Font, Typeface i kategorizacija fontova

Fontove ili garniture slova svi mi koristimo manje ili više u svakodnevnom životu i radu. Bilo da ste dizajner, doktor ili portir kad-tad ćete sesti za kompjuter i otkucati nešto. Kada već kucate naravno da biste hteli da to lepo i skladno izgleda. To nije teško postići potrebno je samo malo da se zainteresujete. Jedna od stvari koja utiče na kvalitet Vašeg "rukopisa" pored kontrasta koji se postiže veličinom ili bojom je i izbor garniture slova ili fonta. Nisu svi fontovi podesni za svaku upotrebu i priliku i zbog toga i postoje nebrojeno mnogo fontova dostupnih za preuzimanje na internetu, neki su besplatni dok su drugi preskupi.
Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561
U ovom postu daću Vam generalne smernice i opisati neke od kategorija fontova. Pošto mi za sada nemamo nijedan sajt na kome možete preuzimati fontove i izgleda da nemamo ni puno dizajnera koji kreiraju fontove, najčešće ćete se susretati sa Engleskim izrazima tako da ću i ja da ih koristim da bi Vam olakšao da upamtite i prepoznate izraze i nazive.



Šta je Font
Font je kompletan set karaktera u određenoj veličini i stilu slova. Tu su uključena sva slova, brojevi i specijalni znakovi. Ovaj izraz je nastao u vremenu kada su fontovi pravljeni ručno u jednoj veličini (npr. 11) za određenu potrebu ili namenu ali se zadržao i do danas mada je danas izuzetno lako promeniti veličinu slova ili stil na jedan klik ili tasterskom prečicom.

Šta je Typeface
Typeface ili porodica fontova sadrži više stilova istog fonta kao na primer Arial Regular, Arial Bold, Arial Narrow i Arial Italic. Neki fontovi imaju po više desetina stilova (Condensed, Light Condensed, Semibold…).

Šta je Glyph
Glyph je individualan karakter fonta. Glyph može da bude i specijalan karakter, zaštitni znak ili čak dekorativni.

Kategorije fontova


Old Style i Transitional su serif fontovi a tako ih zovu jer imaju stopalo na završetcima slova (Serif).
Serif i Stress kod Old Style fontova
Serif i Stress kod Old Style fontova

Kod ove kategorije nogica ili serif počinje kao deblji i spojen je sa tanjim završetkom pod uglom tako da formira neku vrstu trougla. Old style fontovi uglavnom imaju kosi stres dok transitional fontovi nemaju dijagonalan stres ili se razlikuje. Najbolje ih je koristiti za telo teksta koji ide na štampanje jer su najčitljiviji u štampanom izdanju zbog njihovih serifa. Kada ih koristite za prikazivanje na ekranu učinite ih velikim i koristite Bold stil. Primer: Baskerville Old face, Berkeley Oldstyle Book.
Barkeley i Baskerville fontovi
Barkeley i Baskerville fontovi

Sans Serif
Ova kategorija slova nema serife i njihova slova su kreirana od linija iste debljine. Koristite ih za prikazivanje na ekranu ili da ih uparite sa old style fontovima gde ćete sans serife koristiti za naslove nikako za telo teksta.
Primer: Helvetica, Verdana, Arial.

Script 
Ovo su fontovi koji uglavnom podsećaju na pisanje rukom i uglavnom su povezani duž donje linije. Koristite ih kao dekorativne elemente ili recimo za pozivnice za venčanja ali nemojte da preterujete jer uglavnom ih je teško pročitati bez većeg napora. Primer Bickham Script Pro, Edwardian Script, SF Burlington Script, Honey Script.
Honey i SF Burlington Script
Honey i SF Burlington besplatni script fontovi

Decorative
Kao što im i samo ime kaže služe za dekoraciju i koristite ih samo kao dekorativne elemente ili naslove u obadva slučaja bilo za prikazivanje na ekranu ili štampanje. Primer: Deutsch Gothic, Highlight, Jokerman.

Modern
Modern fontovi su vrsta serifa sa veoma tankom nogicom (serif) i vertikalnim stresom. Najbolje ih je koristiti ih za naslove a izbegavajte izokretanje (bela slova na crnoj pozadini) jer će se njihovi serifi utopiti i neće biti vidljivi. Izbegavajte da ih koristite za prikazivanje na ekranu. Primer: Didot, Bernhart Modern.

Slab Serif
Ovo je vrsta serifa koja ima debelu nogicu odnosno serif. Koristite ih prvenstveno za naslove kada radite sa tekstom koji će biti štampan, neke fontove iz ove kategorije možete koristiti i za telo teksta. Primer: Rockwell, New Century, Bevan, Chunk Five.
Bevan i Chunk Five besplatni slab serif fontovi
Bevan i Chunk Five besplatni slab serif fontovi


Коментари

Популарни постови