Upoznajte Lightroom preko predložaka (Lightroom Presets)

Instalacijom Photoshop Lightroom dobijate veliki broj predložaka ili predefinisanih podešavanja za slike koji mogu da vam uštede vreme ali i da vam otkriju mogućnosti ovog programa. Koristite predloške da se upoznate sa mogućnostima Lightroom i da nešto naučite od drugih korisnika i profesionalaca.
Kada instalirate Lightroom imate više od 50 predložaka to doterate slike, pretvorite ih u crno-bele itd. Veoma je lako koristiti ih samo kliknite na ime predloška u Develop modulu na kartici Presets da ga primenite na sliku. Da vidite kako je neki efekat postignut pogledajte na panelima (karticama) sa desne strane, kada niste sigurni na kojim karticama su izvršena podešavanja proširite ih sve i gledajte koje su vrednosti promenjene, uglavnom sva podešavanja imaju početnu vrednost 0.
U ovom primeru ja ću koristiti predložak B&W Filter – Blue, Green, Red Filter.Kliknite na B&W Filter – Blue Filter i proširite B&W sekciju na HSL/Color/B&W kartici na desnoj strani ekrana. Sada znate kako je ovaj filter kreiran. Kliknite na B&W Filter - Green Filter i gledajte promene na fotografiji i u B&W sekciji.
BW_Blue_filter
Ovo su veoma prosti primeri kao uvod i startna tačka. Nastavite da istražujete i kliknite na primer Color Creative – Bleach Bypass predložak a zatim proširite HSL/Color/B/W karticu i istražite šta je urađeno da bi se ovaj efekat postigao. Kada koristite predloške vratite se unazad i poništite urađeno preko History kartice jer su neki predlošci (Vignette, Gradient, Noise Reduction..) kreirani da rade u kombinaciji sa drugim tako da nećete imati tačan uvid šta je primenjeno da bi se postigao efekat. Da sve vratite na početak možete koristiti tastersku prečicu Ctrl + Shift + R (Settings > Reset All Settings).
Da na kraju kažem da možete besplatno preuzeti i koristiti OnOne Ligtroom Presets preko ovog linka.
OnOne WOW Glow 09
OnOne_WOW_Glow_09

Коментари

Популарни постови