Photoshop kako da... kreirate i koristite prazne (automatizovane) okvire za digitalne slike u Photoshop CC 2019

Photoshop kako da... kreirate i koristite prazne (automatizovane) okvire za digitalne slike u Photoshop CC 2019

Jedna od novih funkcija u Photoshopu CC 2019 je mogućnost kreiranja praznih okvira za digitalne slike. Nakon ocrtavanja okvira dovoljno je da prevučete digitalnu sliku na okvir i Photoshop će automatski uklopiti sliku u okvir i konvertovati je u Smart Object sloj što donosi dodatnu fleksibilnost uveličavanja i smanjivanja bez gubitka na kvalitetu.

Video tutorijal kako kreirati i koristiti automatizovane okvire

U ovom tutorijalu objašnjeno je više načina kako kreirati prazan okvir za digitalne slike i kako ubaciti/zameniti slike. Ako imate bilo kakav problem ili Vam je potrebno dodatno objašnjenje, ostavite komentar ispod posta ili me kontaktirajte.


Transcript

Zdravo, ja sam Bojan Živković, sertifikovani ekspert za Photoshop i Adobe Community Professional. U ovom tutorijalu objasniću Vam kako da napravite i koristite automatizovane okvire za digitalne slike u Photoshopu CC 2019. Postoje nekoliko načina da kreirate automatizovane okvire.

Ja ću da počnem sa Frame alatom koga možete da aktivirate iz kutije sa alatima i pomoću tasterske prečice slova K na Vašoj tastaturi.

Na traci sa opcijama alata možete da izaberete pravougaoni ili kružni okvir.

Kliknite i povučite da ocrtate okvir. Kada započnete ocrtavanje okvira možete pritisnuti taster Space (najveći taster na tastaturi) ako hoćete da promenite položaj okvira.

Kada završite ocrtavanje videćete vizuelnu indikaciju okvira i na Layers kartici će biti dodat vektorski sloj sa imenom Frame.

Okvire možete umnožiti dupliranjem. Jedan od načina je da koristite tastersku prečicu Ctrl + J. Drugi način je da stisnete Alt na tastaturi i povučete kada su Move ili Frame alati aktivni.

Postoje više načina da ubacite fotografije ili digitalne slike u okvire.

Prvi način je da prevlačenjem iz Libraries kartice. Ubačene slike će uvek biti konvertovane u Smart Object slojeve što Vam omogućava dodatnu fleksibilnost da uvećavate i smanjujete sliku bez gubita na kvalitetu.

Drugi način je da izaberete/aktivirate okvir a zatim ubacite sliku pomoću komandi Place Embedded ili Place Linked.

Treći način je da aktivirate sloj sa okvirom na Layers kartici a zatim koristite Insert Image padajuću listu na Properties kartici.

Da zamenite sliku prevucite neku drugu sa Libraries kartice ili koristite komandu Replace Contents.

Da promenite dimenzije okvira trebate ga prvo aktivirati klikom kada su Move ili Frame alati aktivni. Aktiviran okvir je prepoznatljiv po zadebljanoj crnoj liniji. Kliknite i povucite da promenite dimenzije okvira.

Da aktivirate sliku unutar okvira morate dvaput da kliknete na istu. Kada je slika aktivirana videćete tanku crnu liniju kao indikator. Još jedan indikator je na Layers kartici u vidu tanke bele linije oko umanjenog prikaza sloja.

Kliknite na sliku i povucite da promenite njen položaj ili pritisnite Ctrl + T tastersku prečicu da aktivirate slobodne transformacije i promenite dimenzije slike.

Slojevi sa vektorskim figurama i slojevi sa tekstom mogu lako biti konvertovani u okvire za slike. Kliknite desnim klikom na vektorski ili sloj sa tekstom i izaberite Convert to Frame. Potpuno ista komanda je dostupna iz Layer > New podmenija i preko menija Layers kartice.

Poslednja opcija koju hoću da Vam predstavim je kreiranje okvira ocrtavanjem istog preko postojeće slike. Ako Vaš dokumenat ima samo Background sloj onda je potrebno konvertovati ga u normalan.

Ako hoćete da uklonite okvir koristite desni klik na sloj sa okvirom i izaberite Remove Frame from Layer ili koristite tastersku prečicu Ctrl/Cmd + Shift + G.

Hvala Vam što ste odgledali moj video. Ako Vam se sviđaju moji video tutorijali podelite ih sa prijateljima i ne zaboravite da se pretplatite na moj kanal klikom na dugme Subscribe.


Proizvod korišten u ovom tutorijalu:
Adobe Photoshop CC 2019

Referenca:
Place images into frames

Коментари

Популарни постови