Primeni i zadrži selektovano u Adobe Photoshop i InDesign

Adobe Photoshop i InDesign imaju funkciju koju sam nazvao primeni i zadrži selektovano što znači da na primer broj koji ste ukucali recimo u polje za novu veličinu fonta bude primenjen i ostane selektovan tako da možete da ga prekucate novim brojem bez da ga ponovo selektujete. Kada želite da promenite veličinu fonta ukucavanjem broja u tekst polje morate prvo da selektujete broj a zatim prekucate novim. Da bi promene bile vidljive trebate da potvrdite pritiskom na taster Enter (ili Tab) što će primeniti novu veličinu i ukloniti selekciju sa broja, da biste ukucali novi broj morate ponovo da selektujete postojeći i prekucate ga.
Tradicionalni način potvrđivanja na Enter
Tradicionalni način potvrđivanja na Enter

Kako da koristite potvrdi i zadrži selektovano u Photoshopu
U Adobe Photoshop ja lično koristim ovu korisnu funkciju kada menjam veličinu fonta preko trake sa opcijama alata. Type Tool treba da bude aktivan (taster T je tasterska prečica) i sloj sa tekstom (Type layer), pritisnite Enter/Return  na tastaturi da selektujete prvo tekst polje na traci sa opcijama alata (izbor Fonta).

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Koristite Tab da se krećete jedno polje napred ili Shift + Tab/Return da se vratite jedno polje nazad. Kada je tekst polje u kome želite da napravite promenu selektovano odnosno dobije plavu pozadinu, otkucajte broj i pritisnite Shift + Enter/Return da primenite promenu (veličina fonta u ovom slučaju) i zadržite polje selektovano tako da možete ponovo da ukucate novi broj i eksperimentišete sa veličinom fonta.
Potvrdi i zadrži selektovano pomoću Shift + Enter/Return
Potvrdi i zadrži selektovano pomoću Shift + Enter/Return

Ova funkcija je dostupna i na Character kartici takođe. Istu funkciju možete koristiti kada recimo ukucatavate ručno nivo uveličanja slike preko statusne trake ili menjate procenat providnosti (Opacity) ili popune (Fill) na Layers kartici.
Promeni stepen uveličanja preko statusne trake
Promeni stepen uveličanja preko statusne trake

Kako da koristite potvrdi i zadrži selektovano u Adobe InDesign
U Adobe InDesign možete koristiti ovu funkciju na kontrolnom panelu kada radite sa tekstom, okvirima za tekst i slike ili figurama. Zapravo funkcija se može koristiti za sve što ima opcije na kontrolnom panelu. Trik da radite efikasno koristeći samo tastaturu je da selektujete objekat, tekst i pritisnete tastersku prečicu Ctrl + 6  da prebacite fokus na prvu opciju na kontrolnom panelu. Sledeće što možete uraditi je da se prebacuite na sledeću dostupnu opciju koristeći Tab ili vratite na prethodnu preko Shift + Tab. Kada je opcija za koju ste zainteresovani u fokusu, ukucajte broj ili potvrdite poravnanje, rotaciju... preko Shift + Enter/Return da primenite novu vrednost i zadržite je selektovanu tako da možete nastaviti da eksperimentišete i menjate.
Potvrdi i zadrži selektovano (Shift + Enter/Return) u Adobe InDesign

Zaista je neverovatno koliku kontrolu možete imati preko tastature u InDesign: da se prebacite sa opcija za formatiranje Character na Paragraph, da promenite lokaciju referentne tačke, rotirate, pomerate objekat, promenite stepen providnosti, otvorite Effects dijalog, promenite prelamanje teksta…

Reference:
Photoshop / Default keyboard shortcuts
InDesign Help / Default keyboard shortcuts

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6, Adobe InDesign CS6

Коментари

Популарни постови