Besplatan dodatak za Photoshop CC: InteractiveMaterialEffects

Besplatan dodatak za Photoshop CC: InteractiveMaterialEffects

Tekst efekti i tutorijali su veoma popularni među korisnicima Adobe Photoshop. Jedan od Adobe inženjera je napravio besplatan dodatak koji omogućava brzo i lako kreiranje tekst efekata uz nekoliko opcija i kontrolu finallnog izgleda. Dodatak se zove InteractiveMaterialEffects i dostupan je za preuzimanje preko Adobe Exchange panela koji je integrisan u Adobe Photoshop CC (Window > Extensions > Adobe Exchange). Sve što treba da uradite je da pokrenete panel i ukucate interactive u polje za pretragu sa desne strane. Kada se pojavi FX ikonica sa naslovom InteractiveMaterialsEffects, kliknite na žuto dugme: Free da pokrenete instalaciju pomoću Adobe Extension Manager-a. Nako instaliranja dodatka restartujte Photoshop i idite na Window > Extensions > InteractiveMaterialEffects.
Preuzimanje InteractiveMaterialEffects preko Adobe Exchange panela

Kako da koristite InteractiveMaterialEffects

Prvo kliknite na sloj (layer) sa tekstom(1) na Layers panelu a zatim izaberite pre-definisana podešavanja iz lista: Basic Material i Action / Effects(2). Na kraju kliknite na Start dugme(3) i sačekajte nekoliko sekundi.
Koraci za upotrebu InteractiveMaterialEffects

Napomena: ne možete da koristite dodatak na više od jednog sloja sa tekstom u istom dokumentu ali zato imate Revert dugme koje će izbrisati kreirane slojeve efekta i sve vratiti na početak.
Revert dugme za poništavanje kreiranog efekta

Takođe možete koristiti i Process Control Bar klizač nakon što je kreiran efekat da kontrolišete i promenite njegov izgled. Ako hoćete da promenite font ili njegove atribute, uradite to pre korištenja dodatka ili nakon upotrebe Revert dugmeta. Finalni efekat je rasterizovan ali je zato sloj sa tekstom netaknut i privremeno sakriven tako da možete ponovo da ga koristite ako želite da isprobate neku drugu kombinaciju materijala i efekta.

Efekti su odlični i možete ih koristiti kao finalne ili kao startnu tačku i dodate na primer efekte sloja (Layer Effects) kao što sam ja to uradio na snimcima ispod.
Finalni efekat uz pomoć efekata sloja (layer effects)

Snow efekat uz pomoć InteractiveMaterialEffects dodatka za Photoshop

Najbolja praksa za upotrebu InteractiveMaterialEffects

Najbolja praksa za korišćenje je da radite sa novim, potpuno praznim dokumentom i kreirate tekst ili vektorski sloj a zatim pokrenete InteractiveMaterialEffects. Kada ste zadovoljni sa efektom, grupišite sve slojeve i idite na desni klik (Cmd + klik) na grupu i izaberite Duplicate Group(1) iz liste. U Duplicate Group dijalogu izaberite ime dokumenta(2) u koji hoćete da prebacite. Istu tehniku možete koristiti pretvaranjem svih slojeva u Smart Object sloj (layer).
Prebacivanje slojeva sa efektom u neki drugi dokumenat

Коментари

Популарни постови