Kako da podesite pregled veličine za štampu u Photoshopu

Kao što verovatno već znate Photoshop ima komandu Print Size iliti veličina za štampanje koja se nalazi u View meniju a takođe se pojavljuje na traci sa opcijama alata svaki put kada su aktivni Hand i Zoom alati. Ako koristite podrazumevana ili fabrička podešavanja sve su šanse da zapravo vidite manju sliku od onoga što će biti odštampano. U ovom postu ću Vam objasniti kako da to popravite i vidite na ekranu stvarnu veličinu slike za štampanje.

Zbog čega ne vidite stvarnu veličinu slike za štampanje
Razlog ovome leži u činjenici da Photoshop dolazi sa podrazumevanom ili fabričkom rezolucijom od 72px/inch u Edit > Prefrences> Units and Rulers što je zapravo podrazumevana vrednost za svaki novi dokumenat čija je namena internet.

Potreban Vam je instruktor za Photoshop ili usluge grafičkog dizajna?
Kontaktirajte me ili pozovite 065/64-97-561

Naravno Vi možete ovo promeniti prilikom kreiranja novog dokumenta a ono što je bitno za današnju i temu ovog posta je da je ta brojka direktno povezana sa pregledom veličine za štampu. Na početku sam napisao da su sve šanse da ne vidite stvarnu veličinu za štampanje na ekranu jer većina novijih kompjutera i lap-topova ima veću rezoluciju od 72px/inch.

Sada da Vam objasnim u čemu je problem. Recimo da imate sliku u Photoshopu: 2816x2112 px sa rezolucijom od 300px/inch što znači da je veličina za štampanje 9.386 inch u dužini (2816/300). Kada izaberete Print Size iz View menija Photoshop će generisati pregled na osnovu fizičke dimenzije slike koja se nalazi u Document Size sekciji u Image Size dijalogu pomnoženu sa rezolucijom koja stoji na Units and Rulers kartici u Preferences dijalogu. To konkretno u ovom slučaju znači da će generisati 9.386x72=676px sliku po dužini da prikaže na ekranu kao veličinu za štampu. Pošto moj lap-top ima rezoluciju od 96px/inch to znači da će mi biti prikazana slika 7 inch dužine (676 piksela podeljeno sa 96 rezolucijom mog ekrana). Sad Vam je sve jasno pretpostavljam, ako nije nema veze, sledite uputstva ispod i ne sekirajte se mnogo kako Photoshop funkcioniše.
Image Size dijalog u Photoshopu
Image Size dijalog u Photoshopu

Kako da popravite pregled veličine za štampu (Print Size)
Prvo morate saznati koja je rezolucija Vašeg ekrana. Većina kompjutera i lap-topova će Vam prikazati rezoluciju kao na primer 1280x800 px što je broj piksela po X i Y osi i nije rezolucija koja je Vama potrebna da biste je ukucali u Photoshop Preferences dijalogu. Zapišite brojeve koje pronađete u Start > Control Panel > Display a zatim izmerite pantljikom dužinu Vašeg ekrana. Verovatno ćete meriti u centrimetrima, podelite taj broj sa 2.54 da dobijete dužinu u inchima.
Display Properties dijalog na Win XP kompjuteru
Display Properties dijalog na Win XP kompjuteru

Sledeći korak je da podelite veći broj koji ste zapisali kao rezoluciju sa brojem incha koje ste dobili merenjem ekrana. Napominjem da treba meriti samo deo na kome se vidi slika na ekranu a izostaviti plastiku i ostalu bižuteriju koja uokviruje ekran. Ze mene je to izgledalo ovako 1280/13.3=96 gde je 13.3 broj koji sam dobio merenjem ekrana i pretvaranjem cm u inch.

Poslednji korak je da pokrenete Photoshop i otvorite Preferences dijalog Edit > Prefrences > Units and Rulers i ukucate dobiveni broj u Screen Resolution tekst polje gde verovatno stoji brojka 72, obrišite je i ukucajte Vaš broj odnosno rezoluciju Vašeg ekrana.
Ukucaj rezoluciju u Screen Resolution u Prefrences > Units and Rulers
Ukucaj rezoluciju u Screen Resolution u Prefrences > Units and Rulers

Коментари

Популарни постови