Brzo i lako dodajte Vignete efekat u Adobe Photoshop

Vignete je zatamnjivanje ivica oko slike da bi se dobio lep efekat ili skrenula pažnja na subjekat slike. Ovaj efekat je završni i trebate uraditi sve ostale korekcije pre ovog koraka. Sloj (layer) sa slikom kojoj dodajete efekat treba da je aktivan. Kreirajte novi prazan sloj iznad klikom na ikonicu Create a new layer ili preko tastaturske prečice Shift + Alt + N.


Sa novo kreiranim slojem aktivnim pritisnite taster B na tastaturi da aktivirate četkicu (Brush Tool). Kliknite desnim klikom na sliku i izaberite neku četkicu, možete tvrdu jer ćete kasnije imati priliku da omekšate ivice. Naslov je brzo i lako i u ovom objašnjenju nemate šta da pogrešite. Zatim pritisnite taster D da postavite crnu boju za prednju (foreground color) ako već nije postavljena.


Krenite da bojite po ivicama fotografije i ne morate da vodite mnogo računa kako to u ovom trenutku izgleda.


Kada ste obojili okolo, pritisnite taster V da aktivirate Move Tool jer vam je potreban za ono što sledi (treba da je aktivna ova altka da biste mogli da promenite providnost sloja preko tastature). Pritisnite neki broj na tastaturi recimo 5 i promenili ste providnost sloja na kojem ste bojili na 50%. Ako vam se ne sviđa pritisnite neki drugi broj. Providnost će biti pritisnuti broj sa nulom iza.


Sada treba omekšati ivice da bi sve to lepo izgledalo. Idite na Filter > Blur > Gaussian Blur. Kada vam se otvori dijalog podesite Radius klizač prateći šta se dešava na fotografiji. Kliknite dugme OK na kraju.


I to je kraj, dodali ste lep efekat i skrenuli pažnju na centar slike brzo i lako a da niste morali da vodite računa ni o čemu posebno.


Fotografija sa kojom sa radio ovde je besplatno skinuta sa stock.xchng sajta na kome ćete naći veliki broj fotografija za svaku vrstu projekta. Licenca je takva da možete da je koristite za bilo koju svrhu sem za onu nepristojnu.

Коментари

Популарни постови