Kada i kako da koristite No Break u Adobe Indesign

Verovatno da ste primetili opciju No Break u InDesign Paragraph Style Options dialogu. Ako ste ikada probali da koristite ovu opciju kao deo paragraf stila (pre-definisana podešavanja) verovatno ste bili neprijatno iznenađeni jer je Vaš tekst nestao sa ekrana. Svrha ove opcije je da spreči prelamanje reči u dva reda (rastavljena reč crticom). Naravno da ova opcija nema svrhu kada je isključena opcija Hyphenate u Hyphenation sekciji Paragraph Style Options dialoga koja je usput budi rečeno uključena po fabričkom podešavanju prilikom kreiranja novog stila paragrafa. Objašnjenje za nestanak teksta kada koristite ovu opciju kao deo paragraf stila leži u tome da okvir ili kolona nisu dovoljno široki da prime sav tekst u paragrafu koji ste otkucali.

Ono što svako želi da izbegne to je rastavljanje fraza, imena kompanije, proizvoda, ličnih imena i to možete postići pomoću No Break opcije ako je pravilno koristite.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
Moja sugestija je da je nikada ne koristite kao deo stila paragrafa. Da sprečite rastavljanje neke reči crticom prvo je selektujte a zatim izaberite No Break iz Character panel menija ili iz Options bar menija.
Selektujte reč koja je rastavljena i izaberite No Break iz Options bar menija  ili Character panel menija
Selektujte reč koja je rastavljena i izaberite No Break iz Options bar (1) menija
ili Character panel (2) menija

Možete takođe kreirati Character stil sa samo No break opcijom uljučenom i primenjivati ga na selektovanu reč ili tekst ali vodite računa da ne selektujete previše teksta koji ne može da stane u jednu liniju okvira ili kolone jer će Vam se desiti da Vaš tekst jednostavno nestane.
Kreirajte novi Character Style i uključite samo opciju No Break
Kreirajte novi Character Style i uključite samo opciju No Break
Reference:
InDesign / Text composition

Коментари

Популарни постови