Šta je Photoshop Lightroom


Adobe Photoshop Lightroom je kompletna solucija za fotografe od prebacivanja fotografija sa foto aparata ili memorijske karte do postavljanja slika na Internet, slanja na e-mail, kreiranja galerija slika i pripreme za štampu. Namenjen je svim korisnicima: amaterima, povremenim korisnicima i profesionalcima. Lightroom vam omogućava da kontrolišete svoju digitalnu foto biblioteku i upravljate njome kao i da lako i brzo doterate i unapredite vaše fotografije.

Prednosti Photoshop Lightroom u obradi fotografija

Kada ubacite slike u Lightroom biblioteku ovaj program ne prebacuje slike direktno u katalog koji je kreiran prilikom prvog pokretanja ovog programa, umesto toga Lightroom snima lokaciju fotografije na disku. Kada krenete da organizujete i sortirate slike pomoću zastavica, boja, ključnih reči ove promene se snimaju i dodaju uz kataloški unos datoteke. Kada radite sa fotografijom na primer: izbalansirate boje, odsečete deo slike ili primenite neki efekat na fotografiju, promene se snimaju i čuvaju kao instrukcije uz kataloški unos koje će biti primenjene tek kada izvezete sliku iz Photoshop Lightroom programa (File > Export). Drugim rečima vi niste ništa promenili na originalu i Photoshop Lightroom vam prikazuje fotografiju onako kako će ona izgledati sa napravljenim promenama ako ih primenite to jest izvezete sliku.

Neke od prednosti Photoshop Lightrooma u odnosu na Photoshop u obradi digitalnih fotografija su:

  • Ne radite direktno sa pikselima fotografije
  • Imate brz pristup svim fotografijama koje možete lako i brzo pronaći preko kolekcija, pametnih kolekcija, ključnih reči, datuma snimanja.. 
  • Upoređivanje početne i trenutne verzije fotografije…
    • Kreiranje virtuelnih kopija koje ne zauzimaju dodatan prostor na disku
    • Mnogobrojni pre-definisani efekti
    • Kreiranje slide-show i Web prezentacija, brzo i lako prebacivanje iz pregleda kataloga na obradu fotografija, kreiranje Web prezentacije ili pripremu za štampu
    • Lak pristup upoređivanju i odabiranju najuspelije fotografije
    • Automatsko kreiranje maski
    Photoshop Lightroom je tesno povezan sa Photoshopom tako da možete nastaviti da radite sa fotografijom u Photoshopu koji nudi dodatne opcije za manipulaciju.

    Коментари

    Популарни постови