Boja prednjeg (Foreground) i zadnjeg (Background) plana u Adobe Photoshop CS5

U Photoshopu možete podesiti boju prednjeg i zadnjeg plana i koristiti ih za crtatanje, bojenje ili da popunite recimo putanju (Path) nekom bojom. Boje prednjeg i zadnjeg plana se zovu tako da bi bile razdvojene i nemaju nikakve veze sa prednjim ili zadnjim planom vaše slike. Podrazumevane boje prednjeg i zadnjeg plana po fabričkom podešavanju su crna i bela za sva radna okruženja sem za Multichannel model boja. Da postavite podrazumevane boje možete klikom na Default Foreground and Backround Colors ikonicu u kutiji sa alatima. Da izokrenete boje prednjeg i zadnjeg plana možete klikom na prelomljenu strelicu u kutiji sa alatima. Tastaturska prečica za postavljanje podrazumevanih boja je slovo D a za izokretanje boja (boja prednjeg plana postaje boja zadnjeg i obrnuto) prednjeg i zadnjeg plana slovo X na tastaturi.
U svakom trenutku možete videti koje su boje trenutno podešane kao boje predneg i zadnjeg plana preko Foreground i Background kvadrata u kutiji sa alatima ili na Color kartici na paletama sa desne strane ekrana.
Kada unosite tekst, crtate ili bojite u Photoshopu uvek ćete to raditi bojom prednjeg plana. Bojom zadnjeg plana možete popunjavati, obojiti sloj, napravljenu selekciju, putanju preko Edit > Fill komande ili pomoću tastaturske prečice Ctrl + Backspace. Tastaturska prečica za popunjavanje sloja, selekcije ili putanje bojom prednjeg plana je Alt + Backspace.

Promena boja prednjeg i zadnjeg plana se vrši u Color Picker dijalogu ili pomoću Eyedropper alata. Color Picker dijalog se otvara kada kliknete na boju prednjeg ili zadnjeg plana u kutiji sa alatima. Takođe mnogi od alata (Type Tool, Shape..) omogućavaju pristup Color Pickeru dok radite sa njima.

Color Picker dijalog

Kliknite na boju prednjeg ili zadnjeg plana da se otvori Color Picker dijalog, u zagradi iza Color Picker naslova piše sa kojom bojom radite. U ovom dijalogu možete postaviti boju prednjeg ili zadnjeg plana klikom na tu boju ili upisivanjem vrednosti u HSB, RGB i Lab poljima. Kada izaberete boju na bilo koji način, vrednosti za sve modele boja će se automatski promeniti.
Boju možete promeniti i pomoću Eyedropper alata u šta će se pretvoriti kursor ako ga navedete van Color Picker dijaloga.

Biranje boje u HSB, RGB i Lab modelu boja

U bilo kom modelu navedenom možete ukucati ručno vrednosti u tekst polja ili kliknuti ispred slova u radio polje da vam bude prikazano polje sa bojama a zatim direktnim klikom. U pronalaženju odgovarajuće boje mogu vam pomoći i klizači sa strane trake na središnjem delu dijaloga. Kliknite na klizač i pomerajte da promenite boju ili neki od njenih kvaliteta.
H ili Hue je boja.
S ili Saturation je intezitet boje.
B ili Brightness je osvetljenje ili svetlost boje.
R je vrednost na skali nivoa svetlosti za crvenu boju.
G je vrednost na skali nivoa svetlosti za zelenu boje.
B je vrednost na skali nivoa svetlosti za plavu boju.
L ili Luminance određuje svetlost boje.
a određuje koliko je boja crvena ili zelena.
b određuje koliko je boja plava ili žuta.
C ili Cyan koja je suprotna boja od crvene.
M ili Magenta je boja suprotna od zelene.
Y ili Yellow je boja suprotna od plave.
k je porcija odnosno učešće crne boje.

Only Web Colors prikazuje samo boje koje su sigurne za prikazivanje na bilo kom monitoru i bilo kojoj platformi.

Kada vidite upozorenje da boja ne može biti odštampana, kliknite na trougao i biće automatski odabrana najbliža boja koja može biti odštampana. Isto važi i za upozorenje da boja nije sigurna za Web.

Postavljanje boje prednjeg i zadnjeg plana preko Color kartice

Na Color kartici koja se nalazi na paletama (Window > Color ili F6 ako je ne vidite) imate prikazane boje koje su postavljene kao boja prednjeg i zadnjeg plana.


Da otvorite Color Picker dijalog kliknite na jednu od boja. Da postavite boju prednjeg plana kliknite mišem (kursor se pretvara u ikonicu za Eyedropper) na traku sa bojama koja se nalazi u dnu kartice. Da postavite boju zadnjeg plana pritisnite taster Alt a zatim kliknite na traku sa bojama. U tekst polja sa desne strane možete ukucati vrednosti isto kao i u Color Picker dijalogu.

Boje možete prilagođavati i pomoću klizača koji su dati za svaku vrednost posebno.
Model boja za koji su prikazane vrednosti možete promeniti iz padajuće liste koja je dostupna klikom na mali crni trougao sa desne strane kartice.


Коментари

Популарни постови