Photoshop kako da... napravite predloške (templates) koji se koriste više puta

Kako napraviti template koji se koristi više puta u Adobe Photoshop

Predlošci ili templates na engleskom su veoma popularni među korisnicima Adobe Photoshop-a. U ovom video tutorijalu objasniću Vam kako da napravite predložak (template) koji se koristi više puta pomoću Smart Object slojeva čiji je sadržaj lako zameniti nekim drugim kao što je fotografija, grafika ili tekst.

Zašto i kada koristiti predloške (templates)

Predložak je obično kompozicija odnosno dizajn ili manipulacija sastavljena od više delova na zasebnim slojevima (layers). Jedna od prednosti predložaka je da mogu da se koriste više puta uz male izmene pojedinih delova (slojeva). Zamenom sadržaja na recimo samo jednom od slojeva dobijate gotov proizvod uz minimum utrošenog vremena jer su delovi dizajna ili manipulacije koji se ne menjaju uvek prisutni i ne treba ih iznova praviti.

Predlošci imaju široku primenu, često se koriste za foto-kolaže i objave na socijal medija sajtovima kao što su Facebook, Instagram, Pinterest, Google+ i tako dalje. Takođe se dosta koriste za prikazivanje proizvoda u onlajn prodavnicama i u štampanim katalozima a nije retkost da se predlošci prave za različite efekte primenjene na tekst ili fotografije.

Video tutorijal

U video tutorijalu ispod potrudio sam da objasnim najosnovnije za početak sa predlošcima koji se prave pomoću Smart Object slojeva. Ako Vam nešto nije jasno ili Vam treba dodatna pomoć ostavite komentar ili me kontaktirajte. Rado ću odgovoriti i pružiti dodatne informacije i pomoć.


Коментари

Популарни постови