Photoshop kako da.. ocrtate figuru prstena

Ako se pitate kako nacrtati figuru prstena u Photoshopu video ispod će vam to nadam se pojasniti. Dajem neka dodatna objašnjenja uz ono što se vidi na video snimku.

Da kontrolišete debljinu prstena nacrtajte prvi krug fiksne širine (Width) i visine (Height). To možete odrediti preko Geometry options na traci sa opcijama alata – prikazano je na videu.

geometry_options

Pritisnite Ctrl + Alt + T da duplirate postojeći krug i uđete u režim slobodne transformacije. Ako vam veličine za figuru na traci sa opcijama alata nisu prikazane u pikselima (ja sam ih podesio unapred, inače lenjiri su podešeni da prikazuju procente) kliknite desnim klikom unutar Width i Height polja i izaberite pixels. Još jedan podatak: da biste ocrtali figure tačno u centru dokumenta trebate imati vođice i uključene opcije Snap i Snap to > Guides. Kada su ove opcije uključene ne morate mnogo da nišanite samo približite kursor što više možete centru gde se vođice seku i kliknite.

promeni_jedinicu_prikaza_u_piksele
Da nacrtate prsten debljine 5 piksela za prvi krug upišite recimo 140 px u Width i Height poljima a za sledeći koji ste iskopirali (Ctrl + Alt + T) upišite 130 px za Width i Height na traci sa opcijama. Razlika između 140 i 130 je 10 ali imajte u vidu da će novi krug biti unutar prethodnog za 5 piksela sa svih strana. Potvrdite dimenzije novog kruga preko znaka za potvrdu ili pritisnite Enter i dok je novo octrani krug još uvek aktivan kliknite na Exclude overlapping areas ili Subtract from shape area.

Postoje i drugi načini da se ocrta prsten ali je ovaj najlakši po mom mišljenju.

Ako hoćete da dobijete interesantan efekat na kraju video snimka a da pritom imate sve figure na istom sloju i da ne morate da sačuvate figuru onda nakon kreiranja prstena izaberite Path selection tool iz kutije sa alatima i kliknite na Combine dugme koje će se pojaviti na traci sa opcijama alata nakon aktiviranja Path selection.

iskombinuj_putanje

Pritisnite Ctrl + Alt + T i podesite Width i Height polja, potvrdite preko znaka za potvrdu ili pritisnite Enter a zatim pritisnite Ctrl + Shift + Alt + T da ocrtate još krugova.

efekat_na_istom_sloju
Video

Коментари

Популарни постови