Slice i Slice Select Tool alatke U Adobe Photoshop CS5


Slice Tool i Slice Select Tool koristite kada dizajnirate elemente ili kompletne stranice za Internet sajt ili blog. Ove alatke omogućavaju da pretvorite slike u linkove koji vode do drugih internet stranica ili sajtova. Osim toga možete podeliti sliku ili stranicu na delove i optimizirati svaki deo zasebno u Save for Web & Devices dijalogu. Možete fotografije koje imate na stranici optimizirati kao JPEG, grafike kao GIF a možete i jedan deo animirati i sačuvati kao animirani GIF. Prednosti optimiziranja svakog dela zasebno su da možete izvući zadovoljavajući kvalitet uz minimalnu veličinu radi što bržeg učitavanja Internet stranice u Internet čitaču kao što je Firefox ili Internet Explorer. Optmizirane elemente i delove stranica možete ubaciti u Dreamveawer ili neki drugi program za kreiranje Internet stranica. Kada krenete da sačuvate sliku podeljenu na manje delove (slice) imaćete opciju da uz optimizirane slike sačuvate i HTML kod koji je neophodan za prikazivanje u Internet pregledaču.

Ove dve alatke i Crop Tool se nalaze u kutiji sa alatkama na 5. mestu odozgo na dole i uvek je vidljiva samo jedna. Kliknite na vidljivu alatku i otvoriće se lebdeće prozorče sa svim alatkama iz ove grupe.





Da aktivirate neku od alatki, navedite kursor iznad njene ikonice i imena, pozadina će promeniti boju, kliknite i aktivirali ste alatku. Da se uverite da je aktivna alatka možete preko kutije sa alatkama – uvek je vidljiva samo aktivna alatka ili preko trake sa opcijama alata, ikonica aktivne alatke stoji na početku trake. Da aktivirate neku alatku iz ove grupe možete i preko tastaturske prečice slova C, kliknite na ovo slovo na tastaturi i pogledajte u kutiji sa alatkama i na početku trake sa opcijama alata koju ste alatku aktivirali. Ako niste aktivirali onu koja vam je potrebna nastavite da pritiskate slovo C dok se ne pojavi ona sa kojom hoćete da radite.

Delove (slice) možete kreirati pomoću Slice Tool alatke, od vođica (Guides) ili na osnovu sadržaja sloja (layer based slices). Nakon kreiranja delova možete manipulisati njima: premeštati ih, menjati im veličinu i podesiti opcije za svaki deo posebno kao što su ime, tip, URL adresa na koju vode kada posetioci sajta ili bloga kliknu na taj deo slike.

Tipovi delova (Slice types)

Delovi se kategorišu prema sadržaju: tabela (Table) - nije moguće kreirati ovu kategoriju u Photoshopu CS5 ali je ima na Slice Type padajućoj listi u Slice Options dijalogu, slika (Image), bez slike (No Image) ili prema načinu na koji su kreirani: korisnički (user), bazirani na sadržaju sloja (layer based slices) ili automatski kreirani (auto slices).

Kada kreirate delove pomoću Slice Tool ili na osnovu sadržaja sloja, biće kreirani dodatni delovi (auto slices) da popune ostatak prostora. User slices i layer based slices se razlikuju od auto generisanih na dva načina: user slices i layer based su definisani punom linijom i redni brojevi i ikonice koje označavaju tip dela (slice) su plave boje. 


Auto generisani delovi su definisani isprekidanom linijom i njihovi redni brojevi i ikonice su sive boje. Auto slices imaju dodatnu ikonicu linka što označava da su povezani i kada krenete da optimizirate delove, optimizirajući jedan optimizirate i sve ostale linkovane.
Osnovna razlika između user i auto delova je da automatski kreirane delove ne možete pomerati i podešavati njihovu veličinu. Auto delove možete pretvoriti u korisničke (user) preko dugmeta Promote (prvo kliknite na deo da ga aktivirate) koje se pojavljuje na traci sa opcijama alata samo kada je Slice Select Tool aktivna.

Subslice je je tip auto delova (slice) koji se generiše uvek kada imate delove koji se preklapaju. Iako imaju broj i slice ikonicu sa njima ne možete raditi odvojeno od dela koji se nalazi ispod kada se delovi preklapaju.

Kreiranje delova (slice)

Pre nego što počnete uverite se da su opcije Snap to i Snap to > Slices uključene jer će vam to pomoći da ocrtavate delove bez preklapanja. Kada su ove opcije uključene dok ocrtavate, početak novog dela će se zalepiti za ivicu prethodnog tako da ćete izbeći da ocrtate preko već postojećeg. Da podelite sliku na delove, izaberite Slice Tool iz kutije sa alatkama, kliknite na sliku i ocrtajte deo. Kada aktivirate Slice Tool, na traci sa opcijama alata imate opcije u Style padajućoj listi:

Normal - da ocrtate slobodnom rukom, Fixed Aspect Ratio – da ocrtate po unapred određenim proporcijama, recimo 2:1, i Fixed Size da ukucate tačne dimenzije.

