Pomoć pri učenju koja je ugrađena u Adobe Photoshop

Pomoć pri učenju koja je ugrađena u Adobe Photoshop

Adobe Photoshop kao i sve druge Adobe aplikacije imaju veliku količinu ugrađenih pomagala za učenje i ubrzavanje procesa. Jedna od ključnih stavki koju ja želim da Vam sugerišem pri učenju je da "otvorite oči" i počnete da koristite ugrađene pomoćnike kao što su opis alata ili opcije alata (Tooltip), tipovi za rad sa alatom (Tool Hints) i tasterske prečice koje su vidljive sa desne strane od opcije ili kada navedete miš iznad alata na desnoj strani ekrana gde se nalazi kutija sa alatima.

Učite pametnije, mnoge stvari su očigledne

Pomalo je čudno i ponekad smešno da mnogim korisnicima treba pomoć da otkriju stvari koje su svakodnevno prikazane na ekranu direktno ispred njih. Ako ne uspevate da odmah i na brzinu zapamtite stvari kao što su tasterska prečica ili gde se nalazi opcija u meniju, ne brinite, to je sasvim normalno. Ponavljanje je majka znanja i tu Vam ja ne mogu mnogo pomoći, to će doći s vremenom.

Proces ovladavanja

Ako pročešljate moje aktivnosti na internetu sigurno ćete zapaziti veliku količinu saveta, obuka i odgovora vezanih za Photoshop i ostale Adobe proizvode. Neke stvari znam iz iskustva i na osnovu velikog broja ponavljanja. Sve ostalo mogu da opišem kao: osnovno poznavanje kako kompjuter funkcioniše, razumavanje aplikacije i veoma prostih procesa i razumavanje šta su zapravo digitalne slike. To je sve što ja imam kao prednost i čime se služim da gradim i pravim to što mi je potrebno.

Ja lično ne pokušavam da zapamtim tačan redosled i sve korake, to je jednostavno nemoguće i ne predlažem ni Vama. Uz osnovno poznavanje fundamentalnih stvari možete uraditi sve što je moguće uraditi sa digitalnim slikama. Neke stvari se ne isplate raditi, imate digitalne foto-aparate za tu svrhu. Da Vam pojasnim: bilo koju digitalnu sliku koju ste videli možete kreirati u Photoshopu poševši od nule, potpuno praznog dokumenta. To niko ne radi, bar ne na nivou varijacija koje isporučuje digitalni foto-aparat. Lakše je izdvajati gotove delove i kombinovati ih što traži dodatni napor, observaciju i malo prakse. Sve ostalo je daleko lakše i ne treba Vam mnogo znanja ni vremena. Teže je doći na taj nivo i mislim da tu mogu da Vam pomognem. Sad znate šta ja imam i šta koristim: poznavanje fundamentalnih stvari i kao olakšavajuću okolnost stvari koje su se zadržale u memoriji na osnovu velikog broja ponavljanja, sve ostalo gradim usput gledajući primere i koristeći logičko zaključivanje.

Proces učenja i pamćenja

Da biste zapamtili stvari morate ih ponoviti više puta. Tako funkcioniše za mene i većinu korisnika/učenika koje sam ja upoznao. Da naučite morate preuzeti akciju, da uradite nešto konkretno. U svemu tome može Vam pomoći da otvorite oči i navedete i zadržite kursor iznad opcije/alata. Setite se da pogledate sa desne strane od opcije gde je zapisana tasterska prečica i pritisnite je umesto odabiranja opcije.
Prečice na desnoj strani opcije u meniju


Tooltips (opis alata ili opcije alata) je opcija koja je uključena sa instalacijom Photoshopa i nalazi se u Preferences > Interface > Show Tool Tips.
Show Tool Tips opcija u podešavanjima aplikacije


Navedite kursor iznad alata ili trake sa opcijama alata i sačekajte malo da Vam se pojavi opis/obaveštenje. Slične opise imate na panelima i u dijalozima, ne zaboravite da navedete kursor i sačekate malo ako Vam nije jasno čemu služi opcija/klizač.
Opis alata ili opcije na navedeni i zadržani kursor


Tasterske prečice su takođe ispisane na desnoj strani od imena alata kada kliknete da proširite grupu sa alatima. Pritisnite tastersku prečicu da je memorišete. Ponavljajte dok ne zapamtite prečicu.
Tasterske prečice ispisane na desnoj strani od alata


Info panel (Window > Info) može da Vam da korisne informacije i podseti Vas na dodatne opcije kao što su: koristite modifikatore (Alt, Ctrl, Shift) za dodatne opcije alata.
Tipovi za rad sa alataima ispisani na Info panelu


Ako ne vidite tipove na Info panelu znači da treba da kliknte na meni Info panela (1) i izaberete Panel Options (2). U dijalogu Info Panel Options (3) imate dosta opcija uključujući Show Tool Hints (uokvireno) koja treba da ima znak potvrde ispred.
Opcije Info panela u Photoshopu


Proizvod korišten u ovom tutorijalu:
Adobe Photoshop CC 2014

Reference:
Photoshop Help / Image information

Photoshop Help / Tool galleries

Photoshop Help / Preferences 

Коментари

Популарни постови