O kanalima (Channels) u Adobe Photoshop CS5

Lekcija 13

Šta su kanali u Photoshopu?
Svaka slika u Adobe Photoshopu ima jedan ili više kanala (channel). Kanali čuvaju informacije o bojama na slici. Kada gledate sliku u boji, vi vidite 24 bitnu kompoziciju. Photoshop ne vidi sliku na taj način, on vidi tri 3 zasebne 8 bitne grayscale slike koje kad se slože jedna na drugu daju ono što vidite na ekranu, to jest 24 bitnu kompoziciju RGB slike. Kada pogledate palete i proširite CHANNELS karticu to je kanal na vrhu (RGB) a ispod su kanali za sve tri osnovne boje koje čine RGB sliku: Red (crvena), Green (zelena) i Blue (plava).


Da biste videli na ekranu kako izgleda neki od kanala, kliknite na njega na CHANNELS kartici.


Na RGB slikama, delovi koji su najtamniji na grayscale prikazu su oni koji imaju najmanje od te boje dok najsvetliji  delovi imaju najviše. Da biste videli to na delu otvorite neku sliku koja ima nebo ili kao što je ovde slučaj nebo i more to jest ima puno plave boje. Kada kliknete na Blue kanal na CHANNELS kartici videćete da je grayscale verzija ove boje svetla tamo gde ima plave boje na kompatnoj RGB verziji. Da se vratite u normalan RGB prikaz kliknite na RGB kanal.


Po fabričkom podešavanju slike u Bitmap, Grayscale, Duotone i Indexed Color modelu boja imaju po jedan kanal, RGB i Lab slike imaju tri a CMYK četiri kanala.

Šta su alfa kanali (Alpha channels) u Photoshopu?
Pored kanala koji nose informacije o bojama u Photoshopu ćete naći i alfa kanale (Alpha channel) koji umesto informacija o boji nose informacije o selekciji (maski) odnosno šta će biti prikazano a šta sakriveno. Alfa kanali čuvaju informacije kao grayscale (sivi tonovi) sliku. Možete napraviti alfa kanal da sačuvate masku koja vam omogućava da manipulišete ili zaštitite deo slike. Crni pikseli (crna boja) označavaju deo koji je sakriven, bela boja deo koji je prikazan i sa kojim možete da manipulišete a sivi tonovi predstavljaju delimično sakrivene delove.


Svaki put kada sačuvate selekciju napravljenu u Photoshopu biće kreiran alfa kanal u kome će se čuvati informacije o selekciji. Tako sačuvanu selekciju ili napravljenu masku možete primeniti na sliku kad god poželite iz Select > Load Selection… Ako sačuvate sliku u Photoshop formatu (PSD) selekcija će vam biti dostupna uvek kada otvorite datoteku sve dok je sami ne izbrišete.

Selekcije ili maske možete dodatno unapređivati pomoću alata i svih ostalih funkcija Photoshopa koje mogu za to da posluže.


Коментари

Популарни постови