Drugi način da kreirate delove je da aktivirate slojeve (layer) na LAYERS kartici na kojima se nalazi sadržaj koji hoćete da pretvorite u delove (slice) a zatim izaberete New Layer Based SLices iz Layer menija programa.

Treći način je da postavite vođice i kliknete Slices From Guides dugme na traci sa opcijama alata.

Da pretvorite automatski kreirane delove u korisničke (user) morate imati Slice Select Tool aktivnu. Kliknite na taj deo slike a zatim na dugme Promote.

Da podelite deo na više delova, aktivirajte ga kliknuvši na njega a zatim na dugme Divide na traci sa opcijama alata.

Da sakrijete automatski generisane delove, kliknte na dugme Hide Auto Slices na traci sa opcijama alata.

Da promenite redosled slaganja (koji je deo iznad a koji ispod – eng. stacking order) možete preko Bring to front (postavi na vrh), Bring forward (postavi iznad), Send backward (postavi ispod) i Send to back (postavi skroz pozadi) komandi koje stoje na početku trake sa opcijama alata.

Da poređate i rasporedite delove možete preko Align and distribute komandi koje se pojavljuju na traci sa opcijama alata samo kada je aktivna Slice Select alatka.

Da prikažete/sakrijete delove možete iz View > Show > Slices.

Da pomerate deo trebate imati Slice Select Tool aktivnu, kliknite id ržeći taster miša pritisnut, pomerajte i prebacujte.

Da promenite veličinu dela, navedite kursor na zid dela i kada se pretvori u dve strelice u suprotnim pravcima, kliknite i povucite.

Da izbrišete jedan deo, kliknite na njega da ga aktivirate a zatim pritisnite Backspace na tastaturi.

Da izbrišete sve delove možete iz View > Clear Slices.

Pripisivanje URL (Internet) adrese delovima

Da pripišete Internet adresu nekom od delova, dvaput kliknite na taj deo. Otvoriće se Slice Options dijalog u kome prvo treba da izaberete tip dela iz Slice Type padajuće liste. Kada izaberete Image biće prikazana slika, odnosno to što vidite na ekranu. Upišite Internet adresu na koju hoćete da vodi link kada neko klikne na taj deo slike u URL tekst polju. Ako ste upisali tekst na tom delu slike, on će biti rasterizovan to jest pretvoren u piksele i neće moći da se iskopira i nalepi. Kada izaberete No Image možete izabrati boju za pozadinu iz Slice Background padajuće liste. Tekst koji upišete u tekst polju ispod Text Displayed in Cell natpisa biće prikazan i moći će da se iskopira i nalepi kao i svaki drugi tekst na Internetu. Možete upisati i HTML kod. Kada budete optimizirali delove u Save for Web & Devices dijalogu izaberite Slice Select alatku na levoj strani ekrana i dvaput kliknite na deo slike gde ste upisali HTML kod. U Slice Options dijalogu proverite da je uključena opcija Text is HTML inače će tekst biti prikazan bez uvažavanja kodova koje ste upisali. Da odredite položaj teksta možete iz padajućih listi ispod Cell Alignment natpisa.

Optimizacija delova

Optimizaciju delova vršite u Save for Web > Devices dijalogu. Poređenje vam neće mnogo koristiti i zato kliknite na Optimized da vam bude prikazana samo slika koju treba da sačuvate. Izaberite Slice Select alatku koja se nalazi na levoj strani ekrana, kliknite na deo slike a zatim podesite parametre za njegovu optimizaciju. Da optimizirate više delova sa istim parametrima, držite Shift na tastaturi pritisnut dok klikćete na delove. Kada optimizirate automatski kreirane delove, dovoljno je da to učinite sa jednim, parametri će automatski biti primenjeni i na sve ostale. Kada optimizirate sliku, linije koje razgraničavaju delove mogu da smetaju. Kliknite na Toggle Slices Visibility da ih trenutno uklonite i vidite kako izgleda optimizirana slika. Da vidite kako sve to izgleda u pregledaču Internet stranica, kliknite na Preview dugme.

Sačuvajte na disku

Da sačuvate vaš rad na disku, kliknite na dugme Save i u Save Optimized As dijalogu izaberite iz Format padajuće liste: Images Only da sačuvate samo optimizirane slike (u tom slučaju neće biti sačuvan tekst koji ste upisali za deo bez sliked - No Image), ili HTML and Images da sačuvate sve što ste uradili a biće automatski kreirana i HTML stranica. Iz Slices padajuće liste možete izabrati koje delove da sačuvate: sve (All Slices), samo korisničke (User Slices) ili one koje ste označili pre nego što ste pritisnuli Save dugme.
 

Коментари

Популарни постови