Akcije (Actions) u Adobe Photoshop CS5



Šta su akcije u Photoshopu?

Akcije su još jedna povoljnost koja može da vam uštedi vreme i pomogne u radu na vašim projektima u Photoshopu. Akcija je skup zadataka koji mogu da se izvrše u Photoshopu, snimljenih i sačuvanih tako da mogu da se pokrenu i izvrše na jedan jedini klik na dugme sa imenom akcije ili dugme Play u dnu Actions kartice. Jedna akcija može da izvrši jednu komandu iz menija kao na primer Filter > Other > High Pass a može da sadrži nekoliko koraka potrebnih za izvršenje nekog zadatka kao na primer otvaranje Image Size dijaloga, promena dimenzija i rezolucije slike po unapred određenim vrednostima. Ne postoji nikakvo ograničenje u pogledu broja koraka koji su potrebni za izvršenje nekog zadatka tako da jedna akcija može da sadrži i hiljade koraka. Akcije su takođe osnova za kreiranje Droplet-a koji su mini aplikacije i procesuiraju sve datoteke koje su prevučene na njih u skladu sa akcijom na osnovu koje su kreirani.


Podela i organizacija akcija

Svaka akcija ima svoje ime, organizovane su po grupama da bi vam bilo lakše da ih pronađete. Svaka grupa ima svoje ime da biste ih lakše razvrstali i na kartici sa akcijama je prikazana kao ikonica za datoteku (folder).






Akcije koje su spremne za upotrebu

Sa instalacijom Photoshopa dobijate veliki broj akcija koje su unapred snimljene i spremne za upotrebu. Da prikažete Actions karticu idite na Window > Actions, kliknite na ikonicu trougla na paletama da proširite/skupite Actions karticu i videćete jednu grupu akcija koja je nazvana Default. Kliknite na trougao ispred da proširite ovu grupu i videćete sve akcije koje su smeštene unutar grupe. Osim ove grupe imate dostupne i ostale grupe akcija namenjenih za različite svrhe koje možete prikazati klikom na mali crni trougao u gornjem desnom uglu Actions kartice a zatim kliknite na ime grupe u dnu liste. Da resetujete odnosno vratite na podrazumevanu vrednost izaberite Reset Actions iz padajuće liste koja se pojavljuje kada kliknete na ikonicu sa malim crnim trouglom u gornjem desnom uglu Actions kartice.






Pokretanje akcije

Da pokrenete neku akciju, kliknite na njeno ime a zatim na Play dugme u dnu Actions kartice. Neke akcije zahtevaju da imate selekciju na primer, druge da je aktivan sloj za tekst (type layer)… i to obično piše u zagradi u imenu akcije.






Instaliranje akcija

Mnoge akcije su dostupne preko interneta i kreiraju ih korisnici Photoshopa a zatim postavljaju na Internet. Da istalirate neku akciju ili grupu akcija prvo trebate preuzeti datoteku sa Interneta i raspakovati je ako je u zip formatu. Akcije za Photoshop imaju ekstenziju .atn i smeštene su u Presets direktorijumu. To izgleda na Windows OS ovako C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS5\Presets\Actions.

Kada ste raspakovali akcije ako je bilo potrebno, možete ih iskopirati i nalepiti u Presets direktorijumu ili u bilo kom direktorijumu na vašem kompjuteru. Da učitate akcije u Photoshop, kliknite na mali crni trougao u gornjem desnom uglu Actions kartice i izaberite Load Actions.. Da sačuvate akcije na disku i obezbedite da su vam uvek dostupne da ih prikažete i koristite, kliknite još jednom na mali crni trougao u desnom gornjem uglu Actions kartice i izaberite Save Actions… Navedite direktorijum u kome ćete sačuvati akcije, možete ih sačuvati u podrazumevanom Presets direktorijumu ili bilo gde na disku, bitno je da kažete Photoshopu gde da traži i učita tu grupu akcija kada je budete zahtevali.


Prikaz akcija u vidu dugmeta

Akcije možete prikazati kao dugme na koje trebate da kliknete da bi akcija bila izvršena. Kliknite na ikonicu u gornjem desnom uglu a zatim izaberite Button Mode.








Reference:
Photoshop / Playing and managing actions

Коментари

Популарни постови