Brzo selektovanje slojeva pomoću Move alata

Kada kompozicija u Photoshopu ima veliki broj slojeva (Layer) počinju problemi sa selektovanjem određenog sloja radi editovanja  i zbog toga nova verzija Adobe Photoshop CS6 ima polje za pretragu na vrhu Layers kartice. Ova novina je neverovatno uslužna za brzo pronalaženje određenog sloja i nudi pretragu odnosno prikazivanje samo određenog sloja po imenu, svih slojeva sa istim atributima (vidljiv, zaključan...), sloja ili svih slojeva sa određenim efektom primenjenim (Bevel and Emboss, Stroke...) i tako dalje što ćemo obraditi u nekom od narednih tutorijala.
Polje za pretragu slojeva na Layers kartici u Adobe Photoshop CS6
Polje za pretragu slojeva na Layers kartici u Adobe Photoshop CS6

Važnost i uloga pravilnog imenovanja i grupisanja slojeva
Iako je polje za pretragu u Photoshop CS6 neverovatno uslužno i omogućava pretragu i pronalaženje sloja kakva do sada nije bila ni zamisliva, još uvek je dostupna opcija selektovanja sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Ova vrsta selektovanja dolazi do izražaja kada su slojevi pravilno imenovani i grupisani, kada imate gomilu slojeva na Layers kartici bez imena i da nisu grupisani ova metoda nema puno smisla ako ga uopšte i ima.

Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move Tool
Da na brzinu selektujete sloj ili grupu slojeva na Layers kartici morate imati Move Tool aktivan (taster V je tasterska prečica). Navedite Move alat iznad dela slike na kome se nalazi sadržaj sloja koji hoćete da selektujete: na primer određeni tekst ili slika, grafika i kliknite desnim klikom. Pojaviće se lista sa imenima grupa i imenima slojeva unutar njih. U zavisnosti na koji deo slike ste kliknuli biće Vam prikazana lista sa grupama slojeva i imena slojeva unutar njih malo uvučeno da bi se razlikovali od grupe. Kada Vam je prikazana lista na desni klik navedite kursor iznad imena grupe ili sloja i kliknite jednom da selektujete tu grupu ili sloj na Layers kartici.
Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata
Selektovanje sloja ili grupe slojeva pomoću Move alata

Referenca:
Photoshop / Selecting, grouping, and linking layers

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови