Šta je Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop ili skraćeno samo Photoshop je kompjuterski program za rad sa slikama. U Photoshop programu možete da menjate slike ili da napravite nove počevši od praznog platna za crtanje. Pod menjanje slike spada: menjanje boja, formata, veličine, rezolucije a možete i ukomponovati novu sliku sastavljenu od 2 ili više slika ili njihovih delova. Vremenom ovaj program je evaluirao i sada je sastavljen iz 3 dela: Photoshop, Camera RAW i Adobe Bridge koji funkcionišu zajedno i čine celinu.
Kada pretražujete Internet na skoro svakom sajtu nailazite na dugmiće koje trebate da kliknete, meni sajta na kome su poređane sekcije odnosno ponuda sajta, ikonice, lepe tekstualne poruke i sve je to napravljeno uglavnom u Photoshop programu. Možete ga koristiti i za kreiranje Internet stranica. Osim za praktične svrhe možete ga koristiti za zabavu i nacrtati ili ukomponovati sve što vam mašta i veština u radu sa ovim programom dozvole. Kada smo već kod veštine, još niko nije izračunao koliko vam je vremena potrebno da biste uradili šta zamislite u Photoshop, ali je jedno sigurno: ako hoćete da radite sve što ovaj program može da ponudi, trebaće vam dosta vremena da sve to naučite i savladate. Verovatno vam ništa nisam rekao prethodnom rečenicom, da budem konkretan: 1-2 godine vežbanja. To je što se tiče svih mogućnosti u ovom programu, sa druge strane Photoshop je jednostavno najbolji u svojoj kategoriji i jedna od bitnih stavki je da imate na Internetu sigurno više od 1ooo sajtova i blogova sa objašnjenjima i obukama za Photoshop.

Ako niste zainteresovani da vežbate i učite već samo za osnovne radnje sa slikama, i tu je Photoshop ubedljivo najbolji na svetu i za osnovne tehnike menjanja slike neće vam trebati mnogo vremena da ih savladate. Ne mogu da vam kažem tačno koliko vremena konkretno i to zavisi od vas i vaših potreba i angažovanosti. Za najosnovnije radnje kao što su menjanje dimenzija, rezolucije, formata, vam je potreban sajt ili blog sa dobrim objašnjenjem i Photoshop, lako ćete to uraditi i verovatno lako zapamtiti.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Kada su u pitanju osnovne korekcije boja i tu vam neće trebati mnogo vremena da savladate a osim toga imate Auto (Automatsko podešavanje boja) opciju koja radi izvanredno i koja je odličan start a u velikom broju slučaja i rešenje. Izoštravanje slike i uklanjane šumova, odsecanje viška, uklanjanje neželjenih delova sa slike su takođe osnovne potrebe i za to vam je takođe potrebno dobro objašnjenje i dobra volja.

Na mom blogu ćete naći osnovne stvari i tehnike kao i tipove i trikove za rad u Adobe Photoshop, a preporučujem Vam i da posetite blog Nebojše Starčevića http://www.creemaginet.com/sajt/blog/1510.

Ako Vam je potreban instruktor za Adobe Photoshop o detaljima saznajte u postu  Plan rada i raspored časova osnovnih obuka za Adobe Photoshop.

Za one koji planiraju da se profesionalno bave evo linka do sajta gde možete saznati kako da dobijete sertifikat za rad sa ovim programom  http://www.it-akademija.com/ITakademija-Adobe-sertifikat_549 .

Knjige su odličan način da se nauče tehnike u Photoshop, Saša Prudkov je napisao dosta knjiga na tu temu a jedna od njih je besplatna http://www.prudkov.com/knjige.htm . Knjige koje sam ja napisao: Besplatna PDF knjiga: Naučite Adobe Photoshop i Photoshop Camera RAW za JPEG i TIFF.

Knjige o Photoshopu na srpskom jeziku potražite na sajtu kompjuter biblioteka http://www.kombib.rs/pretraga.php?q=photoshop&item=knjiga&p=1&wb=1 .

Dobar izvor za početnike je  YouTube gde možete gledati besplatno mnogo naslova na temu Photoshop, ako hoćete da imate dobru video obuku za svaku potrebu i namenu (samo na Engleskom jeziku) onda posetite
Photoshop tutorials

Link do Adobe Photoshop CS3 - Skripta za početnike (73 stranice) koja je besplatna i na hrvatskom jeziku je napisana,  odlična je za početnike http://www.croportal.net/forum/tutoriali-i-trikovi/adobe-photoshop-cs3-skripta-za-pocetnike-73-stranice-49592/
Dobar izvor za početnike je  YouTube gde možete gledati besplatno mnogo naslova na temu Photoshop, ako hoćete da imate dobru video obuku za svaku potrebu i namenu (samo na engleskom jeziku, samo po nekoliko videa iz svake serije su besplatni) onda posetite http://www.lynda.com/home/ViewCourses.aspx?lpk0=331 .
Pogledajte video koji predstavlja Photoshop - What is Photoshop CS5?, ovaj i druge video sadržaje iz serije Learn Photoshop CS5 možete besplatno pogledati na Adobe TV, nije potrebno da se učlanite da biste gledali, ako postanete član - potrebna je email adresa i podaci, moći ćete da napravite biblioteku sa video obukama tako da sledeći put kada hoćete da gledate video koji vas interesuje ne morate da pretražujete ponovo.

Ovde je link do sajta Photoshop CS4 Tutorials gde možete naći video i tekstualne obuke na engleskom za skoro sve što može da vas interesuje u vezi ovog programa kao i mnoge kreativne ideje.
Ovde imate puno video obuka za početnike i sve su uglavnom za Photoshop CS3, sve što budete videli možete koristiti i u kasnijim verzijama ovog programa CS4 i CS5. Sve je potpuno besplatno i ne morate da se prijavljujete ni registrujete http://www.5min.com/Tag/photoshop?CategoryID=0 .
More DIY videos at 5min.com
Kupite licencu za Photoshop CS5 Koje su prednosti kupovine i registracije originalnih Adobe proizvoda?

Популарни постови