Photoshop kako da... brzo prebacite selekciju iz jednog dokumenta u drugi

Postoje nekoliko načina da se prebaci maska sloja ili Alpha kanal iz jednog dokumenta u drugi u Adobe Photoshop kao na primer prevlačenje maske sloja sa Channels panela u drugi lebdeći dokumenat (Floating window) ili desni klik na Alpha kanal. U ovom tutorijalu ću se skoncentrisati i objasniti Vam kako da brzo prebacite aktivnu selekciju iz jednog dokumenta u drugi.
Prebacivanje maske iz jednog dokumenta u drugi prevlačenjem

Napravite selekciju
Da biste prebacili aktivnu selekciju u drugi dokumenat prvo je trebate kreirati. Za ovu svrhu ja sam unapred napravio selekciju pomoću Color Range i Refine Edge (Mask Edge na Properties panelu).
Refine Mask dijalog
Refine Mask dijalog

Otvorite ili kreirajte novi dokumenat
Da biste pratili instrukcije trebate otvoriti dokumenat u koji treba da bude prebačena selekcija ili kreirajte novi iz File > New. U ovom slučaju ja ću koristiti dokumenat koji ima potpuno iste dimenzije kao i dokumenat iz koga hoću da prebacim selekciju.
Dokumenat u koji hoću da prebacim selekciju
Dokumenat u koji hoću da prebacim selekciju

Aktivirajte ili kreirajte selekciju
Za sledeći korak je potrebno da imate aktivnu selekciju (marširajući mravi). Ako je Vaša selekcija sačuvana kao maska sloja Ctrl/Cmd + klik na masku sloja (Ctrl/Cmd + Alt/Opt + \ kada je sloj sa maskom selektovan na Layers kartici) ili Ctrl/Cmd + klik na Alpha kanal ako ga imate.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Alpha channel možete pretvoriti u selekciju prevlačenjem istog na Load channel as selection ikonicu na Channels kartici ili koristeći tastersku prečicu Ctrl/Cmd + Alt/Opt + broj kanala (Ctrl + Alt + 6 na primer). Uvek možete aktivirati sačuvanu selekciju (marširajući mravi) preko Select > Load Selection.
Pretvorite Alpha kanal u selekciju prevlačenjem na Load channel as selection
Pretvorite Alpha kanal u selekciju prevlačenjem na Load channel as selection

Prebacite selekciju u drugi dokumenat prevlačenjem
Selekciju možete prebaciti prvlačenjem u neki drugi dokumenat kao što to možete uraditi sa bilo kojim slojem. Trik je da imate aktivan neki od alata za selekciju iz grupa Lasso ili Marquee umesto Move alata. Sa recimo Lasso alatom aktivnim i New selection opcijom na traci sa opcijama alata navedite kursor unutar selekcije. Kursor će se pretvoriti u ikonicu za Move alat samo što će u ovom slučaju biti bele boje.
Navedite kursor unutar selekcije
Navedite kursor unutar selekcije

Kliknite levim klikom i prevucite na karticu na kojoj se nalazi dokumenat u koji hoćete da prebacite selekciju. Kada ste tačno iznad kartice sa dokumentom u koji prebacujete, zadržite za trenutak i Photoshop će Vas prebaciti na prikaz tog dokumenta. Ispod kursora će se pojaviti znak plus, pritisnite taster Shift i otpustite.
Kliknite unutar selekcije i prevucite na karticu sa drugim otvorenim dokumentom
Kliknite unutar selekcije i prevucite na karticu sa drugim otvorenim dokumentom
Kada Vas Photoshop prebaci na prikaz dokumenta u koji prebacujete pojaviće se znak plus ispod kursora
Kada Vas Photoshop prebaci na prikaz dokumenta u koji prebacujete pojaviće se znak plus ispod kursora. Otpustite taster.

Taster Shift služi da selekcija bude pozicionirana na potpuno istom mestu kao u dokumentu iz kojeg ste je prevukli. Ovo je naročito korisno kada radite sa 2 dokumenta koji imaju iste dimenzije u suprotnom samo otpustite bez korišćenja tastera Shift, navedite kursor unutar selekcije i kliknite i premestite selekciju. Druga opcija je da kliknete desnim klikom unutar selekcije i izaberete Transform Selection.
Desni klik unutar selekcije i izaberite Transform Selection
Desni klik unutar selekcije i izaberite Transform Selection

Iskoristite prebačenu selekciju
Kada imate selekciju prevučenu u drugi otvoreni dokumenat možete raditi sa njom šta god Vam je volja. Ja sam u ovom slučaju kreirao novi prazan sloj i popunio selekciju bojom prednjeg plana (Foreground Color) koristeći tastersku prečicu Alt + Backspace.
Finalna kompozicija

Reference:
Photoshop Help / Selecting a color range in an image
Photoshop / Adjusting pixel selections
Photoshop Help / Making selections

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови