Koju memoriju izabrati DDR4 ili DDR5 za Adobe Photoshop u 2022 godini

Matična ploča za PC


DDR5 memorija je memorija budućnosti. Intel je nedavno izbacio 12-u generaciju svojih procesora koji podržavaju DDR5 kompjutersku memoriju. Isto radi i AMD sa svojom novom generacijom procesora 7000 i top bez podrške za DDR4 https://www.b92.net/tehnopolis/hardver/amd-ryzen-7000-procesori-nece-podrzavati-ddr4-memoriju-poznato-i-zasto-2146705. Sa druge strane na tržištu se uglavnom nude konfiguracije sa DDR4 memorijom. Pitanje je koju opciju izabrati u 2022 ako je došlo vreme da nabavite ili nadogradite računar?

U ovom članku pokušaću da vam dam smernice u odlučivanju između konfiguracija sa DDR4 ili DDR5 memorijom kada je jedna od glavnih namena korišćenje programa Adobe Photoshop verzija 22 (2021), verzija 23 (2022) ili kasnija. Daću vam savet za konfiguraciju koja se najviše isplati u 2022. godini.


Najisplativija konfiguracija računara za Adobe Photoshop u 2022 godini

Pre nego što vam dam konkretan predlog moram da napomenem da je desktop varijanta bolja opcija ako razmišljate o isplativosti. Laptop ima manje prostora da sve smesti i nudi za nijansu slabije performanse od desktop verzije. Još jedna prednost desktop verzije je laka promena ili nadogradnja u bilo kom trenutku. Iz tog razloga ja sam se najviše fokusirao na desktop verziju koja ima i daleko veću fleksibilnost. 

Jedna od ekonomičnih a efikasnih mogućnosti je da u startu ne kupujete i posvećenu grafičku karticu zbog eksplozije cena na tržištu već da koristite integrisanu. Evo nekoliko modela procesora koji će vam omogućiti da koristite Photoshop bez dodatnog troška:

  • Intel i5 12500
  • Intel i5 12600K
  • Intel i7 12700K 
  • AMD Ryzen 5 5600G
  • AMD Ryzen 7 5700G

Još jedna preporuka je da konsultujete sajt https://www.pugetsystems.com/ u sekciji PugetBench https://www.pugetsystems.com/benchmarks/ i proverite performanse konfiguracije koju ste nameračili da nabavite.

PugetSystem site


DDR5 je nešto brži od DDR4

Sudeći po izveštajima sajtova koji se bave konfiguracijom za Photoshop, DDR5 memorija je nešto brža od DDR4 kada se stvari mere softverski. Evo jednog od članaka na engleskom koji se bavi tim pitanjem https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Impact-of-DDR5-Speed-on-Content-Creation-Performance-2300/. U realnom radu to će biti teško za primetiti tako da sa te strane nemate mnogo razloga da razmišljate o DDR5 memoriji.


DDR5 konfiguracija je trenutno znatno skuplja

Prvo da spomenem da do ovog trenutka nisam naišao na matičnu ploču koja podržava DDR5 i DDR4 memorije. Inače ove dve memorije nisu komopatibilne i ne mogu da se koriste naizmenično. Ako imate matičnu ploču za DDR5 onda morate da imate kompatibilan procesor i da ubacite RAM memoriju za DDR5. Trenutno su DDR5 RAM memorije skoro duplo skuplje na tržištu.

Takođe treba voditi računa i o procesoru. Intel 12-a generacija procesora podržava DDR5 a ujedno može da se koristi na pločama koje podržavaju DDR4. Cene procesora 12-e generacije su malo veće od procesora 11-e generacije koji podržavaju samo DDR4. 


Predlog za konfiguraciju

Moj konačan predlog za Photoshop nastrojenu konfiguraciju u 2022 godini je DDR4 konfiguracija zato što je neznatno sporija u poređenju a dosta jeftinija od DDR5. Sa druge strane dosta se najavljuju poboljšanja i unapređenja kako vreme odmiče uz napomenu da se u početku uvek krene od bezbolnog prevođenja na novu tehnologiju bez mnogo problem ali i bez neke velike koristi.

Ako ste usput zainteresovani za otključavanje RAM memorije onda obratite pažnju da vam to ploča dozvoljava i do koje granice. Iskustva dostupna na internetu kažu da brzine preko 3600MHz ne donose neku stvarnu korist.

Kada birate procesor ja ću da vam preporučim Intel 12-u generaciju i to konkretno i5 12600K i i7 12700K. Ako sami pravite konfiguraciju krenite sa integrisanom grafičkom karticom dok se tržište ne smiri. Ako vam finansije dozvoljavaju onda je preporuka GeForce RTX 3060 ili bolja mada nećete imati problema ni sa RTX 3050. Još jedna bitna stavka je da ćete moći da koristite procesore u nekoj narednoj DDR5 konfiguraciji ako se nametne u skorije vreme.

Kada su SSD diskovi u pitanju obavezno gledajte da su M.2 ali i obavezno PCI Express.

Коментари

Популарни постови