Photoshop kako da.. izokrenete vektor masku


Ovaj tutorijal obrađuje izokretanje vektor maske u Photoshopu u situacijama kada imate kreiranu masku ali je ona upravo suprotna od onoga što Vam je potrebno. Ovakva situacija je česta pojava jer je mnogo puta lakše trasirati ono što nije potrebno odnosno ono što želite da sakrijete maskom.

Prvo treba kreirati vektor masku i verovatno ćete to uraditi koristeći Pen tool alat. Preporučena metoda sa moje strane je da izaberete Paths model crtanja i trasirate putanju koju ćete koristiti za masku.

Da kreirate vektor masku prvo selektujte putanju (path) pomoću Direct Selection Tool i idite na Layer > Vector Mask > Current Path ili koristite tastersku prečicu Ctrl + klik na Add layer mask ikonicu na LAYERS kartici.

Recimo da ste uokvirili ono što zapravo hoćete da sakrijete vektor maskom, ako otvorite MASKS karticu videćete da je opcija Invert (izokreni) nedostupna, ova opcija je dostupna kada imate piksel masku sloja.

Da izokrenete vektor masku sledite ovo uputstvo:

Prvo kliknite na vector masku sloja da je selektujete (pojaviće se okvir oko maske)

Izaberite Path selection alat iz kutije sa alatima

Kliknite unutar putanje (selekcije) koju ste napravili da se pojave tačke spajanja linija putanje (anchor points)
Kliknite na sliku da je prikažete u punoj veličini

Kliknite na Subtract from shape area na traci sa opcijama alata

To je to, izokrenuli ste vektor masku sloja. Ako Vam je potrebno da omekšate ivice vektor maske to možete uraditi preko Feather klizača na MASKS kartici (Window > Masks).

Коментари

Популарни постови