Novi tehnički (sistemski) zahtevi za Photoshop 22.0 (izdanje Oktobar 2020)

Novi tehnički (sistemski) zahtevi za Photoshop 22.0 (izdanje Oktobar 2020)

Najnoviji Photoshop 22.0 (2021) koji je objavljen u oktobru 2020 ima mnoštvo novih i uzbudljivih funkcija poput Neural filtera, brze zamene neba (sky replacement), brzog pregleda šablona (pattern preview) i tako dalje ... Evo rezimea izdanja https://helpx.adobe.com/photoshop/using/whats-new/2021.html.

Očekuje se da će sve funkcionisati u najboljem redu, osim ako nemate staru ili zastarelu grafičku karticu. Ako ste videli poruku o grešci „Could not complete this operation because of a Program Error“, možda ćete morati da izvršite neka ručna podešavanja ili da ažurirate ili nadogradite neke komponente.

Imajte na umu da je u verziji Photoshop 22.0 povećani sistemski zahtevi i možda će biti potrebno da ažurirate upravljački program, nadogradite grafičku karticu ili kupite novi računar / laptop ako želite da iskoristite puni potencijal najpopularnijeg softvera za uređivanje slika.

U ovom postu želim da vas obavestim o novim sistemskim zahtevima za Photoshop 22.0 (Photoshop 2021) i kako da rešite potencijalne probleme koji mogu nastati ako vaš sistem ne može da ispuni nove zahteve.

Novi sistemski zahtevi i kako se nositi sa njima

Photoshop 22.0 je povećao sistemske zahteve. Da biste koristili Photoshop i njegov puni potencijal, vaš sistem mora da ispuni minimalne zahteve koji su ovde navedeni na službenoj stranici https://helpx.adobe.com/photoshop/system-requirements.html.

Zahtevi operativnog sistema koje morate da ispunite:

  • macOS 10.14 (Mojave) ili noviji.
  • Windovs 10 (64-bitna) verzija 1809 ili novija ako ste na operativnom sistemu Windovs.
  • Na oba sistema Vam je potrebno najmanje 8 GB RAM-a.

Kada su grafičke kartice u pitanju, ovo su osnovni zahtevi.

Windovs

  • GPU sa DirectX 12 podrškom.
  • 2 GB GPU memorije.

macOS

  • GPU sa podrškom za Metal.
  • 2 GB GPU memorije.

Da li imate grafičku kartu koja zadovoljava potrebe Photoshop 22 (2021 izdanje)

Najlakši način da proverite kompatibilnost i valjanost grafičke karte je da posetite PassMark software sajt https://www.videocardbenchmark.net/directCompute.html i proverite da Vaša kartica ima skor veći od 2000. Sve kartice sa manjim rezultatom ili skorom ne zadovoljavaju potrebe i moja preporuka je da preskočite ovu verziju Photoshop dok ne nadogradite karticu.

Passmark sajt sa tabelom
Na Passmark sajtu pronađite model grafičke karte koju imate a onda pogledajte skor koji je obeležen crvenom bojom na snimku iznad. Skor treba da bude veći od 2000.


Šta ako sistem ne može da ispuni zahteve za pokretanje Photoshopa 2021

Čak i ako Vaš sistem ne može da ispuni nove zahteve, i dalje možete da koristite Photoshop sa ograničenom funkcionalnošću tako što ćete onemogućiti korišćenje grafičku kartice iz Preferences> Performance. Opozovite izbor opcije Use Graphics Processor i ponovo pokrenite Photoshop.

Drugo rešenje za starije grafičke kartice je vraćanje na prethodnu verziju kako biste uživali u punom potencijalu Photoshop-a bez ikakvih prekida ili onemogućenih funkcija. Ovo je preporučeno rešenje dok ne nadogradite grafičku karticu.

Šta će biti ograničeno / onemogućeno

Novi zahtevi za verziju OS-a i grafičku procesorsku jedinicu (GPU) mogu ograničiti ili onemogućiti neke funkcije poput:

  • Artboards
  • Camera Raw
  • 3D
  • Neural filteri
  • Pogled iz ptičije perspektive (Birds Eye View)
  • Oil Paint filter i tako dalje ...

Ovde je kompletna lista svih funkcija koje zavise od GPU-a https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/photoshop-cc-gpu-card-faq.html.

Zaključak i moja preporuka

Moja lična preporuka je da ne koristite najnoviji Photoshop 22 ili Photoshop 2021 kako ga negde pominju ukoliko ne možete da ispunite gore navedene zahteve. Iako je moguće pokretati i koristiti Photoshop bez grafičke kartice to nije prijatno iskustvo koje sa sobom nosi mnogo nedostataka i problema. Osim gore navedenih mogućnosti koje neće biti dostupne pojavljuju se još puno manjih problema čija lista još uvek nije definitivna.


Softver obrađen u ovom tutorijalu:

Adobe Photoshop 22.0 (izdanje Oktobar 2020)


Referenca:

What's new in Ps 2021 

Known issues 

GPU compute benchmark chart 

Коментари

Популарни постови