Izbegnite nepotrebne dijaloge u Photoshopu

Svaki put kada hoćete da izbrišete sloj (layer) sa LAYERS kartice, Photoshop vas upozorava i pita da li ste sigurni da hoćete to da uradite? Iako ovi dijalozi upozorenja ponekada mogu da budu jako korisni, kao kada greškom pritisnete ikonicu kante za otpatke, ponekada mogu da budu i dosadni, kada ste sigurni da hoćete da izbrišete neki sloj.
warning
Da izbegnete pojavljivanje ovih dijaloga, pritisnite Alt taster na tastaturi dok klikćete na ikonicu kante za otpatke i Photoshop će izvršiti komandu bez ikakvog dijaloga. Uradite isto i kada brišete sloj preko kontekst menija odnosno na desni klik.
alt_trash
Sa druge strane, postoje situacije kada vam je potreban dijalog jer u njemu možete recimo odrediti da kreirate kliping masku a on se ne pojavljuje po fabričkom podešavanju, to je na primer situacija kada kliknete na ikonicu Create a new layer u dnu LAYERS kartice, pritisnite taster Alt dok klikćete na Create a new layer i biće vam prikazan dijalog.
new_layer
Isto važi i za kreiranje novog sloja za prilagođavanje (Adjustment layer) pritisnite tater Alt i kliknite na ikonicu da vam bude prikazan dijalog u kome možete imenovati sloj, obojiti ga nekom bojom, kreirati kliping masku i odrediti da taj sloj prilagođavanja utiče samo na sloj ispod ili odrediti model blendovanja (mešanja) piksela sa onima ispod.
alt_adjustments

Коментари

Популарни постови