Kako da se pripremite i steknete Adobe Certified Expert sertifikat

Ako do sada niste čuli Adobe između ostalog omogućuje svojim korisnicima da obezbede sertifikat kao dokaz znanja i iskustva u radu sa bilo kojim od njihovih softvera. Nakon polaganja ispita dobijate sertifikat koji Vam omogućava da se izdvojite od konkurencije a potencijalnim poslodavcima kaže da su pronašli to što traže. Postoje nekoliko načina da se pripremite za uspešno polaganje ispita. Ja ću se u ovom postu ograničiti na polaganje ispita za Adobe Photoshop. Da Vam odmah kažem da su ispiti odnosno pitanja na Engleskom i da nije dostupan nikakav prevod ili mogućnost prevođenja tokom polaganja ispita. Dobra vest je da je u Srbiji (a i širom Balkana) dostupno nekoliko centara u kojima možete polagati.

Kakva je korist od sertifikata?
Svaki sertifikat donosi koist vlasniku bez ikakve sumnje. Ako ste ili planirate da postanete dizajner ili fotograf ne postoji bolji dokaz Vaših veština i iskustva u rukovanju sa Adobe Photoshop od sertifikata koji kontroliše i izdaje Adobe Systems Incorporated. Adobe softveri su standard u svetu za dizajn i fotografiju a Adobe Photoshop je najbitnija komponenta svake Creative Suite kolekcije softvera.

Adobe Certified Expert (ACE) je velika prednost za svakog vlasnika ovog sertifikata u odnosu na veoma veliku i oštru konkurenciju fotografa, dizajnera, blogera, instruktora... Sertifikat jasno stavlja do znanja svim potencijalnim poslodavcima, čitaocima, studentima da ste Vi prava osoba i poslednja stanica u traganju za njom.

Recimo da poslodavac traži (90% slučajeva) dizajnera ili fotografa sa veštinama za rad na Adobe Photoshop softveru. Pronašao je nekoliko njih sa interesantnim portfoliom i preporukama. Treba da izabere samo jednog. Limitirao je izbor na 3 kandidata čiji radovi mu se najviše sviđaju. Jedan od kandidata ima na svom sajtu i u poslovnoj biografiji da je sertifikovani ekspert za Adobe Photoshop. Šta mislite koga će poslodavac da izabere?.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Drugi scenario je da kompanija (ili individualac) traži nekog za obuku osoblja za rad sa Adobe Photoshop. Da li ste ozbiljan kandidat da uđete u trku ako nemate Adobe Certified Expert on Photoshop?

Samo da spomenem i nedavnu informaciju o milionskom pregledavanju video obuka za Photoshop na YouTube koje su delo sertifikovanog eksperta. Šta izdvaja njegove obuke koje su osnovne, ali baš one najosnovnije kakvih ima na svakom blogu i sajtu koji se bavi Photoshopom i u mnogim slučajevima su daleko bolje i detaljnije obrađene. Izdvaja ga i donosi mu ogromnu gledanost i reklamu činjenica da je sertifikovani ekspert.

Nakon polaganja ispita
Kada položite ispit i steknete sertifikat dobićete odmah u centru u kome ste položili odštampani primerak za rezultatima testa. Nakon nekoliko dana dobićete primerak sertifikata elektronskim putem koji možete da odštampate.
Sertifikat za Adobe Photoshop
Sertifikat za Adobe Photoshop

Imate mogućnost da okačite značku Adobe Certified Expert na blogu, sajtu, portfoliu, profilu, sajtovima na kojima nudite svoje usluge kao dizajner ili fotograf. Imate Adobe ID kao referencu za sertifikat što omogućava proveru verodostojnosti kao i mogućnost da pošaljete akreditiv preko Adobe Certified Portal.
Slanje akreditiva preko Adobe Certified Portal
Slanje akreditiva preko Adobe Certified Portal

Kako da se prijavite za ispit
Prijavljivanje i polaganje ide preko Pearson Vue. Trebate prvo otvoriti nalog, zatim locirajte najbliži centar za polaganje i prijavite ispit.
Pearson Vue - Adobe
Pearson Vue - Adobe. Kliknite na Locate a Test Center
Iz Country liste izaberite Serbia
Iz Country liste izaberite Serbia. Iz liste Find the closest broj 10.
Cena polaganja ispita
Cena polaganja ispita je fiksna i iznosi $180 (Američkih dolara). Uplaćujete bez ikakve provizije na Pearson Vue i to možete uraditi elektronskim putem. Ja sam koristio Visa Electron karticu izdatu od Banca Intesa. Sertifikat nema rok važenja ali je poželjno da se nadogradi za svaku noviju verziju što je ACE recertification i to košta $60.

Kako da se pripremite za ispit
Ispit ima fiksno vreme trajanja od 120 minuta za Adobe Photoshop CS5 (detaljnije: Adobe Certified Expert Program), to vreme je skraćeno na 55 minuta za polaganje testa za Adobe Photoshop CS6. Procenat tačnih odgovora mora da bude najmanje 74% za CS5 ili 60% za CS6 verziju Adobe Photoshop (Adobe certification programs / Exam objectives).

Pitajte u test centru za instruktora
U Nišu gde sam ja polagao, test centar koji se zove IT Centar nudi i obuku za polaganje.

Kupite uCertify Preparation Kit
uCertify nudi pripremu koja je dostupna na internetu i kao aplikacija koja se instalira za $120. Testirajte komplet za pripremu besplatno preko ovog linka. Možete pročitati recenziju na Engleskom o ovom kompletu.
uCertify Preparation Kit
uCertify Preparation Kit
Angažujte mene da Vas pripremim za ispit
Ja mogu da Vam pomognem da se pripremite i uspešno položite ispit. Cena koja Vas verovatno najviše zanima je 5-10.000 RSD u zavisnosti od Vašeg trenutnog nivoa znanja. Kontakt telefon: 065/64-97-561

Obavezno koristite Adobe Help
Bilo šta da odlučite da koristite za pripremanje ispita obavezno koristite Adobe Help koji je dostupan preko Help menija, na internetu a moguće je preuzeti i PDF verziju.

Referenca:
Adobe Training Service / Certification

Коментари

Популарни постови