Pathfinder panel u Adobe Illustratoru - šta koja komanda radi

Veoma je bitno kada radite u Adobe Illustratoru da razmišljate kako da napravite figure a ne kako da ih nacrtate. Većina figura koja dolaze iz Adobe Illustratora su zapravo napravljene od kombinacije osnovnih figura: krug, pravougaonik, trougao, kvadrat, elipsa. Da Vam dam primer: pokušajte da nacrtate figuru koja se nalazi na snimku ispod, za Vašu informaciju ja sam je napravio za nekih 30 sekundi koristeći Ellipse, Rotate alate i Unite i Minus Front na Pathfinder panelu. Jedno obaveštenje: kada koristite Pathfinder panel napravljene figure su definitivne i ne možete ih kasnije menjati, ako želite da imate mogućnost da ih kasnije prepravljate i menjate koristite Pathfinder efekte preko Effect menija.
Figura cveta napravljena u Illustratoru
Figura cveta napravljena u Illustratoru

Pathfinder panel može da Vam uštedi vreme prilikom pravljenja figura u Illustratoru i zato je bitno da znate šta koja od komandi radi i čemu služi.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561


Pathfinder Shape Modes

Ako ne vidite Pathfinder panel na desnoj strani ekrana idite na Window > Pathfinder ili pritisnite Shift + Ctrl + F9 lako pamtljivu tastersku prečicu. Da počnemo sa Shape Modes koja je prvi red od dva na Pathfinder panelu. Napomena: selektujte figure koje hoćete da uključite pre nego koristite Pathfinder panel, Illustrator nema nikakvu ideju koje figure Vi hoćete da koristite osim ako nisu selektovane.

Unite je model koji kombinuje dve ili više figure da bi napravio jednu. Rezultirajuća figure će pokupiti boju i Stroke od figure koja je na vrhu. Kada koristite modele u prvom redu možete pritisnuti Alt na tastaturi da biste kreirali Compound Shape i u tom slučaju dugme Expand će postati aktivno.
Unite model figura
Unite
Minus Front koristi oblik figure koja je napred da odseče deo od figure koja je pozadi. Ovaj metod ne uklanja Stroke atribut ako je primenjen na donji objekat.
Minus Front model figura
Minus Front

Intersect odseca sve osim delova koji se preklapaju. Očuvava Stroke atribut samo ako je primenjen na gornji objekat ili figuru.
Intersect model figura
Intersect

Exclude odseca samo deo na kojem se figure preklapaju. Rezultirajuća figura dobija boju i Stroke od gornje figure (objekta).
Exclude model figura
Exclude

Pathfinders

Divide kreira dodatnu figuru od delova koji se preklapaju. Novonastala figura dobija boju i Stroke od gornje figure.
Divide pathfinder u Adobe Illustrator
Divide

Trim odseca delove koji nisu vidljivi (tamo gde se figure preklapaju) a takođe uklanja i Stroke (linija koja prati konturu figure i možete je odrediti debljinu i boju) dok objekti odnosno figure sa istom bojom neće biti objedinjeni.
Trim pathfinder u Adobe Illustrator
Trim

Merge je slična komanda kao i Trim sa razlikom da će figure iste boje biti objedinjene.
Merge pathfinder u Adobe Illustrator
Merge

Crop odseca donji objekat po konturi objekta koji je ispred. Stroke će biti uklonjena a objekti koji imaju istu boju neće biti objedinjeni.
Crop pathfinder u Adobe Illustrator
Crop

Outline uklanja boju i Stroke sa objekta ostavljajući samo konturu.
Outline pathfinder u Adobe Illustrator
Outline

Minus Back uklanja donji objekat i odseca objekat koji je ispred po konturi objekta ispod. Zadržava Stroke atribute gornjeg objekta.
Minus Back pathfinder u Adobe Illustrator
Minus Back
Da Vas ne bi zbunili ovoliki Stroke atributi, bilo koju opciju da ste koristili možete naknadno dodati ili ukloniti Stroke atribute (kontrolni panel odmah ispod menija).

Коментари

Популарни постови