Promena rezolucije i dimenzija slike – interaktivna obuka

Promena rezolucije i dimenzija slike se vrši u Image Size dijalogu. U ovom primeru je navedeno sve što vam je potrebno da znate o tome. Kada imate više piksela nego što vam je potrebno za recimo prikazivanje na ekranu ili Internetu treba menjati vrednosti u Pixel Dimensions poljima i uključiti Bicubic Sharper (best for reduction) metodu interpolacije. Ako osim viška piksela imate i veliku rezoluciju a nije vam potrebna, ne postavljate sliku da je neko preuzme i odštampa onda smanjite i rezoluciju. Napomena da ako smanjujete rezoluciju sa uključenom Resample Image opcijom automatski će biti smanjene i dimenzije u pikselima - Width i Height u Pixel dimensions sekciji, onoj koja vas zanima za postavljanje na Internet. U principu kada postavljate sliku na Internet rezolucija ne igra ulogu i ne morate je menjati već samo broj piksela po dužini (Width) i visini (Height) ili prostije rečeno koliko će prostora na ekranu da zauzme ta slika kada je neko pregledava pomoću Internet čitača stranica.

Ako vam je potrebna veća rezolucija od one koju imate isključite Resample Image opciju i ukucajte koliko vam je piksela potrebno u Resolution polju. Gledajte i polja ispod Document Sizes koja vam prikazuju veličinuslike kada bude odštampana. Veličinu možete prikazati u inchima, centimetrima, milimetrima (kliknite i izaberite iz padajuće liste odmah nasuprot brojeva za Width i Height).

Izaberi_mernu_jedinicu

Ako su dimenzije prevelike, uključite Resample Image i Bicubic Sharper (best for reduction) metodu interpolacije i promenite ih ukucavanjem broja u Width ili Height polje. Uvek ostavite Constrain Proportions polje uključeno jer ono određuje da druga vrednost bude automatski podešena na osnovu originalnih proporcija slike a to je ono što ćete hteti u 99% slučajeva.

U ovoj Interaktivnoj obuci ćete menjati sliku čije su originalne dimenzije 2676 x 1776 piksela sa rezolucijom 240 poksela po inchu (2.54 cm).

Kliknite na ikonicu ispod da odete na Posterous blog gde je postavljena ova interaktivna obuka u dimenzijama većim nego što to ovaj blog dozvoljava. Obuku možete preuzeti preko linka ispod.


Promena_rezolucije_i_dimenzija_dokumenta.swf Download this file

Коментари

Популарни постови