Šta je Adobe Camera RAW?

Camera RAW je odvojeni program za obradu fotografija ali se isporučuje zajedno sa Photoshop, tako da ako imate Photoshop instaliran na kompjuteru onda imate i Camera RAW. Ovaj program je prvenstveno napravljen za rad sa RAW formatom ali je vremenom postao dobar domaćin i za JPEG format. Razlika u samoj obradi fotografija između RAW, JPEG i TIFF formata gotovo da nema i one su mizerne, tako da nemate potrebe da izbegavate da radite sa JPEG formatom u Camera RAW. Ako ste ljubitelj istorije, Camera RAW je stvorio Tomas Knoll isti čovek koji je stvorio i Photoshop i pojavljuje se kao prvo ime na spisku stvaraoca Photoshopa. Camera RAW je dodatak za Photoshop i on funkcioniše odvojeno ali uvek možete iz Camera RAW da otvorite fotografiju u Photoshop i tamo nastavite da radite sa njom. Camera RAW dozvoljava rad sa RAW, TIFF i JPEG formatima i ima jednu prednost jer tu možete da doterate fotografiju kao i u Photoshopu a ima mnogo manje komandi i opcija koje mogu ponekad da zbunjuju i sve su poređane na karticama u logičnom redosledu. Iako ima dosta opcija i u Camera RAW vi ćete uglavnom raditi samo sa nekima od njih.
Opcije za rad u Camera RAW

Postoji samo jedan Camera RAW dodatak ali on može da bude pokrenut iz Photoshop ili iz Adobe Bridge koji je takođe zaseban program i on se isporučuje uz Photoshop. U verziji Photoshop CS5 možete otvarati fotografije u Camera RAW i iz Mini Bridge. U svakom slučaju možete nastaviti da radite sa fotografijom u Photoshop ili da izađete iz Camera RAW. Jedina razlika je što ako ste ga pokrenuli iz Bridge kad izađete iz Camera RAW vraćate se u Bridge, a ako je Camera RAW pokrenuta iz Photoshop ili Mini Bridge vratićete se u Photoshop. Kada radite sa JPEG formatom u Camera RAW i pritisnete dugme Done to će zatvoriti Camera RAW prozor i sačuvati fotografiju na disku. Jedno upozorenje: kada jednom otvorite JPEG fotografiju u Camera RAW i pritisnete dugme Done ta fotografi ja će se uvek otvarati u Camera RAW bez obzira odakle je otvarali, iz Bridge, Mini Bridge ili direktno iz Photoshop. Ima načina da se to spreči ili izbegne mada to može da bude i prednost jer imate fotografiju u JPEG formatu koji zauzima najmanje prostora i možete imati dve ili više verzija fotografije (Snapshot opcija) u jednoj bez velike razlike u veličini i prostoru koji zauzima na disku.


Izgled fotografije na umanjenom prikazu u Bridge i Mini Bridge će biti promenjen ako ste nešto radili i podešavali ali originalni izgled fotografije neće biti trajno promenjen jer će sva primenjena podešavanja biti sačuvana u zasebnom fajlu (arhiva, kartoteka) od originalne fotografije i ta podešavanja mogu kasnije da se menjaju ili jednostavno izbrišu bez uticaja na kvalitet i izgled originalne fotografije.

Prednosti Camera RAW

Mnogo je prostije i lakše učiti se u Camera RAW jer nijedna promena koja se napravi nije trajna i uvek i lako može da se sve vrati na početak, dobra novost je da više ne mora da se vodi računa o redosledu kojim se podešavanja primenjuju jer u Camera RAW 5 i 6 sva podešavanja će biti primenjena u istom trenutku kad pritisnete dugme Save odnosno sačuvaj. U svakom trenutku možete videti kako je fotografija izgledala na samom početku ili pre datog podešavanja, i možda najveća prednost je da će maske za lokalna podešavanja biti automatski napravljene od strane Camera RAW tako da ne morate da gubite vreme na učenju veštine pravljenja maski koje su uvek potrebne u manjoj ili većoj meri, već možete da se skoncetrišete na sam izgled fotografije i njeno procesuiranje. Ovo je detaljnije opisano u Photoshop Camera RAW za TIFF, tif i JPEG, jpg 3. deo na mom blogu na sajtu Mreža Kreativnih Ljudi.

Zbog čega koristiti Camera RAW

Da ispravite i doterate vaše fotografije. Ali zbog čega baš Photoshop Camera RAW a ne neka druga Camera RAW ili neki drugi program kojih ima na stotine na Internetu? Iz prostog razloga jer je to najbolje sto tržište nudi i moguće je većinu fotografija koje su slikane digitalnim aparatima doterati za 10 sekundi bez da se imalo razumete u fotografije i Camera RAW. Izaberite Auto iz White Balance i Exposure i dodajte Clarity i Vibrance po +30 i po potrebi Medium Contrast i vaša fotografija izgleda bolje.



Otvori fotografiju iz Bridge u Camera RAW

Ako imate fotografiju u RAW formatu, dvaput kliknite na nju u Bridge ili Mini Bridge i ona će biti otvorena u Camera RAW. Da otvorite JPEG i TIFF fotografije u Camera RAW iz Photoshop CS5 možete iz Mini Bridge.

Desni klik na fotografiju i izaberite Open in Camera RAW, naravno da u CS5 i ranijim verzijama Photoshop možete otvoriti fotografiju u Camera RAW iz Adobe Bridge na isti način. Da biste otvorili više fotografija odjednom držite Ctrl na tastaturi pritisnut dok izabirate fotografije kliknuvši na njih.

Kupite licencu za Photoshop CS5

Koje su prednosti kupovine i registracije originalnih Adobe proizvoda

Коментари

Популарни постови