kome možete izabrati boju. Ako hoćete da izaberete boju sa slike za boju teksta, navedite kursor koji će se pretvoriti u pipetu za odabiranje boje na sliku i kliknite na mesto na kome se nalazi ta boja.

Create warped tekst ikonica (slovo T sa krivom ispod) služi za oblikovanje teksta koji je već ukucan.


Poslednja ikonica na traci sa opcijama alata otvara Paragraph i Character kartice na kojima imate osim već pomenutih i dodatne opcije za prilagođavanje teksta kao što su: uvlačenje teksta, uvlačenje prve linije teksta, dodavanje praznog prostora ispred ili posle paragrafa, razmak između slova, razmak između redova, pretvaranje teksta u super ili subscript, pretvaranje svih slova u velika…

PARAGRAPH i CHARACTER kartice

Ove dve kartice koje sadrže većinu opcija koje su dostupne na traci sa opcijama alata plus neke dodatne možete aktivirati pritiskom na Togle the Character and Paragraph panels (poslednja ikonica na traci sa opcijama) ili iz Window menija programa.


Unošenje Point i Paragraph teksta

Da otkucate Point tekst, prvo aktivirajte tekst alat iz kutije sa alatima. Kliknite na mali crni trougao u dnu slova T i izaberite jedan od tekst alata. Sa tekst alatom aktivnim, kliknite na platno da se pojavi treperava uspravna linija koja označava mesto početka unosa i krenite da kucate slova na tastaturi. Kada završite sa unošenjem teksta kliknite na znak za potvrdu na traci sa opcijama alata, ili pritisnite taster Enter na tastaturi da potvrdite.


Da kucate paragraf tekst, sa tekst alatom aktivnim kliknite i držeći taster miša pritisnut ocrtajte okvir za tekst. Treperava crta za unos će se pojaviti u gornjem levom uglu ocrtane figure odnosno kontejnera koji ste ocrtali. Kucajte tekst koji će se prelamati u novi red kada dođe do ivice ocrtanog kontejnera za tekst. Kada ukucate više teksta od onoga što može ocrtani kontejner da prikaže, pojaviće se u donjem desnom uglu znak plus (+) unutar kvadrata koji se pojavljuju na uglovima i po sredini kontejnera. Kliknite na kvadrat sa znakom plus (+) i držeći taster miša pritisnut povucite na dole da proširite kontejner i prukažete njegov celokupni sadržaj odnosno tekst.


Kada krenete da kucate tekst, automatski će biti kreiran sloj za tekst na LAYERS kartici. Novi sloj za slova (Type layer) je na kartici LAYERS prikazan sa belom pozadinom, međutim on je providan i osim teksta koji ste otkucali moći ćete da vidite pozadinu slike i njen sadržaj.

Tekst koji ste ukucali možete menjati u bilo kom trenutku na mnogo načina. Možete ga povećavati i smanjivati (Scale), rotirati (Rotate), zarotirati pod nekim uglom (Skew).. iz Edit > Free Transform ili Edit >Transform > izaberite neku od ponuđenih opcija.

Da uđete u režim transformisanja možete i pomoću tastaturske prečice Ctrl + T, uslov je da je sloj sa tekstom aktivan odnosno da ima plavu pozadinu i da ste potvrdili unošenje teksta (Enter ili znak za potvrdu).

Unošenje teksta na otvorenoj i zatvorenoj putanji

Da kucate tekst na putanji, prvo trebate kreirati putanju. Putanju možete kreirati pomoću Pen alata, pretvoriti selekciju u putanju, ili koristiti putanju neke figure koje su dostupne u Photoshopu (figure - Shape koje su dostupne iz kutije sa alatima imaju ivice definisane putanjama). Prvi način je da kucate tekst koji prati putanju. To možete raditi na otvorenim i zatvorenim putanjama. Navedite kursor na putanju i kada se pojavi kriva ispod ikonice za tekst koja je početno prikazana kao uspravna linija uokvirena isprekidanim pravougaonikom, kliknite da se pojavi treperava uspravna crta i krenite da kucate. Kada ukucate više teksta od onoga što na putanji može biti prikazano, pojaviće se znak plus (+) unutar jednog od krugova koji se pojavljuju na početku i kraju otvorene putanje. Kliknite na kvadrat sa znakom plus (+) i držeći taster miša pritisnut povucite u stranu da proširite putanju i omogućite da kompletan tekst bude prikazan.


Druga opcija je da kucate tekst unutar zatvorene putanje koja je u tom slučaju kontejner za tekst. Navedite kursor unutar putanje i kada se pojave dve krive sa leve i desne strane kursora koje prave krug, kliknite da postavite treperavu crtu koja označava mesto unosa teksta i krenite da kucate. Tekst će se automatski prelamati kada dođe do ivica putanje. Kada ukucate više teksta od onoga što može kontejner zatvorene putanje da prikaže, pojaviće se u donjem desnom uglu znak plus (+) unutar kvadrata koji se pojavljuju na uglovima i po sredini kontejnera. Kliknite na kvadrat sa znakom plus (+) i držeći taster miša pritisnut povucite na dole da proširite kontejner i prukažete njegov celokupni sadržaj odnosno tekst.


Nalepljivanje teksta

Osim što možete kucati tekst u Photoshopu možete nalepiti tekst iskopiran u klipbord kompjutera. Iskopirajte tekst iz bilo kog programa u klipbord kompjutera preko opcije Copy, zatim u Photoshopu aktivirajte tekst alat. Kliknite na platno da se pojavi treperava crta za unos, ocrtajte kontejner za tekst ili odredite mesto unosa na putanji. Idite na Edit > Paste da nalepite iskopirani tekst.

Imate maksimalnu fleksibilnost i sve možete promeniti

Sve parametre koji su opisani prethodno možete menjati nakon unošenja teksta, možete sve menjati kad god poželite, nakon recimo 10 godina ako ste datoteku sačuvali u .psd, tiff ili nekom drugom formatu koji podržava rad sa slojevima.

Možete menjati od garniture slova do oblikovanja pomoću wrap alata i pretvaranja teksta u super ili suscript, uslov je da je sloj sa tekstom aktivan. Sa slojem za tekst aktivnim izaberite parametar i promenite njegove vrednosti, na ekranu možete videti kako će tekst izgledati ako potvrdite promenu parametara. Možete primeniti efekte ili stilove slojeva (stil sloja možete primeniti i preko STYLES kartice) preko fx ikonice koja se nalazi u dnu LAYERS kartice. Možete menjati i providnost teksta preko Opacity klizača koji se nalazi u gornjem desnom uglu LAYERS kartice ili pretvoriti tekst u figure Layer > Type > Convert to Shape i raditi sa svakim slovom kao sa figurom.

U Photoshopu možete menjati veličinu, boju svakog slova ponaosob. Kliknite ispred ili iza tog slova da se pojavi treperava crta za unos. Kliknite i zadržite dok vučete kursor preko slova što će ih obeležiti crnim okvirom. Sa obeleženim slovom ili slovima idite na traku sa opcijama alata ili Character karticu i promenite veličinu, boju, razmak između slova…

Povezani članci:

Rad sa slovim (Type) u Adobe Photoshop CS5

Коментари

Популарни постови