Nova komanda: Quick Export As... u Photoshop CC 2015

Nova komanda: Quick Export As... u Photoshop CC 2015

Za sve pretplatnike na Creative Cloud i Photography Plan dostupna je nova verzija Adobe Photoshop CC 2015 sa puno novih komandi i poboljšanja. Možete pročitati (na Engleskom) šta je sve novo na oficijelnoj stranici. U ovom postu daću pregled mojih omiljenih novih komandi i opcija i obradićemo komandu: Quick Export as... koja ima tendenciju da zameni Save for Web dialog i ubrza proces čuvanja optimiziranih slika za internet.

Moje omiljene novine u Photoshop CC 2015

  • Prvo ću pomenuti Artboards. Ovo je veoma uslužna novina koja omogućava rad na više verzija (uobičajeno) jednog te istog dizajna. Artboards su nešto kao imati nekoliko dokumenata prikazanih u jednom, jedan naspram drugog.
  • Export As dijalog sa nekoliko opcija i različitih formata za čuvanje datoteka koji omogućava brzo čuvanje optimiziranih slika za internet.
  • Layer Styles dialog koji od ove verzije omogućava višestruku primenu jednog te istog efekta sloja kao što su: Stroke, Gradient Overlay, Drop Shadow.
  • Glyphs panel najzad! Ne moramo više da se dovijamo kako ubaciti specijalne znakove.

Quick Export as...

Ovo je jedna od najboljih novina koja će svima uštedeti vreme. Ova komanda funkcioniše sa Artboards, layers (slojevi) i layer groups (grupama slojeva). Komanda je dostupna preko  File > Export > Quick Export as [format koji je određen u Preferences], preko Layer > Quick Export as [format], preko Layers panel menija > Quick Export as PNG i preko najintuivnijeg desnog klika na: Artboard, sloj (layer) ili grupu sa slojevima (layer group) > Quick Export.
desni klik i Quick Export as


Promenite podrazumevana (fabrička) podešavanja

Sami možete promeniti fabrička podešavanja formata, kvaliteta JPG slika i odredište preko File > Export > Export Preferences... Opcija Quality (kvalitet koji zavisi od stepena kompresije) je dostupna samo za JPG slike dok za PNG format imate opciju Transparency koja određuje dali će ili ne biti sačuvani providni delovi ukoliko ih Vaša slika ima. Iz mog testiranja pomoću Google PageSpeed Insight servisa, kvalitet 70% je odgovarajući za propisno optimiziranje slika radi što bržeg učitavanja stranice.
Quick Export podešavanja


Quick Export Location opcije su sledeće:

Ask Where To Export Each Time: određuje da Vam bude prikazan dijalog za svaku sliku koju budete čuvali i potrebno je da navedete na destinaciju na disku gde hoćete da bude sačuvana datoteka (slika).

Export Files To An Assets Folder Next To The Current Document: određuje da slika bude sačuvana u direktorijumu gde je sačuvan dokumenat sa kojim radite. Biće kreiran (automatski) novi Assets direktorijum i datoteka će biti sačuvana u njemu. Napomena: dokumenat sa kojim radite mora biti sačuvan na disku da biste uspešno koridstili Quick Export komandu.
Assets direktorijum


Metadata opcija nije dostupna

Kao što ste verovatno već primetili, Save for Web dijalog ima opciju Metadata koja nije dostupna u Export As dijalogu (File > Export > Export As) a takođe neće biti sačuvane dodatne informacije kada koristite Quick Export as... komandu. Nemojte se mnogo brinuti jer stručnjaci iz Google ne preporučuju čuvanje dodatnih informacija iz razloga smanjivanja veličine datoteke radi bržeg učitavanja internet stranice.

Pripišite tastersku prečicu za brzo čuvanje datoteka

Po fabričkom podešavanju nova komanda nema tastersku prečicu koju možete sami pripisati. Pritisnite Alt/Opt + Shift + Ctrl/Cmd + K kombinaciju tastera da biste otvorili Keyboard Shortcuts and Menus dijalog. Proširite File meni a zatim pronađite Quick Export as [format]. Kliknite na desnu stranu od opcije i pritisnite bilo koju kombinaciju tastera koja Vam odgovara. Moja preporuka je da koristite Alt/Opt + Shift + Ctrl/Cmd + S prečicu za Save for Web i u tom slučaju trebate kliknuti na Accept dugme u gornjem desnom uglu jer prečica ima konflikt sa postojećom.
Keyboard Shortcuts and Menus dijalog


Proizvod korišćen u ovom tutorijalu:
Adobe Photoshop CC 2015

Коментари

Популарни постови