Konvertovanje formata većeg broja slika pomoću Image Processor skripte u Adobe Photoshop

Adobe Photoshop donosi sa instalacijom i skriptu koju možete koristiti da konvertujete veći broj slika odjednom bez snimanja akcija ili bilo kakvog kodiranja. Jedino što je potrebno da znate je kako da pokrenete skriptu i koje su opcije dostupne i kako da ih podesite.

Kako da pokrenete Image Processor skriptu
Skriptu Image processor možete pokrenuti na dva načina: iz Adobe Bridge (idite na Tools > Photoshop > Image processor) ili iz Photoshopa preko File > Scripts > Image Processor. Skriptu možete pokrenuti odmah nakon pokretanja Photoshop bez ijednog dokumenta ili slike otvorene, što je slučaj na snimku koji vidite ispod, mada u dijalogu imate opciju da konvertujete slike koje su trenutno otvorene i na kojima radite.
Pokretanje Image Processor skripte iz Adobe Photoshop
Pokretanje Image Processor skripte iz Adobe Photoshop

Opcije u Image Processor dijalogu
Nakon pokretanja skripte na ekranu će Vam se pojaviti dijalog sličan mnogim u Photoshopu. Kao što sam već napomenuo imate pri vrhu opciju Use Open Images koja će biti aktivna samo ako imate barem jednu sliku otvorenu. Ispod ove opcije je opcija Select Folder i radio dugme ispred nje.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Kliknite na radio dugme da se pojavi obojena tačka unutar a zatim kliknite na Select Folder dugme i navedite na direktorijum u kome se nalaze slike koje hoćete da konvertujete. Ako taj direktorijum ima pod-direktorijume sa slikama i želite i njih da konvertujete onda uključite opciju Include All sub-folders.
Opcije u Image Processor dijalogu
Opcije u Image Processor dijalogu 

U sekciji broj 2 Select location to save processed images trebate da navedete gde hoćete da budu sačuvane konvertovane slike. Imate opciju Save in Same Location iliti sačuvaj na istoj lokaciji (konvertovane slike neće biti sačuvane preko postojećih i imaćete i jare i pare). Druga opcija za čuvanje je da navedete na neki drugi direktorijum na Vašem kompjuteru. Kliknite radio dugme ispred Select Folder da se pojavi obojena tačka unutar kruga što će aktivirati Select Folder dugme. Sledeći korak je da kliknete Select Folder i navedete na direktorijum u kome hoćete da slike budu sačuvane. Ako nemate unapred kreiran direktorijum možete ga kreirati preko Make New Folder opcije u Choose a Folder dijalogu.

U trećoj sekciji Image processor dijaloga određujete format za slike koje će biti konvertovane. Za izbor imate JPEG, PSD i TIFF koji su najpopularniji formati koje Photoshop podržava. Svaki od formata za konvertovanje nudi i neke opcije: kvalitet slike za JPEG format kao i mogućnost konvertovanja boja u sRGB profil koji je podesan za internet i prikazivanje na ekranu. Za PSD format možete uključiti opciju Maximize Compatibility i osigurati da ta slika može da se otvori i u prethodnim verzijama Photoshop ili ubaci u druge softvere koji podržavaju PSD format. Za TIFF format možete uključiti LZW kompresiju koja je lossless ili kompresija bez gubitaka ali imajte na umu da je ova kompresija napravljena pre svega za slike sa većim područjima jedne te iste boje ili u prevodu za grafike. LZW je kompresija koju koristi GIF format. Sva tri ponuđena formata imaju opciju Resize to Fit koja Vam omogućava da promenite dimenzije slika tokom konverzije. Kada želite da menjate dimenzije ukucajte isti broj piksela u W ili H polju jer će Photoshop gledati orijentaciju slike i druga veličina bilo dužina (W) ili visina (H) će biti automatski iskalkulisana. Ako ste upoznati sa Image Size dijalogom to je kao kada je Constrain Proportions opcija uključena.

Preskočiću Run Action sekciju u 4. Preferences sekciji ali ću napomenuti da možete ukucati podatke o vlasništvu u Copyright Info tekst polju i uključiti opciju Include ICC Profile da profil boja bude sačuvan sa slikom. Kada ste sve podesili možete sačuvati podešavanja za neku sledeću konverziju preko dugmeta Save. Podaci će biti sačuvani kao XML datoteka i možete je učitati preko Load dugmeta na desnoj strani Image processor dijaloga. Jedino što je preostalo je da Vam kažem da trebate kliknuti Run dugme i sačekati nekoliko sekundi ili minuta u zavisnosti od broja slika koje konvertujete. kada Photoshop završi posao pokrenite Bridge i navedite na direktorijum koji ste odredili da konvertovane slike budu sačuvane da proverite i vidite rezultat konverzije.

Reference:
Photoshop / Processing a batch of files

Produkt korišten u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS5 Extended

Коментари

Популарни постови