Precizno postavljanje vođica (guides) u Adobe Photoshop

Adobe Photoshop ima izvanrednu komandu New Guide koja se nalazi u View meniju za rad sa vođicama, tačnije za kreiranje i precizno pozicioniranje vođica. Ova komanda otvara mali prozorčić New Guide u kome možete odrediti položaj vođice sa najvećom mogućom preciznošću. Ova funkcija radi besprekorno i vođica će biti postavljena tačno na mestu ili poziciji na kojoj Vi želite bez obzira na veličinu dokumenta ili stepen uveličanja. Opcije koje su dostupne u New Guide dijalogu su Horizontal gde se misli na orijentaciju vođica i nulta tačka je gornja horizontalna strana dokumenta, i Vertical gde je nulta tačka leva strana dokumenta.U tekst polju Position: trebate ukucati broj praćen bilo kojom jedinicom mere koju podržava Photoshop što će odrediti tačan položaj vođice. Merne jedinice koje podržava Photoshop su: pixel (px), inch (in), centimeter (cm), millimeter (mm), point (pt), pica (pc) i percent (%). Kada kucate mernu jedinicu ukucajte samo skraćenicu kao na primer px za piksele (120px na primer).
New Guide dijalog u Adobe Photoshop


Precizno pomeranje vođica
Postavljene vođice možete pomerati, naravno, i to sa velikom preciznošću. Prva stvar koju trebate uraditi je da aktivirate Move Tool (V). Navedite kursor iznad vođice i kada se ikonica za Move Tool pretvori u dve strelice u suprotnim pravcima kliknite i povucite u levo ili desno. Da biste pomerali vođice sa preciznošću stisnite Shift taster na tastaturi. Shift daje komandu Photoshopu da zalepi vođicu dok je pomerate za prvi dostupan podeok na lenjiru (View > Ruler). Koji je prvi dostupni podeok zavisi koju ste mernu jedinicu izabrali za lenjir. Da promenite mernu jedinicu lenjira kliknite desnim klikom na lenjir i izaberite od ponuđenog iz padajuće liste. U zavisnosti od merne jedinice lenjira u većini slučajeva biće potrebno da povećate stepen uveličanja na recimo 300% iz razloga jer će Photoshop u nižem stepenu uveličanja lepiti vođice na svakih 12, 10, 5 ili 2 tačaka (points), piksela (pixel), milimetara.
Precizno pomeranje vođica u Adobe Photoshop


Vođice i Snap
Vođice (Guides) u kombinaciji sa Snap opcijom iz View menija omogućavaju brzo i lako pomeranje postojećih objekata u dokumentu ali i crtanje novih. Kada je Snap opcija uključena Photoshop će uvek zalepiti ivice objekta koji pomerate ili crtate za najbližu vođicu.

Besplatan dodatak za kreiranje vođica
Post bi bio nepotpun da ne spomenem guideguide besplatan dodatak (plugin) za Photoshop koji ja redovno koristim i toplo preporučujem svima.
guideguide besplatan dodatak za Adobe Photoshop

Referenca:

Photoshop / Grid and guides

Produkt korišćen u ovom tutorijalu: Adobe Photoshop CS6

Коментари

Популарни постови