Kako da odredite koju komponentu treba nadograditi na svom Windows računaru za bolje performanse Photoshopa

Kartica Performance na Task Manager-u

Ponekad Photoshop ne radi kako se očekuje zbog problema sa hardverskim komponentama. Uvek možete proveriti minimalne sistemske zahteve https://helpx.adobe.com/photoshop/system-requirements.html i dobiti predstavu o tome koji hardver vam je minimalno potreban da bi Photoshop nesmetano funkcionisao. Ali šta ako Photoshop radi, ali je bolno spor kada koristite neke od filtera na primer? U tom slučaju, možda ćete morati da nadogradite sistem ili bar jednu komponentu konfiguracije računara. Iako je retkost, nije čudo videti konfiguraciju sa dobrim procesorom (CPU) i zastarelom namenskom grafičkom karticom (GPU) ili obrnuto. To su prve komponente koje treba proveriti zajedno sa RAM memorijom.

U ovom postu želim da vam dam savet kako da utvrdite koja komponenta računara na Windovs računaru dostiže maksimum i usporava Photoshop kada koristite određene filtere ili neke druge funkcije. Tehnika je jednostavna, ugrađena i ne zahteva nikakvu dodatnu instalaciju, niti napredno znanje. Neki od vas mogu pogoditi da govorim o Task Manager-u i njegovoj kartici Performance.

Kako koristiti Task Manager da biste odredili koje komponente računara usporavaju Photoshop

Recimo da su filteri za zamućenje površine ili Neuralni filteri veoma spori i da želite da nadogradite slabu komponentu računara odgovornu za to ali ne znate da li centralna procesorska jedinica (CPU) ili grafička procesorska jedinica (GPU) izaziva problem. Ako su obe komponente stare i potrebna im je nadogradnja verovatno najbolja opcija je da nadogradite ceo sistem.

Na sreću, možete lako da pratite performanse komponenti računara i utvrdite koja od njih nije dovoljno dobra odnosno brzo dostiže svoj maksimum što dovodi do usporavanja. Moja preporuka je da stavite Task Manager i Photoshop prozore jedan naspram drugog i da pratite performanse glavnih komponenti dok obavljate određene zadatke koje Photoshop obavlja preterano sporo.

Pre nego što postavite prozore Task Manager i Photoshop jedan naspram drugog, dobra ideja je da zapišete sve filtere, alate i opcije iz menija koji su spori. Još jedan savet je da koristite datoteke sa kojima zapravo radite svakodnevno ili većinu vremena tokom ovog procesa. Izbegavajte ogromne datoteke jer vam to može reći nešto na osnovu nekih utvrđenih standarda, ali takođe može dovesti do pogrešnog zaključka o vašem hardveru u vezi sa vašim stvarnim potrebama.

Kada budete imali ideju šta da proverite, uredite prozore i počnite da radite u Photoshop-u dok jednim okom gledate na Task Manager> Performance.

Test i zaključak

U nekoliko primera, utvrdio sam da komanda Free transform troši CPU snagu za obradu podataka, dok se GPU koristi veoma malo i to tek nakon potvrde transformacije.

Filter Oil Paint koristi više GPU-a nego što je to slučaj sa Free Transform.

Kada se primenjuje filter Surface blur, Photoshop uglavnom koristi CPU dok se GPU koristi veoma malo i to samo za prikaz rezultata na ekranu.

CPU iskorišćavanje na 100%
CPU Ryzen 3 je dostigao svoj maksimum vrlo brzo prilikom primene filtera Surface blur.

Content Avare Fill u velikoj meri koristi CPU koji je dostigao 100% iskorišćavanja, to jest svoj maksimum tokom rada sa fotografijom od 18 MP.

Moj GPU Nvidia GTX 1050 Ti i Ryzen 3 CPU dostižu maksimum od 100% kada koristim Neural Filters > Style Transfer. Iako sam zadovoljan brzinom, ovo mi govori da nadogradnja GPU-a i CPU-a može rezultirati boljim, zapravo bržim performansama.

Tokom celog testa RAM memorija nije prelazila 9,5GB od 16 dostupnih tako da je ta stavka zadovoljavajuća.

Zaključak mog testiranja

Moj zaključak je da je moja mašina upotrebljiva takva kakva jeste. RAM 16Gb za sada ne treba nadograđivati, dok nadogradnja CPU-a i GPU-a može dovesti do poboljšanja performansi kada su u pitanju određene funkcije i filteri. Konfiguracija može da se koristi bez ikakvih problema u naredne 2-3 godine po mojo proceni. Konfiguracija koju sam koristio prilikom testiranja izgleda ovako:

  • Matična ploče: ASUS PRIME A320M-K
  • Procesor (CPU): AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz, do 3.4GHz
  • RAM memorija: Kingston Fury 16GB DDR4 3200 MHz
  • SSD: GIGABYTE SSD 2.5'', 240GB, SATA3

Objašnjenje vezano za CPU i GPU

Šta god da radite u Photoshopu zavisiće od CPU-a za obradu i GPU-a koji će prikazati rezultat. Ponekad će zadatak biti podeljen gde će GPU biti u velikoj meri uključen u obradu podataka, a ne samo u prikazivanje rezultata na ekranu. Neki primeri su neuronski filteri koji u velikoj meri koriste GPU, dok neki drugi zadaci poput Free Transform koriste CPU za obradu podataka a GPU samo za prikazivanje rezultata odnosno slike i promene koje su nastale.

Коментари

Популарни постови