Photoshop kako da... podesite senke na ne-destruktivan način

Photoshop kako da... podesite senke na ne-destruktivan način

Shadow/Highlights prilagođavanje (senke i svetli tonovi) se nalazi u Image > Adjustments meniju. U istom meniju se nalaze i mnogobrojna prilagođavanja iz stare škole kada nije bilo moguće menjati podešavanja nakon što su primenjena na piksele slike. U novije vreme Photoshop ima Adjustments panel koji sadrži većinu prilagođavanja iz stare škole sa razlikom da su potpuno ne-destruktivna i mogu se promeniti parametri u bilo kom trenutku čak i nakon čuvanja dokumenta na disku i ponovnog otvaranja. Na žalost Shadow/Highlights prilagođavanje se ne pojavljuje na Adjustments paleti a ni u Layer > Adjustments meniju preko koga su dostupna potpuno ista ne-destruktivna prilagođavanja.

Jedini način da koristite fleksibilnost menjanja parametara ili kako se to popularno kaže da radite ne-destruktivno bez trajnih promena je da primenite Shadow/Highlights preko Smart Object slojeva (layera). Smart Object layeri su specijalna vrsta slojeva koja uvek čuva original u memoriji i omogućava promenu već primenjenog transformisanja, filtera ili prilagođavanja u bilo kom trenutku.

Koraci potrebni da se primeni Shadow/Highlights prilagođavanje na ne-destruktivan način

Korak 1 Konvertujte sloj sa slikom u Smart Object
Prvi korak je da konvertujete sloj ili layer na kome se nalazi slika u Smart Object. Najlakši način je da kliknete desnim klikom na sloj i izaberete Convert to Smart Object.  Ako imate kompoziciju sa više slojeva izaberite sloj na vrhu a zatim pritisnite tastersku prečicu Ctrl/Cmd + Shift + Alt/Opt + E da spojite slojeve u jedan i sačuvate originalnu kompoziciju sa svim slojevima ispod. U slučaju da hoćete da primenite Shadow/Highlights samo na nekoliko slojeva iz kompozicije prvo selektujte te određene slojeve a zatim pritisnite tastersku prečicu Ctrl/Cmd + Alt/Opt + E što će spojiti samo selektovane slojeve u jedan i zadržati originalne ispod. Dobiveni kompozitni sloj ili layer će imati (merged) u zagradi na desnoj strani. Nakon spajanja na bilo koji od pomenutih dva načina konvertujte rezultirajući ili kompozitni sloj u Smart Object.
Konvertuj sloj (layer) u Smart Object u Photoshopu

Korak 2 Primenite Shadow/Highlights
U drugom koraku prvo se uverite da je Smart Object sloj selektovan na Layers panelu a zatim idite na Image > Adjustments > Shadow/Highlights.
Primeni Shadow/Highlights na Smart Object sloj u Photoshopu

Korak 3 Sačuvajte dokumenat u PSD formatu ili TIFF formatu sa slojevima
Jedini uslov da koristite flixibilnost koju donose Smart Object slojevi je da sačuvate dokumenat u PSD formatu ili ako Vam je to zaista potrebno u TIFF formatu vodeći računa da je opcija Layers čekirana ili uključena prilikom čuvanja dokumenta u Save ili Save As dijalogu.
Sačuvaj dokumenat u TIFF formatu sa slojevima

Korak 4 Promenite parametre za Shadow/Highlights prilagođavanje
Da promenite već primenjene parametre za Shadow/Highlights sve što trebate uraditi je da kliknete na naslov (slova) Shadow/Highlights koji se nalazi ispod umanjenog prikaza (ikonica, na Engleskom thumbnail) za Smart Object layer. Dvoklik će Vam otvoriti Shadow/Highlights dijalog sa parametrima koje ste Vi prethodno postavili. Ako hoćete da promenite model blendovanja ili intenzitet (Opacity) bez menjanja već primenjenih parametara, kliknite dvo-klikom na dva trougla sa desne strane od Shadow/Highlights natpisa ispod ikonice za Smart Object.
Otvori Shadow/Highlights dialog primenjen na Smart Object sloj u Photoshopu

Коментари

Популарни постови